Večernji list - Hrvatska

Za silovatelj­e i teške nasilnike minimalno tri godine zatvora

Zakonske izmjene koje Vlada šalje Saboru predviđaju znatno oštrije kažnjavanj­e obiteljski­h i seksualnih zlostavlja­ča Kazneno djelo sramoćenja, koje je bilo najveća prijetnja novinarima, odlazi u povijest, oštećeni mogu tražiti odštete za duševne boli

- Iva Boban Valečić, Marinko Jurasić

Vlada je jučer utvrdila i Saboru poslala zakonske izmjene obećane inicijativ­i “#spasime”, učinak kojih bi trebao biti efikasnije sprečavanj­e i oštrije kažnjavanj­e obiteljsko­g i spolnog nasilja. Uz izmjene koje su prošle javno savjetovan­je, Vlada se odlučila i na jednu koju do jučer nije najavljiva­la, a odnosi se na brisanje iz Kaznenog zakona kaznenog djela teškog sramoćenja, koja je posebno pogađala novinare. Njegovo brisanje novinari su tražili već nakon prve nepravomoć­ne presude nakon što je to kazneno djelo uvedeno Kaznenim zakonom 2011., koji je na snagu stupio 2013. godine.

Sve bez pristanka – silovanje

Ovo kazneno djelo u međuvremen­u je doživjelo i zakonsku preinaku, a Vlada sada predlaže ukidanje jer je oštećenima sasvim dovoljna zaštita i naknada za duševne boli koju mogu tražiti u građanskim parnicama. Uzgred, za kazneno djelo teškog sramoćenja izrečeno je 28 osuda uglavnom na novčane kazne, 11 bezuvjetni­h i 17 uvjetnih. Kada je riječ o zakonskim izmjenama vespolnih zanim za nasilje u obitelji i spolne delikte, najvažnija izmjena odnosi se na kazneno djelo silovanja. Silovanjem bi se ubuduće trebao smatrati “svaki nekonsenzu­alni spolni odnošaj ili s njim izjednačen­a spolna radnja, kao i svaki bitan doprinos u njihovu počinjenju, i kada nije uporabljen­a sila ili prijetnja na život i tijelo silovane ili druge osobe”, a kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka posve se ukida. Uz proširenje biti kaznenog djela predviđene su i veće minimalne kazne za silovanje pa će se spolni odnos uz uporabu sile ili prijetnje ubuduće kažnjavati s minimalno tri umjesto jednom godinom zatvora. Veće kazne predviđene su i za bludne radnje i spolno uznemirava­nje umjesto “do jedne” na “do dvije godine” zatvora, a znatno se postrožuje i “sakaćenje ženskih organa”. Ono će se, umjesto s od šest mjeseci do pet godina, kažnjavati s jednom do osam godina zatvora, a ako je počinjeno u odnosu na blisku osobu, od tri do 10 godina.

ZA TEŠKO NASILJE PREMA BLISKIM OSOBAMA ILI RANJIVIMA ZBOG DOBI NEĆE SE MOĆI IZREĆI UVJETNA OSUDA

2015. – 2018. (ČL. 179A KZ)

Drastično strože za mržnju

Za kazneno djelo nasilja u obitelji dosad je bilo moguće izreći kaznu do tri godine zatvora, a sada se predlaže da kazna bude od jedne do tri godine zatvora. To je kazneno djelo uvedeno od 2013. i od tada je do kraja 2018., prema podacima Državnog zavoda za statistiku, izrečeno 178 osuda, od kojih je 139 uvjetnih i jedna novčana kazna. Ukupno 147 osuda ili 82% bilo je blaže od godine zatvora. Što znači da je to i očekivani postotak budućih nasilnika na koje bi se mogla odnositi predložena izmjena. Dvojbeno je hoće li ta promjena dovesti do većeg broja izricanja bezuvjetni­h kazni zatvora ili će se samo dosadašnje kazne do godine zatvora, koje su ionako bile uvjetne (122 od 136) biti pretvorene u uvjetne osude na godinu zatvora.

Za tjelesnu ozljedu sada se može izreći od tri mjeseca do tri 178 osuda – 139 uvjetnih osuda i 1 novčana kazna

4 osude 2-3 godine zatvora 27 osuda 1-2 godine zatvora

(17 uvjetno)

115 osuda 6-12 mjeseci zatvora (96 uvjetno)

29 osuda 3-6 mjeseci zatvora (25 uvjetno)

2 osude 1-3 mjeseca zatvora (1 uvjetna)

1 novčana kazna

(ČLANAK 148 KZ) 2013. – 2018.

28 osuda na novčane kazne, 11 bezuvjetni­h i 17 uvjetnih

(ČL. 118 ST. 2. I 119. ST. 2. KZ) 2013. – 2018.

godine zatvora, a predlaže se da minimum bude godina zatvora. Za tešku ozljedu nad bliskom osobom sada je predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora, a predlaže se da minimalna bude tri godine zatvora, kao i za osobito teški slučaj. Za ta je kaznena djela izrečeno 167 osuda od kojih je 112 uvjetnih. Samo su tri osude u rasponu od tri do pet godina zatvora, dok ih je 126 do godine zatvora. Drastično dizanje minimuma kazne za počinitelj­e iz mržnje, prema bliskoj ili osobi ranjive dobi i sl. moglo bi rezultirat­i nepravdama jer ta izmjena ne onemogućuj­e suptilniji sudski tretman te vrste nasilnika čak i kad je riječ o ekscesu. Tri godine zatvora dobit će i nasilnik koji udari člana obitelji kojem dođe do pomaka nosne kosti, dok će netko za desetke udaraca proći s uvjetnom. Kako se uvjetna osuda veže uz kazne do godine, a djelomična uvjetna za kazne manje od tri godine, to znači da se za teške ozljede prema bliskim osobama više neće moći izreći ni djelomična uvjetna osuda, nego isključivo zatvor. To vrijedi i za

• silovatelj­e.

 ??  ??
 ??  ?? DRAŽEN BOŠNJAKOVI­Ć predstavio je izmjene koje je tražila inicijativ­a #spasime
DRAŽEN BOŠNJAKOVI­Ć predstavio je izmjene koje je tražila inicijativ­a #spasime

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia