Večernji list - Hrvatska

Mercedes poslali u Imotski, ali kupuju 30 novih kamiona

Bandić kaže da nam donirano vozilo neće faliti, no Zagrepčani se ne slažu

- Mateja Šobak

Vama će dobro doći, a nama neće faliti – dok je stajao pored kamiona s pomalo zloslutnim natpisom “sve se vraća, sve se plaća”, obraćao se zagrebački gradonačel­nik Milan Bandić prvom čovjeku Imotskog Ivanu Budaliću. U njegove je ruke predao ključeve tog vozila kako bi bez brige krenulo na put do srca Zagore, grada koji s Bandićevim rodnim Grudama, osim potrebe za promptnim rješavanje­m problema s otpadom, dijeli i gotovo deset tisuća hektara veliko Imotsko-bekijsko polje.

Nabava od 46 milijuna

Po njemu donedavno vozilo Čistoće sigurno neće, ali u Imotskom će sad činiti jednu trećinu voznog parka jer, kako je rekao Ivan Budalić, dosad je njihovo komunalno poduzeće imalo dva kamiona.

– Za prikupljan­je otpada sad neko vrijeme ne moramo biti zabrinuti – zaključio je HDZ-ov gradonačel­nik Imotskog pa zahvalio Zagrebu što je brzinski reagirao na njegovu molbu za donaciju kamiona.

Uime dobrih odnosa i razmjene iskustava, posebice u porastu turistički­h dolazaka, podsjetimo, sastali su se još u kolovozu dvojica gradonačel­nika, a odmah su dogovorili i jedan kamion.

– To je Mercedes iz 1995. godine, u ispravnom je stanju, a vrijedi oko 60 tisuća kuna – rekla je na primopreda­ji donacije Ana Stojić Deban, predsjedni­ca Uprave Zagrebačko­ga holdinga.

Bude li se kamion kvario, kazao je gradonačel­nik Bandić, zajedno će ga popravljat­i, a istaknuo je i da u zagrebačko­j Čistoći ostaje dovoljan broj specijaliz­iranih vozila. Prema podacima Holdingove podružnice, njezin se vozni park sastoji od 327 vozila, od kojih je 114 kamiona koji skupljaju otpad iz domaćinsta­va. Za razliku od 24-godišnjeg vozila koje je pošlo put Imotskog, prosječna starost onima koja su u Zagrebu ostala upola je manja. A taj bi se prosjek uskoro još mogao smanjiti jer Zagreb s jedne strane dijeli, a s druge kupuje novo. Za 46,1 milijun kuna planira se, doznajemo, nabava 30 specijalni­h vozila za odvoz biorazgrad­ivog te miješanog komunalnog otpada, a natječaj za njih uskoro bi se trebao raspisati. Stići će u Radničku po dva vozila s potisnim pločama od pet, sedam i dvadeset kubnih metara, osam vozila s potisnim pločama od osam kubnih metara, po šest s pločama od 15 i 16 kubnih metara te četiri vozila s cilindričn­im spremnikom od deset kubnih metara.

Čistoća u minusu

U prvih šest mjeseci ove godine, prema podacima iz Holdingova polugodišn­jeg izvješća, na vozila Čistoće potrošeno je 17 milijuna kuna, a sama je podružnica “uslijed lošijeg rezultata poslovanja iz operativni­h aktivnosti” ostvarila gubitak od 21,4 milijuna kuna. “Unazadile” su je, među ostalim, i poštanske usluge jer do polovice 2019. poštari su podijelili 96.722 paketa vrećica za odvojeno prikupljan­je plastike, istih onih koje posljednji­h dana možemo vidjeti pored kontejnera u gotovo svakom kvartu. Odvoz je, podsjetimo, “zaštekao” odmah kad su se na proljeće vrećice počele dijeliti, a iz Čistoće su se tada ispričali i rekli kako se u čitav proces još “uhodavaju”.

– Ne znam ja što oni misle i zašto se ne dolazi po otpad one dane koji su propisani na njihovoj internetsk­oj stranici, ali to nema više nikakvog smisla. Mi smo non-stop zatrpani, još malo pa će se glodavci množiti u toj gomili i skakati nam kroz prozor u stanove – kazala nam je Ivančica Glavonjić, koju smo jučer sreli u Ulici Ludovika Zelenke na Knežiji. Nismo je ni pitali, ali odlučila je sama odmah prokomenti­rati činjenicu da je jedan kamion Čistoće otišao u Imotski.

– Čula sam to na radiju i nisam mogla doći k sebi. Da se razumijemo, znam ja da nešto na četiri kotača staro gotovo 25 godina nije neka premija, ali ako ćemo iskreno, radije bih da nam i takav vozi smeće nego nijedan – rekla je Ivančica Glavonjić, a slično razmišlja i njen susjed Senad

Majić iz Ujevićeve ulice. Kako je kazao, po plastiku bi Čistoća trebala dvaput mjesečno, što on ionako smatra prerijetki­m dolascima, a i na one dane kad bi trebali doći kamioni ne stignu.

– Kako se sve lako gradonačel­nik Bandić dogovori i s nekim tko je gotovo četiristo kilometara udaljen, ali s ovima koji su mu u Čistoći ne može – rekao je Senad Majić.

Gradonačel­nik Bandić, pak, u utorak je na presici uoči sjednice Gradske skupštine, upitan o gomilanju smeća, najavio kako će o tom problemu više reći sljedećih dana, “na licu mjesta”.

 ??  ?? Prizori poput ovog s Knežije mogu se vidjeti u gotovo svim kvartovima
Prizori poput ovog s Knežije mogu se vidjeti u gotovo svim kvartovima
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SVE SE VRAĆA, SVE SE PLAĆA
Zanimljiv je natpis uočen na primopreda­ji na kojoj su bili i Jure Leko, Ana Stojić Deban, Ivan Budalić...
SVE SE VRAĆA, SVE SE PLAĆA Zanimljiv je natpis uočen na primopreda­ji na kojoj su bili i Jure Leko, Ana Stojić Deban, Ivan Budalić...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia