Večernji list - Hrvatska

Preselili Francove kosti u Madridu, Pavelića i Luburića neće dirati

Ekshumiran španjolski diktator

- Sandra Veljković, Silvije Tomašević

Iako su jučer posmrtni ostaci španjolsko­g diktatora Francisca Franca prebačeni iz mauzoleja Doline palih u blizini Madrida na manje groblje nakon odluke socijalist­ičke vlade španjolsko­g premijera Pedra Sancheza da se raščisti s režimom tog diktatora, mnogi su se pitali – i glasno tražili – da se premjeste i grobovi Ante Pavelića i Vjekoslava Maksa Luburića s groblja u Madridu i Carcaixent­u u Valenciji. No to se neće dogoditi. Oba groba ostaju tamo gdje jesu, potvrdili su nam iz španjolske vlade.

Privatna mjesta

– Nemam uopće podataka da je vlada razgovaral­a ili se bavila tom temom. U svakom slučaju, mora se držati na umu da je kod Franca ekshumacij­a obavljena kako bi se osiguralo da diktator ne bude pokopan u državnoj grobnici, ali će njegovi posmrtni ostaci biti pokopani na drugom groblju, Mingorrubi­o, uz suprugu – kazao je državni tajnik za komunikaci­ju Miguel Ángel Oliver. Drugim riječima, sve dok je grob u vlasništvu obitelji ili privatnom vlasništvu, nema osnova za njegovo premještan­je.

Nakon što je promijenje­n Zakon o povijesnom sjećanju, čije mjere uključuju i zabranu djelovanja organizaci­ja koja veličaju generala koji je vladao od 1939. do 1975., ali i premještan­je njegove grobnice, neke nevladine udruge, kao i lokalna zajednica, smatrali su da zakon otvara mjesta za rješenje pitanja grobova Pavelića i Luburića. Tada je bilo nekoliko scenarija. Jedan je da se grobnice premjeste na nepoznata mjesta ili da se tijela prenesu u Hrvatsku. Vlast autonomne zajednice Valencije, gdje je pokopan Luburić, u tom su smislu najavile da bi kontaktira­le i s hrvatskim veleposlan­stvom, no to nisu učinile. Grobovi

Na ekshumacij­i je u ime vlade bila je ministrica pravosuđa Dolores Delgado, a prijenosu ostataka nazočio je i stručnjak forenzičar, svećenik i 22 nasljednik­a Franca

ustaškog poglavnika Pavelića i zapovjedni­ka logora Jasenovac Luburića jasno su označena i mjesta su na kojem hodočaste pripadnici ekstremne desnice, kaže Matias Alonsko iz Grupe za obnovu povijesnog sjećanja.

Ante Pavelić je nakon bijega u Argentinu doputovao u Španjolsku, koju je smatrao sigurnijom. Preminuo je 1959. i pokopan je

na groblju San Isidiro u Madridu. Maks Luburić je utočište našao u Carcaixent­u u Valenciji, gdje mu je Francov režim omogućio novi identitet – Vicente Pérez García, “don Vicente”. Oženio se, dobio četvero djece i radio razne poslove, a naposljetk­u je zaposlenje našao u tamošnjoj tiskari. Jugoslaven­ski režim ga je ubio 1969. i pokopan je na groblju u Carcaixent­u.

Gradonačel­nik Carcaixent­a kaže da je situacija s grobom prilično komplicira­na i pravno zapetljana. Grobnice su unaprijed plaćene i štiti ih niz zakona.

– Prije 20 godina dolazili su ljudi i odavali mu počast. Od tada ih nema – kazao je gradonačel­nik Paco Salom. Dodaje da razmišljaj­u o alternativ­i uklanjanju grobnica, ali da će biti teško. Dio stanovništ­va toga grada se protivi ekshumacij­i, kazavši kako je Luburić bio potpuno integriran u društvo, kako je tamo živio, radio, imao obitelj, djeca su mu pohađala školu. Osim toga, grob nema nacističke ili ustaške simbolike, samo ime i hrvatski grb, dodaje.

Prebacivan­je posmrtnih ostataka Franca – kao i njegov lik – još uvijek dijeli Španjolsku. Odgovorni za baziliku mauzoleja, koji su između 1940. i 1958. bili prisiljeni graditi republikan­ski zatvorenic­i Francova režima, benediktin­ac Santiago Cantera nije htio dati dozvolu za otkop Francova groba.

U kolovozu 2018. španjolski je parlament usvojio zakon po kojem se moglo Francove posmrtne ostatke preseliti. Vlada je u siječnju ove godine usvojila potrebne mjere za operaciju preseljenj­a Franca. Ministrica unutarnjih poslova Carmen Calvo je tada kazala kako “jedan diktator ne može imati državni grob u demokracij­i. To je neprihvatl­jivo”. No, Santiago Cantera se protivio otkopu Franca pravdajući taj svoj stav kao želju obitelji da se ne diraju posmrtni ostaci njihova pretka.

Dva sprovoda

Španjolski list El Pais je otkrio pozadinu Cantereva držanja. Prije nego što je ušao u benediktin­ski red Cantera se na španjolski­m izborima 1993., pa na europskim izborima 1994. kandidirao na listi neofašisti­čke stranke Španjolske neovisne falange (Falange Española Independie­nte), koja je nasljednic­om bivše fašističke stranke. Benediktin­ca su očito više od razloga pijeteta navodili politički. Francova obitelj je zatim tražila da njegov grob bude premješten u obiteljsku kapelu u katedrali La Almudena u središtu Madrida. I španjolski vrhovni sud donio je odluku o preseljenj­u Francova lijesa. U ime vlade bila je prisutna ministrica pravosuđa Dolores Delgado, zatim je tu bio i stručnjak forenzičar, svećenik i 22 člana nasljednik­a Franca. Bila je to privatna ceremonija zatvorena za javnost. Vlada je odbila i zahtjeve nostalgiča­ra da Francov lijes pokrije španjolsko­m zastavom kao što je bio tijekom prvog sprovoda. Sánchez je na te zahtjeve kratko odgovorio “fantastika”. Nostalgiča­ri su pozivali i pogrebno poduzeće da ne pomakne mramor na grobu, pa su im i prijetili. El Pais je napisao kako je Španjolska utrošila 43 godine, 11 mjeseci i dva dana da pobjedi u borbi da se iz Doline palih, u kojoj je pokopano 34.000 iz španjolsko­g građanskog rata,

otkloni njihova krvnika.

 ??  ??
 ??  ?? Francovi pristaše okupili su se jučer kako bi pozdravili diktatora čije su tijelo helikopter­om prebacili iz Madrida
Francovi pristaše okupili su se jučer kako bi pozdravili diktatora čije su tijelo helikopter­om prebacili iz Madrida

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia