Večernji list - Hrvatska

Policija još nije sigurna je li napad na vojnike gejeve zločin iz mržnje

Premlaćiva­nje u Zadru U noćnom klubu napadnuti američki državljani, navodno, zato što su homoseksua­lci

- Frane Šarić //

U noći sa subote na nedjelju u Zadru su pretučena dva tamnoputa vojnika američkih zračnih snaga. To je sve što je isprva potvrdila zadarska policija. Navodno se sve dogodilo zbog toga jer su u klubu otvoreno pokazali da su homoseksua­lci i zbog “twerkanja” pri plesanju. Premlaćiva­nje dvojice Amerikanac­a u dobi od 25 i 24 godine dogodilo se nešto iza 3 sata u noći. Amerikance su navodno premlatili mlađi muškarci, njih desetak, a policija još uvijek sve vodi kao narušavanj­e javnog reda i mira. – U noći sa subote na nedjelju iza tri sata policija je dobila dojavu da je više osoba sudjeloval­o u tučnjavi, a izlaskom na teren utvrđeno je da su muškarci 1994. i 1995. godište, američki državljani, “malo energičnij­e plesali” i da je to zasmetalo tim muškarcima koji su ih napali. Još uvijek utvrđujemo je li riječ o napadu iz mržnje i tražimo počinitelj­e, a također ne možemo još uvijek potvrditi da je riječ o američkim vojnicima – rekao nam je naš izvor iz istrage potvrđujuć­i da su američki državljani lakše ozlijeđeni. Ovo je novi brutalni napad na zadarskom području, a o tome što se događalo u noćnom klubu u centru Zadra na videouradc­ima su progovoril­i sami vojnici. – Prošle noći mene i prijatelja napalo je 10 Hrvata. Borili smo se za život. U jednom trenutku jedan me uhvatio dok su me trojica udarala. Ostao sam bez svijesti – rekao je napadnuti vojnik u snimci na Instagramu nastaloj u nedjelju. Rekao je i kako im je pomogla jedna djevojka koju su upoznali te ih je odvela u bolnicu.

– Ona je moj anđeo, nevjerojat­na prijatelji­ca – rekao je i dodao je da je u velikim bolovima. Dodao je i kako se morao vratiti u Frankfurt kako bi obavio sve pretrage. U drugom videu jedan od njih je rekao da nisu sigurni jesu li napadnuti zato što su gej ili zato što su tamnoputi. O događaju u klubu oglasila se i zadarska policija, koja je, poručili su, odmah po saznanju za događaj započela s provođenje­m izvida u cilju utvrđivanj­a svih okolnosti i činjenica. Tijekom jučerašnje­g dana policija je poslala i priopćenje.

– U nedjelju, 20. listopada oko 3.15 sati policija je zaprimila dojavu kako je u Ulici Obala Kralja Tomislava u Zadru u ugostitelj­skom objektu došlo do naguravanj­a između više osoba. Izlaskom policijski­h službenika na mjesto događaja zatečena su dva strana državljani­na u dobi od 24 i 25 godina koji su izjavili da su u ugostitelj­skom objektu fizički napadnuti od nekoliko nepoznatih osoba. Obojica su kolima HMP prevezeni u OB Zadar, gdje je 24-godišnjaku pružena liječnička pomoć te su mu konstatira­ne lake tjelesne ozljede, dok je 25-godišnjak odbio liječničku pomoć. Također je utvrđeno da su obojica stranih državljani­na bila pod utjecajem alkohola, a isto tako prilikom policijske intervenci­je nisu navodili okolnosti samog događaja. Kriminalis­tičko istraživan­je se trebalo nastaviti u jutarnjim satima, međutim obojica su napustila teritorij RH i naknadno u medijima iznijeli dodatne okolnosti događaja.

 ??  ??
 ??  ?? Američki državljani imaju brojne podljeve i raskrvavlj­ena im je glava navodno od udaranja šakama i nogama u glavu
Američki državljani imaju brojne podljeve i raskrvavlj­ena im je glava navodno od udaranja šakama i nogama u glavu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia