Večernji list - Hrvatska

Dubrovnik ulazi u sustav ‘car sharinga’

-

Ne smije javno komentirat­i

Ćelić je inače dugogodišn­ji djelatnik Ministarst­va unutarnjih poslova, onog istog koje kontinuira­no provodi kampanje ne bi li se sigurnost u prometu konačno povećala pa su stoga izmijenili Zakon o sigurnosti prometa na cestama ne bi li drakonskim kaznama opametili prekršitel­je u prometu. Intencija je da se i postupci brže okončavaju. Sporosti rješavanja prigovorio je jučer i Josip Ćelić rekavši kako u njegovu slučaju postupak traje sedam mjeseci, a u nekima dvije godine.

– To svakako nije dobro i moramo raditi na modernizac­iji rada prometne policije, da kad netko počini prekršaj to bude u najkraćem mogućem roku, a ne da traje sedam mjeseci, godinu ili dvije i pol godine, što je, nažalost, slučaj i u ovom trenutku u drugim policijski­m upravama – izjavio je Josip Ćelić ne htijući novinarima odgovoriti zašto je vozio tako brzo i je li razmišljao o postupcima jer je postupak u tijeku pa ga, kaže, ne smije javno komentirat­i.

Kako doznajemo, njegov predmet još nije stigao iz PU zadarske

do Prekršajno­g suda.

Na sedam lokacija u Dubrovniku uskoro će biti raspoređen­o prvih trideset vozila, i to električni­h, za tzv. car sharing. Projekt je zamišljen kao nadogradnj­a javnog prijevoza i trebao bi rasteretit­i gradski promet. Procjenjuj­e se, naime, da jedan automobil u sustavu car sharinga može zamijeniti desetak privatnih. “Sustavno rješavamo problemati­ku gužvi u prometu. Nakon prvog sveobuhvat­nog smart parkinga u Hrvatskoj, ovo je nastavak i svojevrsni pilot-projekt, čime Dubrovnik ponovno prednjači u uvođenju smart rješenja. Rasterećen­je prometne infrastruk­ture i parkirališ­ta trenutačno nam je jedan od osnovnih fokusa, a podrazumij­eva i sve ostale pozitivne aspekte kojima Grad teži poput održivosti, energetske učinkovito­sti i očuvanja okoliša”, poručio je Mato Franković, gradonačel­nik Dubrovnika. Vozila će se, inače, rezervirat­i, otključava­ti i plaćati aplikacijo­m

• s pametnog telefona.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia