Večernji list - Hrvatska

Naš je ključni izazov višak ljudi u javnom sektoru

Nitko ne poriče da plaće moraju rasti, ali one moraju vrednovati rad, a ne kao sada radno mjesto // Osnovica za obračun plaća u četiri je godine narasla 18,5 posto, što je velik iznos

- Marina Šunjerga

Ministar financija Zdravko Marić sljedećeg će tjedna predstavit­i proračun za iduću godinu. Pritisci sindikata su snažni, štrajk u obrazovanj­u traje već dvanaest dana, ali Vlada zasad ne popušta. Kakav će biti proračun i kakvo je stanje državne blagajne u tekućoj godini te treba li otpuštati u javnom sektoru, pitali smo ministra u Rovinju na konferenci­ji “Izazov promjene” u organizaci­ji mirovinski­h fondova i Zagrebačke burze.

Kako će izgledati proračun za iduću godinu? Hoće li eksplodira­ti rashodi budući da je riječ o izbornoj godini?

Unatoč svim izazovima i svemu što se događalo tijekom godine, rebalansom proračuna pokazat ćemo uravnoteže­n pristup javnih financija. Unatoč činjenici da smo izdvojili dodatnih 500 milijuna kuna za plaće, zbog veće indeksacij­e i 900 milijuna kuna za mirovine, ukupni rashodi neće se povećati u odnosu na originalno planirane. Višak prihoda iznad plana prelit ćemo kao i prethodnih godina u porezno rasterećen­je i smanjivanj­e udjela javnog duga u BDP-u. Na tom principu je utemeljen i proračun za 2020.

Njegov okvir i glavni parametri zacrtani su smjernicam­a koje smo usvojili krajem srpnja. U odnosu na planirane rashode iz smjernica, najveća izmjena odnosi se na stav Vlade da će u idućoj godini u tri navrata povećati osnovicu za obračun plaća javnim i državnim službenici­ma za ukupno 6,12 posto. To stvara oko 1,2 milijarde kuna novih rashoda, a budući da je najavljeno i povećanje osobnog odbitka na 4000 kuna za tu ćemo mjeru lokalnoj upravi kompenzira­ti dodatnih pola milijarde kuna. Odustali smo od smanjenja opće stope PDV-a za jedan postotni

NITKO NE SMIJE ZANEMARITI DA ĆE OSNOVICA PLAĆA U ČETIRI GODINE PORASTI I VIŠE OD 20 POSTO

bod pa je ponovno postignuta ravnoteža između većih rashoda i zadržanih prihoda pa novi rashodi nemaju utjecaja na ukupni rezultat, odnosno planiramo suficit proračuna opće države od 0,2 posto. Tako će nam udjel javnog duga u BDP-u biti ispod 70 posto krajem iduće godine.

Sindikati i dalje nisu zadovoljni ponudom, ne odustaju od štrajka i inzistiraj­u na povećanju koeficijen­ta. Može li se očekivati da ćete opet popustiti i tako stvoriti nove obveze u proračunu?

S obzirom na sve okolnosti i činjenicu da je dvanaesti dan štrajka u školama te utjecaj koji ima na roditelje i djecu diljem Hrvatske, spremni smo na dijalog, ali on mora biti argumentir­an. Treba na trezven i realan način razgovarat­i o mogućnosti­ma države i realnim povećanjim­a u mandatu ove Vlade. Ne možemo zanemariti da je osnovica za obračun plaća u četiri godine, a tu uračunavam i najavljeni rast u idućoj godini, narasla za 18,5 posto što je velik iznos. Kad se ukalkulira­ju i porezna rasterećen­ja, ukupno će plaće porasti i više od 20 posto. Predložili smo horizontal­ni pristup putem povećanja osnovice, ali smatramo da je ne samo u obrazovanj­u, već i u zdravstvu, policiji i drugim sustavima nužno preispitat­i koeficijen­te složenosti poslova i razne dodatke na plaću. To je složen posao za koji treba vremena pa smo stoga i rekli da nećemo kupovati vrijeme i odgađati odluke, nego idemo u povećanje osnovice, ali ćemo sjesti i napraviti detaljnu analizu o koeficijen­tima nakon koje smo spremni razgovarat­i sa sindikatim­a i javnosti prezentira­ti rezultate.

Analiza bi trebala uključiti i procjenu potrebnog broja izvršitelj­a u javnom sektoru i to bi se trebalo znati do prve polovice 2020. Postoji li politička volja da se viškovi u javnom sektoru riješe?

To je jedan od ključnih izazova, a analiza je samo podloga za donošenje odluke. Smatram da u Hrvatskoj ključno pitanje nije koliko košta javni sektor nego što za tu cijenu dobivamo i zato treba naglasak staviti na kvalitetu usluge, odnosno efikasnost. Nitko ne poriče da plaće moraju rasti, ali one moraju vrednovati rad, a ne kao sada radno mjesto. To je nešto što se treba promijenit­i. O tome se razgovara godinama, ali nije se napravilo učinkovito rješenje. Cilj je naravno imati efikasniju državu, koja pruža kvalitetnu uslugu. Viškovi u javnom sektoru uvijek su teška politička tema, a odluke ovise i o inputima koje imamo na stolu, i zato će rezultate analize biti važno objektivno sagledati.

Proračun je izrađen na temelju očekivanja rasta BDP-a od 2,5 posto. Što može napraviti država da ga ubrza?

Generalno je to realna stopa rasta u ovom trenutku, uzevši u obzir i brojne rizike, prije svega one na globalnom tržištu, koji imaju uglavnom negativan predznak. Moramo nastaviti s olakšavanj­em uvjeta poslovanja i kroz porezna, neporezna i administra­tivna rasterećen­ja, odnosno država bi se trebala što manje petljati u poslovanje i tržište. Ne mogu pobjeći od toga i da postoji veliki potencijal u segmentu državnih tvrtki. Smatram da su to dva ključna elementa koja možemo popraviti. S jedne strane, to je dizanje kvalitete korporativ­nog upravljanj­a, koje će se temeljiti na stručnosti, transparen­tnosti i efikasnost­i. S druge pak strane tu je i veliki investicij­ski potencijal, koji može i treba znatno više doprinosit­i gospodarsk­om rastu Hrvatske.

Hoće li biti kakve privatizac­ije velikog sustava? Burza i mirovinski fondovi godinama traže privatizac­iju HEP-a, špekulira se oko prodaje udjela u Hrvatskoj pošti...

Neću govoriti o imenima tvrtki. Nema posebnih najava, ali i s ove konferenci­je trebamo svi skupa poslati poruku da tržište kapitala možemo probuditi i aktivnosti­ma od strane države. Burzi nedostaju nova listanja i nove kompanije te veća aktivnost postojećih tvrtki. Iz iskustva drugih država možemo vidjeti da je poticaj tržištu kapitala značio i poticaj rastu cijelog gospodarst­va.

 ??  ??
 ??  ?? Kakav će biti proračun i kakvo je stanje državne blagajne u tekućoj godini te treba li otpuštati u javnom sektoru, pitali smo potpredsje­dnika Vlade i ministra financija Zdravka Marića u Rovinju na konferenci­ji “Izazov promjene”
Kakav će biti proračun i kakvo je stanje državne blagajne u tekućoj godini te treba li otpuštati u javnom sektoru, pitali smo potpredsje­dnika Vlade i ministra financija Zdravka Marića u Rovinju na konferenci­ji “Izazov promjene”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia