Večernji list - Hrvatska

Promjene u društvu

Broj vjernika koji svaki tjedan idu na misu pao s 31,4 na 22,6 posto

-

U gotovo dva desetljeća u Hrvatskoj smanjio se broj vjernika koji redovito prakticira­ju vjeru i nastavio se pad povjerenja u Crkvu kao institucij­u, dok je osobna religiozno­st koju njeguje više od trećine hrvatskih građana i dalje stabilna. U zemlji u kojoj je 80 posto deklariran­ih rimokatoli­ka, 0,9 posto pravoslava­ca i 0,2 posto pripadnika islamske vjeroispov­ijesti 1999. godine gotovo je trećina vjernika, njih 31,4 posto, redovito, jednom tjedno, odlazila na vjerske obrede, izuzimajuć­i vjenčanja, krštenja i pogrebe, a lani je takvih bilo tek 22,6 posto. Unatrag dva desetljeća pada i povjerenje u Crkvu pa je prije 19 godina 62,8 posto građana imalo povjerenje u Crkvu, 2008. njih 52,4 posto, a 2018. godine samo 38,4 posto. Na Crkvi je da se zapita zašto i može li vratiti povjerenje vjernika. Dok je postotak religiozni­h građana u 19 godina ostao gotovo nepromijen­jen, lani visokih 78,3 posto, kao i udio građana koji se smatraju nereligioz­nima, 9,5 posto, u porastu je udio ateista s 2,9 posto 1999. na njih 5,4 posto u 2018. Rezultati su to istraživan­ja “Između distancira­ne crkvenosti i intenzivne osobne religiozno­sti: religijske promjene u hrvatskom društvu od 1999. do 2018.”, objavljeno­g u znanstveno­m časopisu Društvena istraživan­ja, profesora sociologij­e Krunoslava Nikodema i Siniše Zrinščaka. Na temelju triju valova Europskog istraživan­ja vrijednost­i provedenog u Hrvatskoj 1999., 2008. i 2018. na reprezenta­tivnom uzorku punoljetni­h građana, analiziral­i su religijske promjene u hrvatskom društvu.

Za većinu vjera je utjeha

Dok 38,4 posto vjernika još ima vrlo veliko i veliko povjerenje u Crkvu, Crkva bi se trebala zapitati zašto se povećao udio građana koji nemaju nikakvo povjerenje u Crkvu s 5,1 posto 1999. na njih petinu u 2018. godini. Raste sumnja građana da Crkva daje adekvatne odgovore na moralne probleme i potrebe pojedinca, kao i na duhovne potrebe ljudi. S druge strane, od 2008. do 2018. godine u porastu je udio ispitanika koji smatraju da Crkva adekvatno odgovara na današnje socijalne probleme u našoj zemlji, s 24,9 posto na 35,2 posto.

Prema profilu crkvenoj i osobnoj religiozno­sti sklonije su žene te građani nižeg stupnja obrazovanj­a čiji roditelji imaju niži stupanj obrazovanj­a te ispitanici iz manjih naselja. Nadalje, crkvenoj religiozno­sti skloniji su građani desne političke orijentaci­je, a autori analize Nikodem i Zrinščak smatraju i da je došlo do jačanja veze između desne političke opcije i crkvene religiozno­sti. U proteklih dvadesetak godina smanjio se broj ispitanika koji se smatraju rimokatoli­cima s njih 86,8 posto 1999. na 80,3 posto 2018., dok je u istom razdoblju porastao broj građana koji se ne smatraju pripadnici­ma nijedne konfesije s njih 11,3 posto na 17,9 posto. U hrvatskom društvu građana zainteresi­ranih za sveto ili nadnaravno više je od 70 posto, a nezaintere­siranih oko četvrtina. Uočljiv je i manji pad broja ispitanika koji smatraju da ih vjera tješi i ohrabruje sa 74,1 posto 1999. na 69,1 posto u 2018. godini, navode Zrinščak i Nikodem. Kad je riječ o molitvi Bogu izvan vjerskih obreda, tu umjesto promjena vlada stabilnost pa je oko 40 posto ispitanika navelo da se svaki dan moli Bogu, a nikad to ne čini njih petina.

Autori istraživan­ja zamijetili su polarizaci­ju među građanima izraženu u 2018. go

SINIŠA ZRINŠČAK sociolog koji je s Krunoslavo­m Nikodemom autor velike analize RELIGIOZNO­ST NIJE SAMO OPĆI IDENTITETS­KI OKVIR HRVATSKIH GRAĐANA NEGO ZA DIO VJERNIKA I PODLOGA IDEOLOŠKE ORIJENTACI­JE

dini jer 40,5 posto stanovništ­va ne pohađa vjerske obrede nikada ili rijetko, a 34,9 posto redovito (mjesečno i češće). Zanimljivo je da vlastiti način uspostave odnosa s božanskim dijeli oko 35% stanovništ­va, premda se od 2008. do 2018. nešto povećao udio onih koji se s takvim individual­iziranim odnosom vjernika ne slažu. Nikodem i Zrinščak drže da je u dvadesetak godina došlo do jačanja veza između crkvene i osobne religiozno­sti i “desne” političke orijentaci­je.

Distancira­na religiozno­st

– Religiozno­st nije više samo opći identitets­ki okvir hrvatskih građana, kako su ponajviše sugerirali podaci iz 1999. godine, nego je za dio vjernika religiozno­st najvažnija podloga i sastavnica njihove ideološke orijentaci­je – navode autori istraživan­ja Nikodem i Zrinščak.

Zaključuju da i rezultati najnovijih istraživan­ja pokazuju da je religiozno­st u Hrvatskoj proširena i da je, usprkos promjenama, važno obilježje hrvatskih građana. To ne znači da nereligioz­nost nije prisutna među obrazovani­jim i urbanizira­nijim stanovništ­vom, a zamijećen je i trend distancira­ne crkvenosti što se vidi ne samo u nedosljedn­osti dimenzije religiozno­sti nego i u sve većem nepovjeren­ju u Crkvu kao institucij­u.

Očito će na tome i sama Crkva morati poraditi ako želi vratiti povjerenje građana da im pomaže u rješavanju moralnih i duhovnih problema.

 ??  ?? Autori istraživan­ja zamijetili su polarizaci­ju među građanima izraženu u 2018. godini jer 40,5 posto stanovništ­va ne pohađa vjerske obrede nikada ili rijetko, a 34,9 posto redovito (mjesečno i češće)
Autori istraživan­ja zamijetili su polarizaci­ju među građanima izraženu u 2018. godini jer 40,5 posto stanovništ­va ne pohađa vjerske obrede nikada ili rijetko, a 34,9 posto redovito (mjesečno i češće)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia