Večernji list - Hrvatska

Nenad Bjelica: Ukrajinci su kvalitetni­ji, a mi moramo biti bolji nego u Manchester­u

Bjelica: Šahtar je po kvaliteti iznad nas, ali moramo biti bolji nego u Manchester­u

- Robert Junaci

Dinamov dragulj ‘šalio’ se sa suparnicim­a iz Bergama, bude li tako igrao i u Harkivu, plavi će se moći nečemu nadati

Dinamo je jučer stigao u Harkiv na utakmicu trećeg kola Lige prvaka. Ondje će igrati protiv Šahtara i tražiti rezultat koji bi ga možda i približio novom prezimljav­anju u Europi. Pobjeda plavih svakako bi bila taj veliki korak, ali i bod bi bio dobar plijen za nastavak jer i u sljedećem kolu Dinamo igra protiv Šahtara, ali u Maksimiru.

Nisam se čuo sa Srnom

U Harkivu je igrala naša nogometna reprezenta­cija, 2008. u kvalifikac­ijama za SP bilo je 0:0. Tada je kapetan naše reprezenta­cije bio Darijo Srna, tko bi rekao da će 11 godina kasnije Srna ponovno biti u Harkivu, ali sada kao djelatnik Šahtara koji je tamo izbjeglica iz svog Donjecka. Srna sigurno dobro pozna plave i mogao bi biti veliki adut Šahtara u analizi hrvatskog prvaka. Trener Dinama nije kontaktira­o s bivšim kapetanom naše reprezenta­cije.

– Ne, nismo se čuli – kazao je Nenad Bjelica prije puta u Ukrajinu.

Logično, ionako će se ondje sresti, a telefonski razgovor bio bi ionako samo kurtoazan, niti bi Bjelica nešto pitao o Šahtaru, niti bi mu Srna nešto otkrio. Uostalom, plavi su svaki put dosad dobro analiziral­i suparnika.

– Naravno da smo proučavali i Šahtar, lako je vidjeti da ima veliku kvalitetu u ofenzivi. Ima dosta Brazilaca, znamo kakav je to tip igrača, nepredvidl­jiv, talentiran. U obrani igraju uglavnom Ukrajinci, ali momčad koja ima 13 Brazilaca i šest ukrajinski­h reprezenta­tivaca svakako je ozbiljna momčad. Teško je toj momčadi naći previše nedostatak­a, ali mi ćemo pokušati biti na višoj razini nego u Manchester­u, pogotovu u ofenzivnom dijelu. Moramo biti stabilni u defenzivi, a igrati bolje prema naprijed, tada bismo se mogli nečemu nadati – rekao je Bjelica, kojem su dio toga kako igra Šahtar prenijeli njegovi pomoćnici.

– Gledali su tu posljednju utakmicu Šahtara, iako ta utakmica i nije nekakvo mjerilo, dosta im je slaba liga, ali ne mislim pri tome podcjenjiv­ati Šahtarove pobjede u prvenstvu, imaju ih 11 iz 11 utakmica, ali više smo analiziral­i ono što su radili u Europi ove i prošle sezone. Brzi su, jako dobre tranzicije, dobro kombiniraj­u kroz sredinu, imaju dobre ofenzivne bekove. No, vjerujem da ćemo mi biti na višoj razini od one na kojoj smo bili igrajući protiv Cityja i da ćemo se vratiti s pozitivnim rezultatom.

Dinamo je u Manchester­u izgubio s 0:2, a Šahtar kod kuće od

Guardiolin­e momčadi s 0:3.

– Manchester City je lakše svladao Šahtar nego nas, nama je drugi gol zabio u sudačkoj nadoknadi, a u Harkivu nije do kraja morao čekati tih 3:0. No, ne mogu se uspoređiva­ti utakmice i suparnici, sve te utakmice priča su za sebe –- rekao je Nenad Bjelica.

Plavi su otišli prilično optimistič­ni, premda svjesni jačine suparnika. U nekakvom rangiranju suparnika i Bjelica je Šahtar stavio odmah iza Cityja.

– Nije Šahtar razina Manchester Cityja, ali je odmah ispod te razine, dakle iznad nas – govorio je trener plavih.

– Svi mi želimo pobjedu, ali znamo da nas čeka jako težak posao, Šahtar je ozbiljna momčad, s jako dobrim individual­cima, no vjerujem da ova priča može za nas završiti uspješno – dodao je Petar Stojanović.

Ponoviti Atalantu

Desni bek plavih mogao bi biti jako zaposlen s obzirom na opasne ofenzivce ukrajinske momčadi.

– Ne znam hoće li zbog toga biti prostora da idem prema naprijed, vidjet ćemo što će nam donijeti situacija na terenu. Naravno da želimo zabiti pokoji gol, sigurno se nećemo samo braniti koliko god da su im ofenzivni igrači opasni – rekao je Stojanović koji je dobro zaustavio pokušaje Cityja po toj strani. No, Guardiola je imao Sterlinga kojeg je uveo s klupe i taj majstor je ušao i nakon deset minuta na terenu zabio, u

66. minuti probio je čvrstu obranu Dinama. O Stojanović­evoj igri protiv Atalante ne treba ni pričati, odigrao je jednu od najboljih utakmica u dresu Dinama, asistirao Leovcu za vodstvo, mučio je Talijane i probijao im obranu. Bilo bi lijepo kad bi plavi tako namučili i Šahtar, kad bi uspjeli nametnuti svoju igru kao što su je nametnuli Atalanti, ne bi bilo dobro da se stisnu u obrani kao u Manchester­u a da ne pokušaju nešto napraviti prema naprijed. Jer, puni učinak u Harkivu za Dinamo bi bio ogroman, sa šest bodova iz tri utakmice s pravom bi mogao računati na to da će u zadnje tri utakmice osigurati prezimljav­anje, ili u Ligi

prvaka ili u Europskoj ligi.

CITY JE LAKŠE SVLADAO ŠAHTAR NEGO NAS, ALI NE TREBA TO USPOREĐIVA­TI, KAŽE BJELICA

ZNAMO DA SU OPASNI, ALI BEZ OBZIRA NA TO NE MISLIMO SE SAMO BRANITI, ŽELIMO ZABITI POKOJI GOL, KAŽE PETAR STOJANOVIĆ

 ??  ??
 ??  ?? DANI OLMO
DANI OLMO
 ?? MARKO PRPIĆ/PIXSELL ?? NENAD BJELICA analizirao je Šahtar i pokušat će naći pokoju slabiju točku te velike momčadi
MARKO PRPIĆ/PIXSELL NENAD BJELICA analizirao je Šahtar i pokušat će naći pokoju slabiju točku te velike momčadi
 ?? MARKO PRPIĆ/PIXSELL ?? SELFIE Uoči ulaska u zrakoplov, Petar Stojanović i Bruno Petković nisu odbili fotografir­anje
MARKO PRPIĆ/PIXSELL SELFIE Uoči ulaska u zrakoplov, Petar Stojanović i Bruno Petković nisu odbili fotografir­anje
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia