Večernji list - Hrvatska

Witch i Django briljirali na testu spašavanja zatrpanih ljudi

Na ispitu u Jaski dva su hrvatska potražna tima osvojila licencije za međunarodn­e misije

- Snježana Črnjević

OKUŠALA SE I TROGODIŠNJ­A DHARMA, KOJA JE BILA NAJMLAĐA SUDIONICA PROVJERE

“TEŽAK POTRES POGODIO JE ZAGREBAČKU ŽUPANIJU, A U RUŠEVINAMA JE OSTALO 14 OSOBA. PAO JE I AVION, OTVORILO SE KLIZIŠTE, A AKCIJA JE TRAJALA PUNIH 48 SATI...

Težak potres pogodio je Zagreb i Zagrebačku županiju, a najviše su stradali Zaprešić i Jastrebars­ko. Na mjesto katastrofe uputio se 31 potražni tim koji čine čovjek i pas. Potvrđeno je da je u ruševinama zatrpano 14 ljudi. Akciju spašavanja dodatno je zakomplici­rao pad aviona, a otvorilo se i klizište u blizini stare vojarne u Jaski.

Prvi put domaćini

Tako je izgledao scenarij međunarodn­og ispita spremnosti potražnih pasa za rad u ruševinama (MRT) koji se održao u Jastrebars­kom, a u njemu su sudjeloval­a i tri tima iz Hrvatske: Nataša Dančulović Škalamera i kujica Dharma pasmine belgijski ovčar iz Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa (HUOPP), te Tomislav Zdenčar i Mawlch Witch, kujica pasmine border collie, i Igor Goreta i mješanac Django, obojica članovi Kluba za obuku službenih i sportskih pasa Zagreb (KOSSP). Međunarodn­i ispit, simulaciju stvarne spasilačke misije koja traje 48 sati, sa svojim su psima uspješno položili T. Zdenčar i I. Goreta te Hrvatskoj donijeli još dvije licencije za međunarodn­e misije spašavanja iz ruševina. Dosad je tu licenciju dobilo 14 hrvatskih timova obučenih za potragu i spašavanje u ruševinama. MRT je vrh te obuke, priznanje za one najbolje. A podatak da je među 2000 licenciran­ih pasa u cijelom svijetu čak 14 iz Hrvatske daje i dodatnu težinu ovim uspjesima.

– Na ispitu je bio 31 spasilački tim i svaki je radio 48 sati na sedam različitih lokacija. Trebalo je spasiti 14 osoba, a imali su i određeno vrijeme za pretraživa­nje segmenata – objašnjava Tomislav Marević, predsjedni­k Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa koja je bila i organizato­r ispita. Osim članova HUOPP-a, pomagali su im i MUP-ovi timovi za spašavanje iz ruševina, a svaki tim koji se borio za međunarodn­u licenciju imao je i svoje pomagače. Tijekom dvodnevnog rada sve su nosili sa sobom, hranu, vodu i opremu. I stalno su morali biti spremni jer su kretali na poziv za koji se nije znalo kad će stići.

I dok su hrvatski potražni timovi dosad osvajali licencije na ispitima u drugim zemljama, ovo je prvi put da je Hrvatska bila i domaćin jednog takvog ispita.

– Svi volimo biti s druge strane i polagati ispit, ali imamo ruševine koje je vrijedilo pokazati i iskoristit­i. Teren u Vibrobeton­u u Jastrebars­kom zaista je izgledao kao srušeni vijadukt u Genovi. Osim ruševina, dodali smo i faktor iznenađenj­a, pad aviona i klizište – objašnjava nam T. Marević i dodaje kako su u svim situacijam­a koje su pripremili psi bitan faktor u traženju unesrećeni­h.

I dok su potražni timovi nakon ispita iskazivali svoje zadovoljst­vo pripremama i organizaci­jom, a i uspješnost polaganja bila je vrlo dobra budući da je licenciju dobilo njih 15, hrvatskih je timova, kaže T. Marević, na ispitu moglo biti i više da nismo bili domaćini i da nam teren nije bio poznat.

Jedina članica HUOPP-a koja je pristupila ispitu bila je Nataša Dančulović Škalamera iz Rijeke s kujicom Dharmom. Iako nisu uspjele i ispit nisu položile, nije nimalo razočarana.

– Dharma ima tek tri godine i bila je najmlađa na ovom ispitu. Zapravo smo došle kako bih ja ponovila neke stvari koje dugo nisam radila, zadnji put sam na ispitu bila 2014., a za Dharmu je ovo bio jedan dobar trening. Uspjele smo pronaći 11 osoba, što je jako dobar uspjeh – kaže nam

N. Dančulović Škalamera.

Igor Goreta i njegov mješanac Django već četiri godine dio su spasilačke ekipe u KOSSP-u. Osvojena licencija potvrda je da su ondje gdje im je i mjesto i da dobro rade, a za ispit Igor kaže da nije bio baš jednostava­n.

Jedina ima dvije “diplome”

– Jedan teren bio mi je malo čudan, čak sam na jednom mjestu sam provjerava­o iza Djanga. Bilo mi je poslije krivo jer Django ne griješi. Nismo pronašli sve ljude pod ruševinama, ali ipak smo sve dobro prošli – govori Igor.

Tomislav Zdenčar ističe pak kako je ovo njihova godina jer je sa svojom kujicom Wič (Mawlch Witch) prvo obnovio međunarodn­u licenciju za spašavanje iz šuma, zatim su osvojili peto mjesto na Svjetskom prvenstvu potražnih pasa, a sada i licenciju za spašavanje iz ruševina.

– Moja je Wič jedini pas u Hrvatskoj s međunarodn­im licencijam­a za spašavanje i iz šuma i iz ruševina. U Jastrebars­kom je bila jako dobra organizaci­ja i sve smo odradili što smo morali – kaže nam T. Zdenčar te dodaje kako nije bilo ni “šaptanja”, prenošenja informacij­a, pa je sve bilo baš kao stvarna misija.

 ??  ??
 ??  ?? I. Goreta i njegov mješanac dio su ekipe Kluba za obuku službenih i sportskih pasa Zagreb
I. Goreta i njegov mješanac dio su ekipe Kluba za obuku službenih i sportskih pasa Zagreb
 ??  ?? Radilo se na sedam lokacija, a teren u Vibrobeton­u, kažu, doista je izgledao kao uništeni vijadukt u Genovi
Radilo se na sedam lokacija, a teren u Vibrobeton­u, kažu, doista je izgledao kao uništeni vijadukt u Genovi
 ??  ??
 ??  ?? T. Zdenčar s border collie kujicom
T. Zdenčar s border collie kujicom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia