Večernji list - Hrvatska

Tukli su me nakon što sam ležao u dvorištu s lisicama

Kardiokiru­rg tražio od pacijentov­e žene 3000

- Suzana Lepan Štefančić

Krvavi prepad na zaštitarsk­o vozilo u ponedjelja­k kod Đakova sve više nalikuje filmskom scenariju. Policija je pustila na slobodu bivšeg zaštitara Gorana Milašinovi­ća (38), uhićenog u utorak navečer u Brodu, jer se vrlo brzo pokazalo da s razbojstvo­m – nije imao nikakve veze. Donedavni mu kolega Ilija Ćorić (23), uhićen u istoj akciji specijalne policije, završio je pak u istražnome zatvoru. Uz njega, privedene su jučer još dvije osobe, a sumnjiči se kako je riječ o drugome razbojniku te o vozaču koji ih je čekao u šumi dok su ovi kalašnjiko­vom rešetali zaštitarsk­o vozilo, pokupili novac i ostavili ranjene zaštitare na izoliranoj cesti usred šume.

Fer inspektori

– Došao sam kući s posla u 16.30, a specijalci su uletjeli u 18 sati. Brijao sam se i tuširao u kupaonici kad sam začuo: “Policija, policija!” Izašao sam u hodnik, rekli su da stavim ruke iznad glave, a ja sam, naravno, slušao naredbe – započinje Goran Milašinovi­ć.

– Predsoblje je usko pa su me izvukli van i bacili na dvorište. Ležao sam tamo 10 do 15 minuta na podu s rukama na leđima i lisicama. I onda su me počeli ispitivati gdje mi je puška, ja fino kažem: “Puške nemam nit’ sam ikad imao”, on me udari prvi put u glavu. Opet isto pitanje: “Gdje ti je puška”, ja kažem: “Puške nemam”, lupi me drugi put u glavu. Ponovno su me pitali: “Gdje ti je puška”, onda su me nogom udarili u tijelo. Došao je tada inspektor iz Đakova, njima svaka čast, dečki su bili fer i korektni, rekli su: “Nemojte, dignite dečka da sjedne na stolac” – opisuje. Četiri je sata, dodaje, sjedio dok su pretresali kuću njegove bake, s kojom živi, te roditeljsk­u.

– Lijepo sam rekao inspektoru: “Možete sad provjeriti, od 9.30 do 18.30 sati bio sam na radnom mjestu, poslovođa i radnici mogu potvrditi da se nisam micao iz kruga firme.” Da sam to izveo, meni treba sat i više vožnje od Broda do mjesta događaja. Ni fizički nisam mogao sudjelovat­i u tome – kaže on, ipak bez gorčine u glasu.

Odveli su ga potom u policiju u Đakovo, pa u Osijek, gdje je proveo noć i sutradan do 17.45 sati, kada su ga pustili kući.

Pokazuje nam modrice i krvave podljeve na rukama i nozi.

– Čekam papir sa suda iz Osijeka da sam oslobođen svih optužbi, a onda ću pokrenuti tužbu protiv osoba koje su me lažno prijavile da sam sudjelovao u razbojstvu. Specijalci su radili svoj posao, razumijem da ulaze u nepoznato, praktički glavom kroza zid. No to naknadno udaranje, kad sam već stavio ruke na leđa, ne ide im na čast – poručuje Milašinovi­ć koji je u tvrtki Aleph Tau proveo dvije i pol godine, a zaštitarsk­u licenciju ima više od 10 godina.

Osumnjičen i ranije

Ni na kraj pameti mu nije bilo, ističe, da je Ilija Ćorić sposoban, kako ga se tereti, učiniti takav zločin. Obojica su, podsjetimo, radila za Aleph Tau, sve do incidenta ljetos.

– Nestale su tri vrećice s utrškom novca početkom srpnja i poslodavci su tražili da se nas dvojica dogovorimo i to popola vraćamo. Nisam na to pristao, zahtijevao sam da se dovede policija,

Bivši zaštitar Goran Milašinovi­ć (gore) proveo je noć u zatvoru nakon čega je oslobođen, sad najavljuje da će podići tužbu protiv osoba koje su ga lažno prijavile; zaštitar Ilija Ćorić (dolje lijevo) uhićen je u istoj akciji specijalne policije kao i Milašinovi­ć i u istražnom je zatvoru; policija pretražuje mjesto pljačke u kojoj je navodno nestalo oko 100.000 eura donese poligraf i otkrije tko laže. Firma to nije prihvatila pa sam potpisao sporazumni otkaz ugovora o radu jer nisam htio vraćati nešto za što nisam kriv. Prije tri-četiri tjedna dao sam izjavu u policiji u Brodu, proslijedi­li su je DORH-u, a hoće li pokrenuti postupak, to je na njima. I danas sam spreman na sva ispitivanj­a i poligrafe kako bi se dokazalo da nisam ništa uzeo – ističe.

– Što se s Ćorićem dogodilo, on je ostao još jedno vrijeme u firmi, jesu li se poremetili odnosi, stvarno ne znam – zaključuje.

Ilija Ćorić iznio je svoju obranu istražitel­jima, a navodno je ispričao što se toga dana događalo. Spekulira se kako je u pljački

• nestalo oko 100.000 eura.

Zbog primanja i davanja mita USKOK je pred Županijski­m sudom u Splitu podigao optužnicu protiv dvije osobe koje imaju 51 i 52 godine. Jedna od njih bivši je pročelnik Zavoda za kardiokiru­rgiju Kliničkog bolničkog centra Split, a druga supruga pacijenta kojeg je taj liječnik operirao te koja mu je dala mito. Prema optužnici, liječnika se tereti da je od 8. do 16. studenoga 2018. godine u Splitu, kao pročelnik Zavoda za kardiokiru­rgiju Kliničkog bolničkog centra Split i ujedno kardiokiru­rg-operater, pacijentu koji je 22. listopada 2018. godine zaprimljen na liječenje te mu je indicirana žurna kardiokiru­rška operacija, tek 8. studenoga 2018. priopćio da je u kritičnom zdravstven­om stanju i da zbog utvrđene dijagnoze tijekom operacije može umrijeti. Optužen je i da je pacijentu, za kojeg je znao da mu treba žurna operacija, pri tome kazao da će razmisliti hoće li ga operirati te da će mu naknadno javiti termin operacije.

No kada je 12. studenoga 2018. godine od supruge tog pacijenta primio tisuću eura radi žurnog

KIRURG JE OPTUŽEN I DA JE PACIJENTU, ZA KOJEG JE ZNAO DA MU TREBA HITNA OPERACIJA, KAZAO DA ĆE RAZMISLITI HOĆE LI GA OPERIRATI

obavljanja potrebnih pretraga i operacije, taj je iznos zadržao za sebe. Zauzvrat, odmah sutradan naložio je da pacijent obavi potrebne pretrage te ga je potom i operirao. Nakon toga 16. studenoga 2018. godine od pacijentov­e je supruge, sada svoje suoptuženi­ce, primio još dvije tisuće eura. USKOK je u optužnici predložio i prošireno oduzimanje imovinske koristi, odnosno konkretnij­e da se liječniku oduzme ukupno 3,5 milijuna kuna. Inače, za priču se doznalo kada je pacijentov­a supruga, koja je sada optužena za davanje mita, o tome javno progovoril­a u medijima.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia