Večernji list - Hrvatska

IZ EK danas zeleno svjetlo RH za ulazak u Schengen, Bugarskoj i Rumunjskoj za prekid nadzora

- Tomislav Krasnec// Bruxelles

Europska komisija danas na dnevnom redu konačno ima dvaput odgađanu odluku o prolasku Hrvatske na tehničkoj evaluaciji pripremlje­nosti za ulazak u schengensk­u zonu. Osim te, na dnevnom redu je još jedna odluka kojom odlazeći predsjedni­k Jean-Claude Juncker želi potaknuti ideju da bi se schengensk­a zona trebala što je prije moguće proširiti na sve države članice EU koje to žele i koje su spremne za ulazak: ta druga odluka je prijedlog da se okonča postpristu­pni nadzor u kojem su Bugarska i Rumunjska bile od ulaska u EU 2007. godine.

Slovensko lobiranje

Obje te odluke, da bi bile konačne, trebaju i podršku svih država članica koje odlučuju u Vijeću EU, na Komisiji je samo predlaganj­e, ne i konačno odlučivanj­e, no Juncker ispunjava svoja obećanja: najavljiva­o je da želi da Hrvatska dobije Komisijino zeleno svjetlo za Schengen u njegovu mandatu, i najavljiva­o da želi da u njegovu mandatu Bugarska i Rumunjska budu predložene za izlazak iz nadzora koji je bio skrojen posebno za njih. Danas bi se obje najave trebale ostvariti.

I to unatoč otvorenom lobiranju slovenskih političara da se odluka o Hrvatskoj odgodi za novi saziv Komisije pod predsjedan­jem Ursule von der Leyen. Ona je, inače, trebala započeti mandat 1. studenoga, ali zbog toga što troje kandidata za europske povjerenik­e nije prošlo na saslušanji­ma u Europskom parlamentu, taj je početak odgođen do 1. prosinca.

Osim lobiranja koja su dolazila iz slovenske vlade, a prema neslužbeni­m informacij­ama i iz ureda europske povjerenic­e iz Slovenije Violete Bulc, prošli je tjedan i šestero slovenskih europarlam­entaraca pisalo čelnicima institucij­a EU s tezom da Hrvatska nije spremna za prolazak tehničke evaluacije za Schengen i da takvu odluku Komisije treba odgoditi. Dvoje slovenskih europarlam­entaraca iz stranke Janeza Janše nije potpisalo to pismo.

Jučer je na takvo slovensko pismo reagiralo svih 11 hrvatskih europarlam­entaraca koji u zajedničko­m priopćenju navode da je Hrvatska tehnički spremna za Schengen i da na današnjem kolegiju Europske komisije očekuju odluku koja to potvrđuje.

Kriteriji su jasni

– Europska komisija treba se oduprijeti pokušaju politizaci­je procesa ulaska Hrvatske u Schengen od strane slovenskih zastupnika, mora ostati politički nepristran­a te na temelju objektivni­h mjerila donijeti odluku o tehničkoj spremnosti RH za ulazak u schengensk­i prostor – pišu složni hrvatski europarlam­entarci.

Među Junckerovi­m europskim povjerenic­ima također je, kako doznajemo, prevladao stav da su kriteriji za prolazak tehničke evaluacije za Schengen jasni i da se ne smije kočiti neku državu članicu EU koja je ispunila kriterije samo zato što netko misli da za to nije pogodan

• politički trenutak.

SVIH 11 HRVATSKIH EUROPARLAM­ENTARACA U PRIOPĆENJU NAVODE DA JE HRVATSKA TEHNIČKI SPREMNA ZA SCHENGEN I TRAŽE OD EK DA SE ODUPRE SLOVENSKOM POKUŠAJU POLITIZACI­JE

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia