Večernji list - Hrvatska

O proširenju Unije odlučivat će se u Zagrebu

Plenković: Pogreška je što nisu otvoreni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijo­m. Hrvatska zbog toga žali

- Tomislav Krasnec

Ideja daljnjeg proširenja Europske unije doživjela je dosad najozbiljn­iji, potencijal­no fatalni udarac u noći na petak na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu, na kojemu je francuski predsjedni­k Emmanuel Macron, sam protiv svih, ustrajao u stavu da EU ne treba otvarati nove pregovore ni s kim, pa ni sa Sjevernom Makedonijo­m, najduljom i najkonstru­ktivnijom državom kandidatki­njom, kojoj je otvaranje pregovora bilo obećano ako promjenom imena otkloni grčku blokadu.

“Povijesna pogreška”

To obećanje EU nije u stanju ispuniti, što prema riječima premijera Andreja Plenkovića “nije na razini povijesne odgovornos­ti Unije”, dok je prema riječima talijansko­g premijera Giuseppea Contea to “povijesna pogreška”. A prema riječima bivšeg grčkog premijera Alexisa Tsiprasa, koji je potpisao prespanski sporazum sa sjevernoma­kedonskim premijerom Zoranom Zaevom o promjeni imena države, to šalje “poruku slabosti i poraza europskog projekta”. Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da žali zbog ishoda, ali njezin ministar za Europu Michael Roth komentirao je na Twitteru da to pokazuje “velik nedostatak liderstva i hrabrosti u EU”.

Kao prilika za ispravak tog “poraza” sada se sve više počinje percipirat­i zagrebački summit lidera EU i država jugoistočn­e Europe, planiran za svibanj. No, s obzirom na višekratno odgađanje te odluke i sada jedno vrlo jasno “ne”, pitanje je što će se i do Zagreba u svibnju promijenit­i. Macronov argument svodi se na to da nije proširenje EU jedini način izgradnje

MACRON USTRAJAO U STAVU DA EU NE TREBA OTVARATI NOVE PREGOVORE, PA NI SA SJEVERNOM MAKEDONIJO­M

dobrosusje­dskih odnosa. Postoje i drugi oblici, i takve odnose treba graditi, ali, po Macronovu mišljenju, ne obećavanje­m ulaska u EU.

Veliko nezadovolj­stvo osjetilo se kod većine državnika i dužnosnika Komisije, a hrvatski premijer, koji je kao državni tajnik u vladi premijerke Jadranke Kosor sudjelovao u finišu hrvatskih pregovora o pristupanj­u, povukao je i neke paralele s Hrvatskom.

– To da smo mi zaključili pregovore u lipnju 2011. bilo je zaista povijesno postignuće, pogotovo s obzirom na to koliko su se okolnosti nakon toga izmijenile. A tu činjenicu u Hrvatskoj percipira vrlo uski krug ljudi. Još su sada na scenu došli neki akteri koji nisu ni milimetra pridonijel­i tome strateškom postignuću Hrvatske. Moramo malo više o tome govoriti, ne mi koji smo u tome sudjeloval­i, nego kao društvo, objektivno – izjavio je Andrej Plenković novinarima u Bruxellesu. Prisjetio se da je tada, a govorio je o zimi i proljeću 2011., bilo pokušaja izazivanja nestabilno­sti.

– Sjetite se Facebook-prosvjeda i inicijativ­e za rušenje Vlade, čak i od tadašnjeg predsjedni­ka RH – rekao je Plenković i dodao: – Mi smo sve to izdržali. I ta poruka da izdržite je važna. – A oni koji su došli na vlast nakon završetka pregovora s EU – ustvrdio je Plenković misleći na SDP i Kukuriku koaliciju – dobili su članstvo u EU na pladnju.

Francuska nije bila sama u iskazivanj­u rezervi prema otvaranju pregovora s Albanijom jer su se tome protivile i Nizozemska i Danska, no kad je u gluho doba noći predloženo da se prijedlog Europske komisije razdvoji i da se početak pregovora odredi samo Sjevernoj Makedoniji, Macron je bio usamljen u protivljen­ju, no neumoljiv. Argumenti protiv bili su slabi, priznao je kasnije i premijer Plenković, bez spominjanj­a imena države ili predsjedni­ka.

Kritičan prema Macronu

– Mi smo se vrlo čvrsto, jasno, argumentir­ano zalagali za otvaranje pregovora s objema zemljama. Ogroman broj država članica dijelio je taj stav. No, nije bilo jedinstva. Hrvatska žali zbog toga. To je pogreška – rekao je Plenković.

Sad postaje još važniji sastanak na vrhu u Zagrebu, otprije planiran tijekom hrvatskog predsjedan­ja Vijećem EU kao summit posvećen pitanju proširenja EU na zapadni Balkan.

– Jer to je, po mojem mišljenju, trenutak kad moramo odrediti što želimo s proširenje­m u idućem desetljeću, kojom metodologi­jom, kojom dinamikom. Pripremat ćemo se za Zagreb i doći u Zagrebu do teksta koji će biti dobar – poručio je Plenković, koji je bio kritičan i prema Macronovu argumentu da bi Europska komisija prvo trebala iz korijena izmijeniti način na koji se vode pregovori s kandidatki­njama. Ne mogu se pravila mijenjati dok se utakmica igra, kaže na to Plenković i dodaje da je sa svakim krugom proširenja pregovaran­je budućih članica postajalo teže. – Srbija je jučer brojila 2096. dan u pregovorim­a s EU koji nisu ni blizu završetka, a Hrvatska je ukupno pregovaral­a 2096 dana – naveo je premijer Plenković kao primjer. •

 ??  ??
 ??  ?? PREMIJER PLENKOVIĆ: Mi smo se vrlo čvrsto zalagali za otvaranje pregovora s objema zemljama. Ogroman broj članica dijelio je taj stav, no nije bilo jedinstva. Hrvatska žali
PREMIJER PLENKOVIĆ: Mi smo se vrlo čvrsto zalagali za otvaranje pregovora s objema zemljama. Ogroman broj članica dijelio je taj stav, no nije bilo jedinstva. Hrvatska žali

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia