Večernji list - Hrvatska

Županija pogoduje investitor­u

-

Policajci upali u kuću

Specijalci su ih priveli u utorak navečer. Nakon pretraga pronađen je i određeni iznos novca, a tek će se utvrditi je li to i sva nestala suma. Kriminalis­tičko istraživan­je, pak, još nije gotovo, a danas bi se trebalo znati tko će od njih, i hoće li uopće, biti kazneno prijavljen i priveden sucu istrage. Naime, kako je jučerašnji dan odmicao, a istraga trajala, bilo je sve više indicija da uhićeni 38-godišnjak zapravo nema ništa s razbojništ­vom, dok se za 23-godišnjaka govorilo da je u zločinu “do grla”. Da njegov sin nije ništa kriv, kazao nam je i otac 38-godišnjaka čije je uhićenje izgledalo kao u filmovima. Otac kaže da je gledao televiziju kada su mu u kuću upali maskirani policajci s dugim cijevima. – Izvukli su me van, bacili na tlo, stavili mi ruke na leđa, a jedan od njih mi je stavio nogu na leđa. Supruga je počela plakati, na što joj je jedan od maskiranih rekao da ušuti. Ušli su mi u kuću, razbili su mi troja vrata i sve stvari razbacali. Pitali su me gdje mi je sin, rekao sam im da mislim da je kod bake, kod koje živi – ustvrdio je otac osumnjičen­og dan nakon pretresa. – On to nije napravio, kao što nije počinio ni kazneno djelo zbog kojeg je otpušten, jer je htio zaštititi svoga kolegu. Svu krivicu preuzeo je na sebe – dodao je. Pretresena je i kuća bake s kojom živi uhićeni 38-godišnjak. – Moj je unuk došao s posla, kao i dan prije, ručao je i legao da se malo odmori. U kuću su nam ušli naoružani ljudi, jedan od njih me odgurnuo. Njega su zgrabili i izvukli iz kuće. Preturali su po kući tražeći nešto, a ja nisam znala ni što. Nisu našli to što su tražili, tek poslije saznala sam da je u pitanju novac – ispričala je baka.

Osumnjičen­ici su, naime, otprije poznati policiji, jer ih se povezivalo s nestankom novca iz doba dok su radili u istoj zaštitarsk­oj tvrtki. Aleph Tau u utorak je, dan nakon pucnjave, bio pod opsadom policije, pa su odmah počele kružiti priče kako bi počinitelj­i mogli imati nekakve veze s tom firmom, ili izvor informacij­a.

– Direktor trenutačno nije tu, stalno se ide po policiji, stalno se rješavaju papiri i sve što traže. Zabranjeno nam je davanje ikakvih informacij­a. Uistinu smo iznenađeni ako je riječ o našem bivšem djelatniku – kratko su nam rekli u toj tvrtki.

I poznanici 38-godišnjaka su u šoku.

– Poznajem ga kao izuzetno mirnoga, disciplini­ranoga, komunikati­vnoga. Ne čini mi se kao netko “kratkoga fitilja”, opak ili zlonamjera­n, baš naprotiv. Živi s roditeljim­a, a veliki je ljubitelj životinja – pričaju nam u brodskome kraju.

Teško ubojstvo u pokušaju

Uhićenjem dvojca u utorak navečer u Brodu definitivn­o nije okončano kriminalis­tičko istraživan­je. Policija, naime, utvrđuje postoji li još osoba povezanih sa zločinom.

– Samo smo ih ugledali na cesti, obojica su imali kalašnjiko­ve i bili maskirani. Dao sam gas, ali badava, pucali su po motoru pa je naš auto stao – ispričao je poslije ranjeni zaštitar. Uzeli su im službene pištolje, mobitele i sedam vrećica novca, u kojima je bio utržak iz lokalnih trgovina. Više je od 30 rupa od metaka, otkrivamo, izbrojeno na zaštitarsk­om dostavnom vozilu, a jedna je i na vjetrobran­skom staklu - metak je proletio doslovce uz glavu jednoga zaštitara. Iako su razbojnici, očito, ciljali u motor kako bi ga onesposobi­li, pravo je čudo, kažu upućeni, što nema mrtvih. Jedan je ranjeni zaštitar, 41-godišnjak, već sutradan pušten kući, dok je njegov 28-godišnji kolega još u bolnici u Osijeku. Čije god ime na koncu završi na kaznenoj prijavi za taj neviđeni zločin u đakovačkom­e kraju, najvjeroja­tnije neće biti terećen za klasično razbojništ­vo, nego za teško ubojstvo u pokušaju motivirano stjecanjem

koristi.

Karlovačka županija ne poštuje odluke Ministarst­va zaštite okoliša i energetike kada je u pitanju moguća gradnja zida uz novi hotel uz rijeku Koranu u Karlovcu. Tako tvrde u karlovačko­j građanskoj inicijativ­i “Spasimo Koranu” iz koje navode da je ministarst­vo 29. kolovoza uvažilo žalbu udruge Eko Pan i poništilo rješenje Karlovačke županije od 24. svibnja po kojem je zahvat izgradnje zida prihvatlji­v za područje ekološke mreže.

– Ministarst­vo je u svojem rješenju nedvosmisl­eno utvrdilo da se zahvat izgradnje zida nalazi na popisu zahvata za koje županije moraju provesti postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš. Unatoč tome, županija 15. listopada donosi novo rješenje, identično onome koje je Ministarst­vo poništilo – navode u inicijativ­i i zaključuju da Županija ne želi postupiti po rješenju Ministarst­va i da pogoduju investitor­u.

NA ZAŠTITARSK­OM CADDYJU PRONAĐENO JE VIŠE OD 30 RUPA OD METAKA, JEDAN JE PROŠAO ZAŠTITARU DOSLOVCE UZ GLAVU

 ??  ?? OSUMNJIČEN­ICI su otprije poznati policiji, jer ih se povezivalo s nestankom novca iz doba dok su radili u istoj zaštitarsk­oj tvrtki
OSUMNJIČEN­ICI su otprije poznati policiji, jer ih se povezivalo s nestankom novca iz doba dok su radili u istoj zaštitarsk­oj tvrtki

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia