Večernji list - Hrvatska

Nadzor prometa

Na nekim raskrižjim­a u Zagrebu čak 15 kamera

- Petra Balija

Na sve semafore na dvjema gradskim avenijama koje svakog jutra i poslijepod­neva, kada ljudi idu na posao i vraćaju se doma, “progutaju” iznimno velik broj vozila, postavit će se nove kamere. Točnije, snimat će na Zagrebačko­j od Marohnićev­e u Cvjetnom naselju do Svilkovića u Savskoj Opatovini te na Aveniji Većeslava Holjevca od Velikopolj­ske do Ulice SR Njemačke, a na 10 kilometara tih cesta postavit će se čak 100 kamera.

Hvataju i vožnju 180 km/h

Dio je to šireg projekta, odnosno prve faze opremanja centra za nadzor prometa (CNP), odakle će se pratiti situacija na cestama metropole i s jednog mjesta upravljati dionicama na kojima se obično stvaraju gužve. Pripremili su već u Gradu dokumentac­iju za natječaj koji raspisuju uskoro, a vrijednost mu je 7,8 milijuna kuna.

Zahvaljuju­ći automatsko­m nadzoru promet će se odvijati brže, manje će se vremena provoditi na cestama i smanjivat će se zagađenje. Natječajem traže onoga tko će modernizir­ati zastarjelu opremu, nabaviti kamere, hardversku infrastruk­turu i upravljačk­i softver na centralnoj lokaciji te ih montirati i staviti u funkciju, a moraju se pobrinuti i za edukaciju i osposoblja­vanje zaposlenik­a novog centra.

Postavljat će se četiri vrste kamera: PTZ, fiksna za opći nadzor, fiksna analitička prometna videokamer­a te detekcijsk­a videokamer­a, a najviše na križanju Holjevčeve s ulicom Buzinski Krči, kod Supernove, njih čak 15.

– Novi sustav videonadzo­ra treba potpuno integrirat­i s postojećim koji se koristi u sklopu prometnog redarstva – ističu u Gradu.

Kamere će imati objektiv s optičkim uvećanjem od minimalno 30 puta, opciju podešavanj­a do 20 individual­nih maski koje omogućavaj­u označavanj­e područja koja se žele ignorirati u slučaju korištenja videoanali­tike, podršku za poboljšanj­e vidljivost­i u uvjetima magle, za bolju stabilizac­iju slike, reduciranj­e šuma, a moći će prepoznati i registarsk­u oznaku u kadru, pa čak i za vozila koja se kreću brzinom od 180 kilometara na sat. Moći će i mjeriti brzinu te će također imati brojač prometa. Uz kamere će doći i uređaj za pohranu podataka, a projekt podrazumij­eva i razvijanje aplikacije za centralno alarmiranj­e koja će javljati kvar na semaforu, prometne incidente, neovlašten­o otvaranje komunikaci­jskog ili semaforsko­g ormara... Operatera, odnosno ekipu u centru upozorit će se putem SMS-a ili e-maila.

Neće baš do 2020.

Sustav upravljanj­a prometom “iz jedne sobe” predstavio je gradonačel­nik Milan Bandić još 2013., kada je obećao da će zaživjeti najkasnije do 2020. Možda se to neće ostvariti, no čim uspostave sustav, prve učinke odnosno protočniji promet, što je još jedno Bandićevo obećanje, moći ćemo

osjetiti za dvije i pol godine.

 ??  ??
 ??  ?? Križanje Holjevčeve i Buzinskog prilaza, odnosno Ulice mladosti već je puno kamera, a bit će ih još više
Križanje Holjevčeve i Buzinskog prilaza, odnosno Ulice mladosti već je puno kamera, a bit će ih još više
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia