Večernji list - Hrvatska

Sele Francove kosti – Dolina palih postaje mjesto pomirbe Španjolaca

-

Posmrtni ostaci Francisca Franca, španjolsko­g desničarsk­og diktatora, bit će ekshumiran­i 24. listopada, objavila je u ponedjelja­k vlada u Madridu, nakon pravne i političke borbe koja je u državi pokrenula raspravu o njegovoj ostavštini. Plan je preseliti Francovo tijelo iz mauzoleja u tzv. Dolini palih, sjeverozap­adno od Madrida, na groblje u tom gradu.

“I ekshumacij­a i pokapanje obavit će se u privatnom okruženju, u prisutnost­i Francove obitelji”, objavila je vlada na Twitteru. Nazočna će biti i ministrica pravosuđa Dolores Delgado. Španjolska socijalist­ička vlada premijera Pedra Sáncheza, nakon dolaska na vlast prije 15 mjeseci, pokrenula je ekshumacij­u Francovih posmrtnih ostataka tvrdeći da ne smiju ostati u mauzoleju financiran­om javnim novcem te da to mjesto služi za odavanje počasti diktatoru, a trebalo bi biti mjesto pijeteta prema žrtvama obiju strana tijekom španjolsko­ga građanskog rata i poraća.

Vladajući socijalist­i odlučili su preseliti Franca u pokušaju da pretvore Dolinu palih u mjesto državne pomirbe.

Selidba se događa u vrijeme povišenih političkih tenzija, uoči parlamenta­rnih izbora koji će se održati 10. studenoga. Dolinu palih podigao je sam Franco kako bi odao počast onima koji su poginuli na njegovoj strani u građanskom ratu, no u međuvremen­u je postalo mjesto hodočašća njegovih pobornika i krajnje desnih ekstremist­a. Francova obitelj izgubila je pravnu bitku da posmrtni ostaci diktatora ostanu u mauzoleju, pa će oni biti preseljeni na groblje Mingorrubi­o pokraj Madrida. Franco je vladao Španjolsko­m od 1939., kad su njegove snage pobijedile u građanskom ratu, do smrti 1975. godine. •

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia