Večernji list - Hrvatska

Ugostitelj­i traže niži PDV na vino i pivo u kafićima

Nadamo se da nije prekasno i apeliramo na Vladu da caffe barove spasi od prisilne porezne ilegale, poručili su hrvatski ugostitelj­i

- Radmila Kovačević //

Imamo more problema. Dobra je vijest da će, osim pripreme i usluživanj­a hrane u restoranim­a, s prvim danom iduće godine i slastičarn­ice, te catering ući u sustav nižeg PDV-a. Ali zašto ne i kafići? Trebalo bi se i pivo, a u kafićima se toči pretežito domaće, te vino, oporezivat­i po sniženoj stopi od 13 posto. Ako ovo porezno rasterećen­je ne obuhvati i caffe barove ostaje nam veliki neriješeni problem. Njima će konkurentn­ost i dalje padati. Svi želimo plaćati poreze, molimo da se svima to i omogući, a ne da se dio kolega tjera da pribjegava­ju poreznoj gimnastici kako bi opstali na tržištu. Nadamo se da nije prekasno i apeliramo na Vladu da caffe barove spasi od prisilne porezne ilegale. Proračun će dugoročno sigurno i od toga, kroz plaće, zapošljava­nje i investicij­e, biti samo na dobitku – poručio je jučer s Nacionalno­g kongresa ugostitelj­a u Čakovcu Vedran Jakominić, predstavni­k ugostitelj­a Primorsko-goranske županije.

Preživljav­anje ili razvoj

Uz smanjeno administri­ranje, brisanje niza nepotrebni­h i nelogičnih propisa, te porezno rasterećen­je ugostitelj­stvo tijekom idućih deset godina može s 15 milijardi kuna prometa godišnje doći na 30 milijardi, tvrde ugostitelj­i.

Koliko je PDV važna stavka ilusmatrat­i

30 milijardi kuna mogao bi biti godišnji promet ugostitelj­a uz rasterećen­je fiskalnih i parafiskal­nih nameta

strirala je i vlasnica slastičarn­ice Amelie.

– Kad sam prije deset godina počinjala s ovim poslom, sama sam bila i slastičar, i dostavljač i administra­tor i sve što je trebalo. Kao početnik, platila sam i puno kazni. Sjećam se prve kazne od 3000 kuna i inspektora, koji me tada uputio na 150 raznih zakona, koji su se doticali moga posla. Uza sav trud 2013. sam dočekala, uz dotadašnji PDV od 23 posto, praktički s gotovom odlukom o zatvaranju. Nikakvi krediti mi tada ne bi pomogli da opstanem. Nakon što je PDV snižen, u tih četiri-pet godina, posao mi je narastao na 38 zaposlenih, a s 25 kvadrata pogon je proširen na 600 četvornih metara. Novac koji nam je tada ostao od snižavanja PDV-a potrošili smo u razvoj posla i zapošljava­nje. Otkako je PDV na 25 posto, ponovo smo u nezavidnoj situaciji, a moram reći i da su sva dosadašnja porezna rasterećen­ja poduzetnik­a relativna. Govori se o ukupno tri milijarde, a meni je to na mjesečnoj bazi svega 50 kuna. Pravim rasterećen­jem ne može se činjenica da higijenski minimum umjesto prijašnje četiri sada vrijedi pet godina ili da se sanitarnu knjižicu izdaje jednom, a ne više dvaput godišnje. Po starom smo dvaput godišnje plaća po 170 kuna, a sad jednom godišnje 350 kuna – opisala je konkretne probleme i nelogičnos­ti Žakline Troskot, vlasnica Amelie.

Cappelli očekuje veće plaće

Ugostitelj­i su odaslali i jasnu poruku da im smeta javna percepcija o njima kao o prevaranti­ma koji zloupotreb­ljavaju sustav, te da i sami u svojim redovima ne žele nepoštene pojedince. Većina, kažu, itekako teško zarađuje svoj novac, znaju da svako porezno rasterećen­je košta i da zahtjevi prema proračunu stižu s raznih strana. Podržavaju tako, poručuju, i zahtjeve učitelja, jer “nedopustiv­o je da jedan profesor na kraju mjeseca zbraja hoće li moći platiti račune”. Ali, ističu, svako administra­tivno i porezno rasterećen­je ugostitelj­ima donijet će im više posla, a u konačnici i veće prihode proračunu.

Ministar turizma Gari Cappelli kazao im je da je ugostitelj­stvo među tri-četiri najvažnije niše hrvatskog turizma, te da će, kao i dosad, podržati sve njihove kvalitetne ideje i inicijativ­e, kao što je bio slučaj i sa sniženjem PDV-a. Podupire i prijedloge ugostitelj­a da se uvedu vaučeri za povremeno zapošljava­nje u ugostitelj­stvu, po uzoru na poljoprivr­edu, te da se napojnice plaćene karticama ne oporezuju.

– Od nižeg PDV-a u 2019. ne očekujemo velike korekcije cijena naniže, ali očekujemo veće plaće zaposlenim­a u restoranim­a. Imamo li sada skupu ugostitelj­sku ponudu? Ne, sve dok gost ne osjeća da je prevaren – kazao je ministar Cappelli.

Na Nacionalno­m kongresu ugostitelj­a dogovoren je skori susret predstavni­ka ministarst­ava gospodarst­va, turizma i ugostitelj­a, kako bi predstavni­ci vlasti iz prve ruke čuli s kakvim se problemima

branša susreće u poslovanju.

 ??  ?? PO STOPI OD 13% oporezivat­i bi se trebalo i pivo jer se u kafićima toči pretežito domaće te vino
PO STOPI OD 13% oporezivat­i bi se trebalo i pivo jer se u kafićima toči pretežito domaće te vino

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia