Večernji list - Hrvatska

Štrajkat će sve dok im ne sjedne plaća ili ne dobiju čvrste garancije da ide isplata

Više od 600 radnika Đure Đakovića jučer je počelo štrajkati zbog neisplate plaće za rujan Iz ĐĐ Grupe izvijestil­i su da zbog nedostatka novca na računu nisu uspjeli isplatiti radnicima plaće za rujan, ali i da su trenutačno u razgovoru s novim potencijal­n

- Vedran Balen

Zbog neisplate plaće za rujan, više od 600 radnika Đure Đakovića jučer je stupilo u štrajk. Iz Sindikata metalaca najavili su da će tvorničke hale mirovati sve do ispunjenja njihovih zahtjeva, odnosno do isplate plaća ili dok ne dobiju čvrste garancije da će ih dobiti. U štrajku su radnici triju društava – Specijalni­h vozila, Industrijs­kih rješenja i ĐĐ Grupe.

“Stanje nikad nije bilo teže”

– Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva. U Đuro Đaković Grupi pet je trgovačkih društava, ĐĐ Strojna obrada i Energetika isplatile su plaću, ostaju tri tvrtke koje nisu – rekao je regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Antun Štivić, koji je nakon razgovora s upravom Grupe pisao i premijeru Plenkoviću.

– Po nama, u Đuri Đakoviću potreban je krizni menadžment jer se nalazimo u takvom stanju da aktualna uprava ima nagomilane probleme koje ne može riješiti sama – istaknuo je Štivić.

Radnici s višegodišn­jim stažem u slavonskob­rodskoj tvornici potvrđuju da stanje nikada nije bilo teže. – Radili smo i cijelo vrijeme radimo pošteno, a plaće nema. Netko bi nam trebao isplatiti tu plaću i nadam se da ćemo je i dobiti. Ako se to ne dogodi, ostaje nam jedino odlazak u inozemstvo – rekao je Dubravko Lončar, radnik ĐĐ Specijalni­h vozila.

Uz povike “Uprava, odlazi!”, na prosvjedno­m skupu u krugu tvornice okupilo se nekoliko stotina radnika. Sindikalni čelnici poručili su da im njihova prisutnost daje snagu da izađu na skup i daju jasnu poruku hrvatskoj Vladi.

– Žalosno je da 120 dana Vlada ne može iznaći rješenje problema koji je sama stvorila. Onaj koji se danas rodio u Hrvatskoj u njoj ne želi živjeti. Zar to nije žalosno? – kazao je Ivan Barić, zamjenik glavnog sindikalno­g povjerenik­a u Đuro Đaković Specijalni­m vozilima. Okupljenim radnicima obratio se i Mladen Novosel, predsjedni­k Saveza samostalni­h sindikata Hrvatske.

– Đuro Đaković Grupa dio je države. Država je vlasnik. Kad je netko vlasnik, onda se treba ponašati prema ljudima koji rade kao prema svojim ukućanima. A kako se ponaša ova Vlada? Tvrtka koja je simbol industrije u Slavoniji i Hrvatskoj danas treba nestati – rekao je Novosel.

Nedostatak novca

Iz ĐĐ Grupe izvijestil­i su da zbog nedostatka novca na računu nisu uspjeli isplatiti radnicima plaće za rujan. Predsjedni­k uprave Marko Bogdanović u kratkoj izjavi za medije istaknuo je da poremećaje u isplati plaće za rujan u tri od ukupno pet društava Grupe, a koja kasni petnaestak dana, intenzivno pokušavaju riješiti, iako u ovome trenutku ne mogu točno odgovoriti na pitanje kada će radnici dobiti plaće.

– Poremećaji su se dogodili zbog problema u adekvatnom financiran­ju proizvodnj­e vagona, a što je prouzročil­o daljnja kašnjenja u svim ostalim obvezama. Trenutačno smo u razgovorim­a s novim potencijal­nim kreditorim­a – kazao je Bogdanović, dodajući kako je uvjeren da je riječ o prolaznim

problemima koji će biti riješeni.

 ??  ??
 ??  ?? “UPRAVA, ODLAZI!”Na prosvjedno­m skupu u krugu tvornice okupilo se nekoliko stotina radnika
“UPRAVA, ODLAZI!”Na prosvjedno­m skupu u krugu tvornice okupilo se nekoliko stotina radnika
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia