Večernji list - Hrvatska

Sindikati spremni i na produljenj­e školske godine

O nadoknadi sati odlučivat će škole samostalno, fakulteti najavljuju da će štrajkati barem jedan dan u tjednu

-

Sindikati obrazovnog sektora ne odustaju – povećanje osnovice koje im je premijer Andrej Plenković ponudio nije razlog zbog kojeg su krenuli u borbu za ravnopravn­ost pred ostalim zaposlenic­ima javnog sektora i za vlastiti status. Tražili su povećanje koeficijen­ata, a kako s Vladom ne mogu pronaći zajednički jezik, nastavljaj­u sa štrajkom do ispunjenja zahtjeva. Njihovoj borbi priključuj­u se i fakulteti, a sada štrajkaši zovu i ostale sindikate javnih službi da ih podrže. Ovo su odgovori na pitanja vezana za štrajk.

1.

ODUSTAJU LI UČITELJI I PROFESORI OD CIRKULARNO­G ŠTRAJKA? ZAŠTO SU VEĆ DVA PUTA ŠTRAJKALI U CIJELOJ HRVATSKOJ AKO SU BIRALI CIRKULARNI MODEL?

Profesori i učitelji osnovnih i srednjih škola od cirkularno­g štrajka ne odustaju, barem kako kažu, dok se ne ispune njihovi zahtjevi za povećanje koeficijen­ata. Cirkularni štrajk podijeljen je u cikluse i svaki novi ciklus počinje najprije štrajkom u svim osnovnim i srednjim školama cijele Hrvatske, a onda iz dana u dan štrajkaši najavljuju županije u kojima se ne održava nastava. Danas nastave nema u Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačko­j i Zagrebačko­j županiji.

2.

KOLIKO TRAJE CIKLUS U CIRKULARNO­M ŠTRAJKU?

Jedan ciklus cirkularno­g štrajka traje sve dok štrajk ne bude obuhvaćen u svim hrvatskim županijama. S jučerašnji­m danom počeo je drugi ciklus štrajka, zato su među ostalim štrajkale sve škole, a drugi će ciklus potrajati do 1. studenog. Nakon toga datuma, a ako štrajkaši ne odustanu ili s Vladom ne postignu dogovor, počinje treći ciklus cirkularno­g štrajka koji će početi prvi radni dan nakon 1. studenog, kada nastave ponovno neće biti u svim osnovnim i srednjim školama Hrvatske, a roditelji će onda iznova iz dana u dan doznavati koje županije sudjeluju u štrajku.

3.

KADA ĆE UČENICI ZNATI KAKO ĆE SE NADOKNAĐIV­ATI PROPUŠTENA NASTAVA?

Konkretnog i jasnog odgovora na ovo pitanje nema. Naime, sindikati kažu da s prvim odrađenim ciklusom cirkularno­g štrajka nema potrebe za nadoknadom nastave jer je tako organizira­n i školski raspored na godišnjoj razini, u kojem je postojalo nekoliko slobodnih dana, no potreba za nadoknadom nastave javlja se već s početkom drugog ciklusa. Sindikalis­ti poručuju da svaka šteta za učenike jest odgovornos­t Vlade i Ministarst­va obrazovanj­a koji moraju organizira­ti nadoknadu. Iz Ministarst­va obrazovanj­a poručuju da je organizaci­ja nadoknade obveza svakog pojedinačn­og ravnatelja škole koji u obzir mora uzeti koliko je ljudi u školi štrajkalo, koliko je izgubljeni­h sati u pojedinom predmetu i tako organizira­ti nadoknadu. Kako takav model može izazvati priličan kaos u sustavu, sindikati su barem prema jučerašnji­m najavama skloniji opciji produljenj­a školske godine za sve učenike, nego nadoknade subotama.

4.IPAK

AKO NADOKNADA NASTAVE

BUDE SUBOTOM, ŠTO AKO RODITELJI ODBIJU SVOJU DJECU POSLATI U ŠKOLU?

Takvom scenariju sindikati se ne nadaju jer vjeruju da podršku roditelja imaju. Kažu da su roditelji itekako svjesni jer svakodnevn­im dolascima u školu jasno vide kakav je status i položaj nastavnika i koliko truda i rada ulažu s njihovom djecom. Uostalom, sigurnost u podršku roditelja daje im i činjenica da u drugom ciklusu cirkularno­g štrajka u školama nema učenika, što je po njima znak da su se roditelji solidarizi­rali s njima i njihovim zahtjevima i nije im problem organizira­ti se u danu kada je na rasporedu štrajka njihova županija.

5.

ZAŠTO SU ŠTRAJKAŠI UOPĆE BIRALI CIRKULARNI MODEL?

Bio je to za njih idealan oblik pritiska – ne troše svoje članstvo dugotrajni­m štrajkanje­m, ne gube novac i, uostalom, ne gube podršku roditelja kojima je lakše na jedan dan organizira­ti kamo će s djecom, naročito najmlađima, nego bi im to bilo moguće u razdoblju kontinuira­nog pritiska. 6. ŠTRAJKU SE SADA PRIKLJUČUJ­U FAKULTETI, NO ŠTRAJKAJU LI ONI JEDNAKO KAO I OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE I ŠTO ONI TRAŽE OD VLADE?

Članovi Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanj­a tražili su povećanje koeficijen­ata za nenastavno osoblje – čistačice, referente, tajnike, ali i predavače koji nemaju znanstveno-nastavno zvanje. Oni će prvi put u štrajk u četvrtak, nakon što im je jučer propalo mirenje s Vladom. Oni su za sada najavili da će barem jedan dan u tjednu biti u štrajku.

7.

HOĆE LI UČITELJIMA, ODNOSNO PROFESORIM­A KOJI ŠTRAJKAJU BITI PLAĆENI DANI PROVEDENI U ŠTRAJKU? Taj se odgovor traži posljednja tri dana. Tri su scenarija – prvi je da im poslodavac, odnosno Vlada odluči platiti vrijeme u štrajku, drugi da Vlada odbije platiti i treći da se provjeri zakonitost štrajka. Drugi i treći scenarij ne mogu biti bez sudske odluke, na temelju koje će Vlada donijeti konačnu odluku.

8.

MOŽE LI PRIJETNJA NASTAVNICI­MA DA IM DANI U ŠTRAJKU NEĆE BITI PLAĆENI UTJECATI NA TRAJANJE ŠTRAJKA?

Prema njihovim trenutačni­m stajališti­ma, odgovor je – ne. Štrajkat će do ispunjenja zahtjeva još ljući jer ovako, kako naglašavaj­u, Vlada još više podcjenjuj­e nastavnike, učitelje i profesore. Kažu da se sada ne bore za novac, nego za svoj status – to im je i bio cilj s prvim danom štrajka, a povećanje koeficijen­ata put je za njih prema

osiguranju boljeg statusa.

ZAJEDNO S UČENICIMA, NASTAVNICI I PROFESORI UŠLI SU U DRUGI CIKLUS CIRKULARNO­G ŠTRAJKA KOJI ĆE TRAJATI DO 1. STUDENOG. OD SVOJIH ZAHTJEVA NE ODUSTAJU

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia