Večernji list - Hrvatska

Sezonci: Idemo kući, bili smo tu i više od sedam mjeseci. Vratit ćemo se za Uskrs, tad kreće opet

-

Braco puhao alkotest

– Naš Braco, Ivan Braut – neki dan se prevrnuo s pasarom. To je anegdota koju ćemo cijelo ljeto prepričava­ti... – govore.

Što je bilo?

– Ništa strašno, mnogi smo se prevrnuli, no on je posljednji. Izašao je s pasarom starom 60 godina, a njemu je preko 70 godina. Znači iskusan je. I prehitilo ga. Spašavali smo ga tu ispred Krka, a kad smo ga vratili na obalu, skupili se turisti i svi zajedno – zapljeskal­i. On se dočepao rive, jedva živ, a kad ono – dočekala ga policija. I to s alkotestom.

Koliko je napuhao?

– 0,0

I što je dalje bilo?

– Odmah ga je u ruke uzela naša omiljena frizerka Karmen. Ona ga je, onako slanog od mora, odmah ošišala i uredila. Iako je to bila nemoguća misija, haha – šale se. Hoće li se Braco ljutiti?

– Ma kakvi. To ćemo prepričava­ti cijelu zimu, pa naši smo, znamo se oduvijek. Uostalom, grad Krk ima najstariju regatu tradiciona­lnih barki, a na njima plovimo jedino mi, stariji, koje već vrijeme sustiže. Uživamo i vraćamo se u mladost.

Vraćamo se i mi na – šurlice. U Istri ih zovu pljukanci, tu su šurlice – valcići, krčka tradiciona­lna tjestenina.

– Nema turista koji je bio na Krku, a da nije probao naše šurlice. OK, možda ima, ali taj je rijedak. Mnogi ih, uz žlahtinu, nose kući kao suvenir, kupe i po 20 kilograma, pa nose – kaže Dujmović.

Kako se valjaju šurlice? Je l’ kao i kubanske cigare, na boku?

– Nekad, ako bi muž to zaslužio, možda bi mu naše bake i to učinile. Ali, ni kubanke se ne motaju Umirovljen­ici iz Austrije u Punat su došli na ručak i branje maslina. U tri dana izleta prošli su cijeli otok, vozili se brodom, pili žlahtinu u Vrbniku... Jedni su od posljednji­h turista na otoku. I cijene su im – prihvatlji­ve Centar Krka – domaći su ostali, turisti otišli. I uživaju, došlo je vrijeme za odmor. No, ubrzo će im turisti nedostajat­i, tvrde mnogi. Neki će brzo potrošiti ono što su zaradili od sezone i jedva čekati da dođu novi gosti. No, i sada ima posla – berba grožđa je iza njih, sad beru masline, sakupljaju drva za zimu. Život ide dalje...

Zmije se pare na cesti

Kako se pare zmije?

– Omotaju se jedna oko druge, u klupko, pa u zrak. Kao kobra.

Izlazimo iz – Krka. Na autobusnoj stanici, cijena parkinga – 7 kuna sat. U kućici naplaćuje umirovljen­ik.

– Ista je cijena cijele sezone. Sedam kuna, nije se mnogo mijenjalo.

Stižemo u Punat. Na plažu. Ondje opet nigdje nikog. Zatvoreni lokali, terase, tobogan ne radi, ni centar za ronjenje. Pusto. Tek tu i tamo, netko leži na plaži. Sunča se. Možda deset ljudi sve skupa. No, u masliniku nešto dalje je itekako živahno. Grupa umirovljen­ika iz Austrije bere masline. Na izletu su, stali su tu nedaleko od marine.

– Pečem roštilj za Austrijanc­e. Dosad smo brali masline, upoznali su sve vrste masline i debelu i našku i slatku i rošulju. Grupa je iz Koruške. Obiđu cijeli otok Krk, bili smo i u Vrbniku na žlahtini, vozili se brodom, i eto sad smo na ručku u masliniku – kaže Toni Karabaić (59) koji im je vodič. Bablje ljeto?

– Izvrsno!

Među gostima i Brunhilda Sommerauer-Grasser, umirovljen­ica iz Salzburga. Prvi je put u Hrvatskoj.

– Nikad nisam bila u vašoj zemlji, a tako smo blizu! Bila sam kao turist i u Italiji, i Engleskoj, Francuskoj, pa i na Kubi i u Sjedinjeni­m Američkim Državama. No, ovdje je tako lijepo. Nije hladno. Pravo kasno ljeto. I vratit ću se, dogodine, svakako! – kaže gospođa Brunhilda.

Među pedesetak je umirovljen­ika. Koliko ste platili aranžman?

– Spavanje i put autobusom oko 200 eura. Tri dana smo tu...

Umirovljen­ici s kotletima, paradajzom i pivom nastavljaj­u uživati pod maslinama, a u centru Punta opet – pustoš. Terase su prazne.

Konobarica Antonela, u ranim

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Brunhilda Sommerauer­Grasser, umirovljen­ica iz Salzburga prvi je put kod nas. Bila je na Kubi i SAD-u i tvrdi: ‘Vraćam se’
Brunhilda Sommerauer­Grasser, umirovljen­ica iz Salzburga prvi je put kod nas. Bila je na Kubi i SAD-u i tvrdi: ‘Vraćam se’
 ??  ?? Boris Dujmović, jedini proizvođač tjestenina na otoku – specijalit­et njegove Marioline su šurlice. One su hit
Boris Dujmović, jedini proizvođač tjestenina na otoku – specijalit­et njegove Marioline su šurlice. One su hit
 ??  ?? Denis Kozumplik, konobar iz Dubrave kraj Vrbovca, radi sezonu još 10 dana. Sad mu je 26, a prvu je radio s 14 godina
Denis Kozumplik, konobar iz Dubrave kraj Vrbovca, radi sezonu još 10 dana. Sad mu je 26, a prvu je radio s 14 godina
 ??  ?? Željko Skomeršić, krčki brodomaket­ar u centru izlaže svoju zbirku, više od 5500 turista posjetilo ga je ovog ljeta
Željko Skomeršić, krčki brodomaket­ar u centru izlaže svoju zbirku, više od 5500 turista posjetilo ga je ovog ljeta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia