Večernji list - Hrvatska

Šahtar jako cijeni Dinamo, a igranje u Harkivu im je minus

- Karlo Ledinski

Počasni ukrajinski konzul u Hrvatskoj, bivši igrač ukrajinsko­g Arsenala Ivica Pirić jako dobro poznaje Dinamova današnjeg suparnika. Pirić živi na relaciji Split – Zagreb – Kijev, a u glavnom je ukrajinsko­m gradu 200-tinjak dana godišnje. Prenio nam je kako Ukrajinci, odnosno navijači Šahtara razmišljaj­u o Dinamu. – Jako cijene Dinamo, puno znaju o njemu. I sigurno ga neće podcijenit­i u večerašnjo­j utakmici – rekao je Pirić pa otkrio koga se najviše treba bojati Dinamo: – Šahtar je vrlo jak, ima 12-13 Brazilaca te sedam-osam ukrajinski­h reprezenta­tivaca. Ima tri-četiri jako dobra individual­ca, Tysona, Marlosa, Soaresa i Tetea, koji sami mogu riješiti utakmicu. Njih Dinamova obrana najviše treba pripaziti.

Srna je za njih ikona

Iako je Šahtar dosta izrazit favorit kladionica (na pobjedu plavih koeficijen­t je čak 5,5), Pirić smatra da su Dinamove šanse za iznenađenj­e visoke.

– Po meni, šanse su 50-50, bez obzira na to što je Šahtar domaćin. Zagrepčani imaju odličnu momčad, uvjeren sam ravnopravn­u Šahtaru. Dinamo će u Harkivu sigurno biti ravnoprava­n i stvarati šanse. Samo ih treba i iskoristit­i – kaže Pirić te otkriva koji je hendikep ukrajinsko­g prvaka: – Hendikep im je što su izbjeglice zbog rata u Donjecku pa utakmice moraju igrati u Harkivu. To je velik grad koji gravitira njihovoj bazi Donjecku i Lugansku, ali ipak to nije to. Doduše, interes za utakmicu s Dinamom je velik, zanima ih Liga prvaka. U posljednji­h 15 sezona Šahtara samo dvaput nije uspio izboriti ulazak u skupine Lige prvaka, a najveći uspjeh im je četvrtfina­le iz sezone 2011. godine. No danas je Šahtar ipak nešto slabiji nego tada.

– Rat je utjecao na cijeli ukrajinski nogomet, neki su klubovi i propali jer oligarsi su u to ratno vrijeme izgubili interes za ulaganje u klubove. Ali, polako se ukrajinski nogomet oporavlja, iako je još daleko od toga da bude šesta najbolja europska liga kao nekada, kada je redovito imao pet klubova u dalekim fazama europskih natjecanja. Šahtar je najlakše prebrodio taj rat jer ima sjajnu skautsku službu u Južnoj Americi.

Oni uvijek u Brazilu nađu nekog igrača za 10 milijuna eura, a prodaju ga za 50-60 milijuna. Tako su napravili sa sadašnjim igračem Chelseaja Willianom, Fernandinh­om kojeg su prodali u Manchester City te Douglasom Costom koji je završio u Bayernu. Siguran sam da i sad u momčadi imaju nekog Brazilca koji može doseći takav transfer. Ma nije ovaj Šahtar gotovo ništa slabiji nego prijašnjih godina. Ali na njihovu nesreću, Dinamo je puno jači nego prije. I zato će imati dobre šanse večeras u Harkivu – smatra Pirić.

U momčadi rudara pomoćni trener je Pirićev prijatelj, legenda kockastih i Šahtara Darijo Srna. – Ma ne treba ni govoriti kakav status u Šahtaru uživa Srna, on je za njih doslovno ikona. Kao igrača su ga obožavali, bio je vođa na travnjaku, sad je pomoćni trener, a bude li imao ambicije, sigurno jednog dana može postati i glavni trener.

Što se tiče Dinamovih navijača koji će večeras biti u Harkivu, Pirić im kaže da se ne trebaju brinuti jer dočekat će ih prijateljs­ko okruženje.

Ukrajinci nas jako vole

– Ukrajinci se zbog rata poistovjeć­uju s nama, istinski su prijatelji Hrvatske. Jako nas vole, vrlo su bliski Hrvatima. Očito ima istine u povijesnim tvrdnjama da smo se u Hrvatsku doselili s Karpata – kaže Pirić, koji jako dobro poznaje sadašnju situaciju u Ukrajini. – Rat ih je osiromašio, ali oporavljaj­u se, u posljednje vrijeme BDP raste. Ukrajina ima čak 47 milijuna stanovnika, ima puno prirodnih bogatstava, po izvozu pšenice i kukuruza prva je u svijetu. A izvozi i jako puno metala. I zato ne sumnjam da će se do kraja izvući iz krize koja ju je uzdrmala zbog ogromnih izdvajanja za rat – kaže nam Pirić, koji puno radi na ukrajinsko-hrvatskim odnosima, ponajviše gospodarst­venim. Organizira­o je već nekoliko ukrajinsko-hrvatskih gospodarsk­ih foruma te ishodio razne dozvole uz koje će hrvatski proizvodi ući na veliko ukrajinsko tržište. A pomaže i Ukrajincim­a u velikim

• investicij­ama u Hrvatsku.

IMAJU SJAJAN SKAUTING, KUPE BRAZILCA ZA 10 MIL. €, A PRODAJU ZA 50

PO MENI, ŠANSE SU U VEČERAŠNJO­J UTAKMICI 50-50 POSTO

22. LISTOPADA

Club Brugge – PSG Galatasara­y – Real Madrid

2 2 2 2

0

0 0

2

1

6. STUDENOG

PSG – Club Brugge Real Madrid – Galatasara­y 0 0

1

22. LISTOPADA

Olympiacos – Bayern Tottenham – Crvena zvezda

0

2 2 2 2

1

0 0

0

1

1

1

6. STUDENOG

Bayern – Olympiacos Crvena zvezda – Tottenham 22. LISTOPADA

Atlético Madrid – Leverkusen Juventus – Lokomotiv

2 2 2 1 1

1

1 1

0

0 0

1

2002

6. STUDENOG

Lokomotiv – Juventus Leverkusen – Atlético Madrid 23. LISTOPADA Genk – Liverpool Salzburg - Napoli

2 2 2

5. STUDENOG Liverpool – Genk Napoli - Salzburg

1

1

1

23. LISTOPADA

Slavia Prag – Barcelona Inter – Dortmund

2 2 2 1

1

0

5. STUDENOG Barcelona – Slavia Prag Dortmund – Inter 23. LISTOPADA Leipzig – Zenit Benfica – Lyon 5. STUDENOG Zenit – Leipzig Lyon – Benfica 23. LISTOPADA Ajax – Chelsea Lille – Valencia

1. 2. 3. 4.

Ajax

Chelsea

Valencia

Lille

5. STUDENOG Chelsea – Ajax Valencia – Lille 2 2

2 2

2 2 2 2

1

1

1 0

2 1 1 0

1

0

0

1 1

1

1 1

0

0 0 0 0 0

0

1

1

0 0

1

0 0

1

2 0 1 1 2 4:0 2:2 0:1

2:5

10:2 3:4 3:5

4:9

5:2 4:2 2:3 1:5 2:0 9:6 4:5

2:6

2:0 2:1 2:3

1:3

4:2 3:1 2:3 2:5 6:0 2:2 1:3 1:5 1 1

18.55 21 18.55 21

18.55 21 1 1 je u prva dva kola postigao Salzburg, jedino je efikasniji Bayern

pogodaka

 ??  ?? IZJEDNAČEN­I S DINAMOM Nakon prva dva kola Šahtar ima tri boda, baš poput Dinama izgubio je od Cityja te pobijedio Atalantu
IZJEDNAČEN­I S DINAMOM Nakon prva dva kola Šahtar ima tri boda, baš poput Dinama izgubio je od Cityja te pobijedio Atalantu
 ??  ?? IVICA PIRIĆ s premijerom Plenkoviće­m tijekom ukrajinsko­hrvatskog gospodarsk­og foruma
IVICA PIRIĆ s premijerom Plenkoviće­m tijekom ukrajinsko­hrvatskog gospodarsk­og foruma
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia