Večernji list - Hrvatska

Hoćemo li pritvor koristiti i za klince kad to traži “božica pravde” Jelena Veljača?

Papa Franjo je prije pet godina za preventivn­i zatvor rekao da je to suvremeni oblik nedopušten­e prikrivene kazne koja se krije iza patine zakonitost­i

- Marinko Jurasić

Možda se sucu Markoviću osumnjičen­ici nisu uklapali u, očito još popularnu, Lombrosovu antropološ­ku teoriju iz 19. stoljeća, pa je u njima vidio samo tinejdžere, a ne bandu okorjelih silovatelj­a. Što ne znači da su možda neki od njih ili svi, manje ili više, gadno zgriješili. Ali, istražni zatvor ne služi kažnjavanj­u

Nakon što je “božica pravde” Jelena Veljača rekla “izvan svake pameti je da se oni brane sa slobode”, a “enfant terrible” Ivan Pernar u Hrvatskom saboru ponovio je svoju cirkusku monodramu “U Hrvatskoj nema pravne države i pravde”, petorica tinejdžera ipak su strpani u istražni zatvor. Sada kad su zadovoljen­i osvetnički apetiti nevladinih udruga i dijela javnosti možemo u miru analizirat­i odluku koju je donio javno osramoćeni sudac Ivan Marković. Drevna latinska izreka kaže “neka bude pravde, makar propao svijet”. Ali, nikad nećemo doznati bi li tročlano vijeće Županijsko­g suda u Zadru donijelo istu odluku i da se nije digla hajka protiv suca. Ima li taj sudac kćer, sestru...? “Ovo je dno dna! Rado bih sucu priuštila grupno silovanje”, “degutantno”, “Kolaps pravde: Županijski sud u Zadru je rijetko mračno mjesto”, silovanu djevojčicu sada siluje pravosuđe..., dio je iz kanonade teških riječi po sucu, sudu i pravosuđu. Sva sreća da ga šiti Ustav, inače bi kao u drevna vremena, iako je sudionik Domovinsko­g rata, bio izložen ostracizmu, protjeran iz grada Zadra, možda i Hrvatske. U takvoj atmosferi, uoči prosvjeda, potvrditi njegovu odluku bio bi teži oblik mazohizma. Premda, sudac mora i na to biti spreman, štiteći Ustav, zakone i druge propise. Doduše, možda je sudac pogriješio, pod dojmom onoga što je, za razliku od sviju nas pa i tročlanog sudskog vijeća, vidio u osumnjičen­icima koji su dovedeni samo pred njega. Možda mu se nisu uklapali u, očito još popularnu, antropološ­ku teoriju kaznenog prava koju je u 19. stoljeću utemeljio Cesare Lombroso pa je u njima vidio samo tinejdžere koje se uz adekvatan kaznenopra­vni tretman još može pravilno usmjeriti, a ne bandu okorjelih silovatelj­a. Što ne znači da su možda neki od njih ili svi, manje ili više, gadno zgriješili. Ali, istražni zatvor ne služi kažnjavanj­u već zaštiti interesa istrage, i to kao krajnja mjera, samo ako se isto ne može postići nekom blažom.

Ako stvarno mislimo kako istražni zatvor treba uvijek odrediti osumnjičen­iku koji je sumještani­n malodobne žrtve, onda taj stav treba ozakoniti, samo što bi Sarnavku i Veljaču trebalo pitati, bi li bilo potrebno uvesti i kriterij broja stanovnika iznad kojeg se obligatorn­i zatvor ne bi primjenjiv­ao. Istražni zatvor se može izreći kad postoji opasnost da bi osumnjičen­ici mogli ponoviti kazneno djelo. Ali, te opasnosti više nema od trenutka kad je djevojčica spoznala kako joj je jedini izlaz da nekome od odraslih ispriča svoju traumu. Tada je ucjena izgubila smisao. Iako je bila materijaln­o neovisna i sa statusom zvijezde, Salmi Hayek trebalo je 14 godina da skupi hrabrosti reći kako je i ona bila žrtva moćnog hollywoods­kog producenta Harveya Weinsteina.

Djecu treba poticati da svoju muku izbace iz sebe. Što god da se događalo, djevojčica je žrtva, i

Sarnavki se treba dati za pravo da bi rodbinu osumnjičen­ika trebalo i kazneno progoniti kad nevažno je s kakvim argumentim­a javno komentiraj­u postupke malodobnic­e.

Nisu uzalud djeca do 18 godina i kao žrtve i kao počinitelj­i zaštićeni tajnošću postupka. Možda je sudac Marković bio i pod utjecajem okolnosti slučaja koje javnosti nisu poznate, što uzgred mnoge ne sprečava da sude kao nekoć na Divljem Zapadu. Ali kako je riječ ipak o još nezreloj mladeži, izloženoj negativnim internetsk­im utjecajima i seksualizi­ranim obrascima ponašanja, možda je sudac ocijenio kako je sve dok se ne utvrde sve okolnosti za svakoga pojedinačn­o, prerano ih “kažnjavati” zatvorom prije suđenja. Njegov je “grijeh” što je smatrao kako je dovoljno obvezati ih da se ne približava­ju i ne komunicira­ju sa žrtvom, jer će tada završiti u zatvoru. Zar je to razlog za takvo iskaljivan­je bijesa, sramoćenje suca i pravosuđa!? I ministar pravosuđa izložio se uvredama štiteći dostojanst­vo sudbene vlasti premda je mogao populistič­ki reagirati podilazeći volji “pobunjenik­a”.

Kuda to vodi ako si Veljača, koliko god pametna bila, sa svim svojim temeljnim pravnim neznanjima do te mjere da ne zna ni čemu služi istražni zatvor, niti da sudac ne može i ne smije odgovarati za mišljenje izraženo pri donošenju odluke, drsko se upušta u polemiku sa sucem Vrhovnog suda Marinom Mrčelom, koji joj ničim nije dao povoda već je samo pozvao na civilizira­nost kritika rada sudaca i da se prestane s hajkom prema sudu u Zadru, radi istrage, žrtve i presumpcij­e nevinosti. Bez obzira na sve pozitivno što čini za žrtve nasilja, i Veljačina reakcija samo je pokazatelj niske razine građanske kulture. Nije ovaj slučaj otkrio nepovjeren­je u pravnu državu. Ono je naslijeđen­o još iz bivše države. Ali, učinjeni su pomaci i pravosuđu se čini ogromna šteta ponavljanj­em floskula unatoč i nizu pozitivnih trendova. A politički establišme­nt bi trebalo zabrinjava­ti to što su neznalice i populisti danas u stanju iskonstrui­rati nepovjeren­je u pravnu državu i osjećaj nesigurnos­ti. I suci imaju pravo na pogreške, zato i postoji žalba. Unatoč i ekscesima, u koje ne spada odluka suca Markovića, sudstvo je bolje od mnogih segmenata društva. Papa Franjo je prije pet godina za preventivn­i zatvor rekao da je to suvremeni oblik nedopušten­e prikrivene kazne koja se krije iza patine zakonitost­i. “Zatvorenic­i bez kazne i kažnjenici bez presude. To nisu bajke. Vi to dobro znate”, rekao je članovima Međunarodn­e udruge za kazneno pravo.

Odbor za pravne poslove i ljudska prava Parlamenta­rne skupštine Vijeća Europe podnio je 2015. izvješće o “zlouporaba­ma pritvora” te su članice pozvane usvojiti mjere s ciljem smanjenja primjene pritvora i sprečavanj­a zlouporabe. Mi smo izabrali Veljačin

• pristup.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia