Večernji list - Hrvatska

Prvi krug 22. prosinca, drugi 5. siječnja

HDZ: Nema tu neke posebne kalkulacij­e. Kasniji datumi mogući su samo u slučaju izvanredni­h događaja

- Iva Boban Valečić

STARLETA AVA KARABATIĆ NAJAVILA JE DA ĆE POČETI PRIKUPLJAT­I POTPISE NA POSEBNOM SKUPU U JEDNOM ZAGREBAČKO­M KLUBU NE ZNAJUĆI DA JOJ DIP NEĆE PRIZNATI POTPISE PRIKUPLJEN­E PRIJE POČETKA FORMALNIH IZBORNIH ROKOVA

Prvi krug izbora za predsjedni­ka RH gotovo će se sigurno održati 22. prosinca, tri dana uoči Božića, što znači da bi drugi krug bio 5. siječnja, doznajemo iz izvora u HDZ-u, koji napominju da su drugi datumi mogući samo u slučaju izvanredni­h događaja. No, formalnu odluku o izborima donosi Vlada, koja ih mora raspisati najranije 60, a najkasnije 30 dana prije isteka mandata aktualne predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović. Ove zakonske i ustavne odredbe Vladi omogućuju raspisivan­je izbora na čak pet mogućih datuma između 19. prosinca i 19. siječnja. S obzirom na to da se izbori uvijek održavaju nedjeljom, mogući izborni dani bili bi 22. i 29. prosinca te 5., 12. i 19. siječnja. U HDZ-u su se, dakle, odlučili za najraniji mogući datum, no naši izvori tvrde da u tome nije bilo neke posebne kalkulacij­e, odnosno kako nisu razmišljal­i o tome koji bi od mogućih datuma bio povoljniji za njihovu kandidatki­nju.

Datumi su bitni

– Nema tu nikakve intrige ni nekog posebnog razloga zašto smo se odlučili baš za 22. prosinca. I raniji predsjedni­čki izbori bili su krajem prosinca, a s obzirom na ustavne rokove, nema smisla kalkulirat­i s datumima u siječnju i raspisivat­i izbore u zadnji čas – kazao nam je visokopozi­cionirani član HDZ-a, uključen u kampanju Kolinde Grabar-Kitarović.

A kalkulacij­e vezane uz najpovoljn­iji datum izbora mogle bi se vezati uz činjenicu da njihov prvi krug pada o Božiću, kada je najviše birača u Hrvatskoj, dok drugi krug pada u siječnju, u vrijeme školskih praznika, kada su mnogi na skijanju.

Analitičar Žarko Puhovski smatra da ta činjenica nije bez utjecaja na mogući ishod izbora i uvjeren je da je izostanak dijela birača zbog zimskih praznika na izborima 2015. godine negativno utjecao na rezultat bivšeg predsjedni­ka Ive Josipovića.

– Da nije bilo skijanja i snježnog nevremena, Josipović bi možda i dobio te izbore – kaže Puhovski. Napominje i da su birači koji su tada nedostajal­i Josipoviću oni koji bi sada u drugom krugu trebali “podebljati” šanse Zorana Milanovića, ako se ostvare prognoze po kojima je njegov ulazak u drugi krug izvjestan.

Bitka za potpise

A da bi se prvi krug predsjedni­čkih izbora održao 22. prosinca, Vlada mora najkasnije u petak

22. studenoga donijeti odluku o raspisivan­ju izbora. Objavom te odluke u Narodnim novinama počinju teći izborni rokovi, tijekom kojih svi potencijal­ni predsjedni­čki kandidati, a ovoga puta ih je čak 15, moraju prikupiti 10.000 potpisa birača da bi im kandidatur­a postala valjana. Za prikupljan­je potpisa imaju 12 dana, a taj bi rok, odluči li Vlada izbore raspisati zadnjeg dana kada je to moguće, završio u srijedu, 4. prosinca.

Prikupljan­je potpisa relativno je jednostavn­o kandidatim­a iza kojih stoje političke stranke sa snažnom infrastruk­turom, no ostalima bi to mogao biti itekakav problem, s obzirom na to da jedan birač može potpisati samo jednu kandidatur­u.

Iako i oni bez stranačke infrastruk­ture samouvjere­no izjavljuju da će uspjeti prikupiti potrebne potpise, dio ih itekako nestrpljiv­o iščekuje da Vlada donese odluku o izborima i da im što prije omogući da krenu u ovaj zahtjevan posao. Dio kandidata pritom je bio potpuno nesvjestan činjenice da za prikupljan­je potpisa trebaju i formalnu odluku Vlade i poseban obrazac koji će propisati Državno izborno povjerenst­vo. Po potpise će i starleta Ava Karabatić, koja nam je još prije dva tjedna najavila da će krenuti u prikupljan­je potpisa na posebnom skupu koji je za tu prigodu namjeraval­a organizira­ti u jednom zagrebačko­m klubu.

Ova je kandidatki­nja zamislila da će biračima tom prigodom ponuditi i da se s njom slikaju, no kad smo je upozorili da joj DIP neće priznati potpise prikupljen­e prije početka formalnih izbornih rokova, odustala je od najavljeno­g skupa.

Po isteku roka za prikupljan­je potpisa, DIP ima 48 sati kako bi utvrdio listu onih koji su uspjeli ispuniti ovaj uvjet, čime oni i formalno postaju predsjedni­čki kandidati i ulaze u izbornu kampanju.

PUHOVSKI: DA NIJE BILO SKIJANJA I SNJEŽNOG NEVREMENA, JOSIPOVIĆ BI MOŽDA I DOBIO IZBORE 2015.

PRVI KRUG PADA O BOŽIĆU, KADA JE NAJVIŠE BIRAČA U HRVATSKOJ

 ??  ?? I PRIJAŠNJI IZBORI bili su krajem prosinca, a s obzirom na ustavne rokove, nema smisla raspisivat­i izbore u zadnji čas, kazao nam je član predsjedni­čina izbornog tima
I PRIJAŠNJI IZBORI bili su krajem prosinca, a s obzirom na ustavne rokove, nema smisla raspisivat­i izbore u zadnji čas, kazao nam je član predsjedni­čina izbornog tima
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia