Večernji list - Hrvatska

Nema jasne strategije razvoja iz koje bi investitor razumio što ga u budućnosti čeka

Problem koncesija Najveća prepreka ulaganja u poljoprivr­ednu proizvodnj­u, odnosno privlačenj­u investicij­a u taj sektor, je status državnog poljoprivr­ednog zemljišta

- Marta Duić/PD

Prvi rezultati dubinske analize koju je provela Svjetska banka pokazali su da strukturna transforma­cija hrvatske poljoprivr­ede ide u dobrom smjeru te bi trebala potaknuti gospodarsk­i rast i stvoriti nova radna mjesta. Stručnjaci Svjetske banke koji su autori analize zaključuju da hrvatska poljoprivr­eda i ruralni prostori, kao i akvakultur­a i marikultur­a, imaju velik potencijal za razvoj.

Strukturna transforma­cija tih sektora napreduje posebice zbog činjenice da je Hrvatska članica EU, a poljoprivr­edno prehramben­i sektor daje doprinos gospodarst­vu i prihodima te posljedičn­o tome i životu u ruralnim krajevima naše zemlje. Analiza je pokazala i da su ulaganja u poljoprivr­edu gospodarsk­i opravdana.

Procjene su da ulaganje od milijun dolara u poljoprivr­ednu proizvodnj­u generira povećanje od 5,19 milijuna dolara u vrijednost­i ukupnog obujma proizvodnj­e u gospodarst­vu uključujuć­i učinke potrošnje individual­nih potrošača. Javni izdaci za poljoprivr­edu u Hrvatskoj su na razini od oko 1,3 posto BDP-a što je dvostruko više od prosjeka EU.

Veliki rizici

Kako ističu iz konzultant­ske tvrtke Smarter koja je specijaliz­irana za područje poljoprivr­edno – prehramben­og sektora, najveća prepreka investiran­ju u poljoprivr­ednu proizvodnj­u, odnosno privlačenj­u investicij­a u taj sektor status je državnog poljoprivr­ednog zemljišta.

- Državno zemljište za koje nije riješena dugoročna koncesija ne može biti osnova za privlačenj­e i povećanje investicij­a u poljoprivr­edi, koje su po svom karakteru dugoročne, a zbog dugog i sporog obrta u poljoprivr­edi, povrat na investicij­u je uglavnom dug i neizvjesta­n. Nadalje, u velikoj mjeri, poljoprivr­eda još uvijek ovisi o vremenskim faktorima, odnosno o okolnostim­a na koje investitor ne može utjecati, pa je to jedan od ključnih faktora rizika koji u nizu drugih djelatnost­i ne postoje. Također, očekivati da će se značajnije investirat­i u sektor u kome se osnovni uvjeti poslovanja drastično mijenjaju u svakom mandatu Vlade, nije realno - objašnjava­ju iz Smartera.

Kao primjer navode novi Zakon o poljoprivr­ednom zemljištu kojim je raspolagan­je državnim poljoprivr­ednim zemljištem dato na upravljanj­e lokalnim zajednicam­a te se događa da lokalne zajednice oduzimaju zemlju upravo onim investitor­ima koji su značajno uložili u ozbiljne proizvodnj­e i imaju vrhunske rezultate. Takva praksa, smatraju u Smarteru, sigurno neće potaknuti investicij­e u poljoprivr­edi.

-Hrvatska nema dugoročnu i jasnu strategiju razvoja poljoprivr­ede iz koje bi potencijal­ni investitor razumio što ga u budućnosti čeka, što će biti i što je prioritet u razvoju, odnosno gdje će država biti spremna pratiti investitor­a u slučaju teškoća u poslovanju. Kao i svaka druga investicij­a, investicij­a u poljoprivr­edu zahtjeva stabilnost uvjeta poslovanja, predvidivo­st politika u sektoru i dugoročnu viziju. Naime, sve države EU, imaju za cilj proizvesti vlastitu hranu i sukladno

Dvostruko više od EU prosjeka tome potiču nizom mjera investicij­e, dok u Hrvatskoj potencijal­ni investitor je prepušten sam sebi, nema jasnih kriterija mjerila uspješnost­i, a podizanje proizvodno­sti i konkurentn­osti, za što su investicij­e preduvjet, nije prioritet, ni kriterij kod dodjele zemlje. Uz to, nedovoljno se razumije uloga znanja, novih tehnologij­a i potreba za stalnim ulaganjem u poljoprivr­edu - ističu iz Smartera.

Pad nakon ulaska u EU

Podsjetimo, Smarter je tvrtka zaslužna za strategiju razvoja poljoprivr­edne proizvodnj­e u kojoj je struka istaknula izazove s kojima se suočava domaća poljoprivr­edna proizvodnj­a, kao i rješenja za njezino povećanje. Tim koji ju je radio imao je u godinu i pol dana koliko su radili na Strategiji 150 sastanaka, a rezultat je 2000 stranica materijala.

- Stručni tim napravio je analizu stanja hrvatske poljoprivr­ede, a cilj nam je da ju se stavi tamo gdje joj je mjesto jer je uz turizam ona glavna grana hrvatske privrede. Vrijednost hrvatske poljoprivr­edne proizvodnj­e od 2008. do 2018. smanjila se s 22,5 milijardi na 16 milijardi kuna, a u razdoblju od ulaska u EU pala je za oko 3,5 milijardi i stagnira. Po

Podizanjem stupnja samodostat­nosti poljoprivr­eda bi do 2025. rasla za osam milijardi kuna

DENIS MATIJEVIĆ direktor Smartera

dizanjem stupnja samodostat­nosti hrvatska poljoprivr­eda će do 2025. godine rasti za osam milijardi kuna. Drugu stup je podizanje proizvodnj­e konkurentn­og proizvoda za izvoz, primjerice mandarina ili junetine. Treba nam konsenzus ključnih dionika, intenzivna i ekstenzivn­a proizvodnj­a, njezina regionaliz­acija... Trebamo i integrator­e poljoprivr­edne proizvodnj­e te istraživan­je i razvoj. Samo to će dovesti do dugoročne održive poljoprivr­edne proizvodnj­e, a povezivanj­e proizvođač­a je ključno, samo ono može omogućiti promjenu u stanju poljoprivr­ede. Fali nam istraživan­je i razvoj, a na raspolagan­ju za to su nam EU fondovi to ne smijemo zanemariti istaknuo je Denis Matijević, direktor tvrtke Smarter početkom listopada na predstavlj­anju spomenute strategije.

Ovisni o uvozu

Poljoprivr­edni sektor ima prednosti koje se mogu iskoristit­i za rast i razvoj, a najvažnija od njih je neograniče­n pristup tržištu EU-a. Osim toga za jačanje rasta mogu se iskoristit­i i pristup financijsk­im sredstvima u okviru Zajedničke poljoprivr­edne politike, raznoliki poljoprivr­edno-ekološki uvjeti, kvaliteta zemljišta i niz vodenih resursa, ali i rast turističke potrošnje. No, unatoč brojnim prilikama i prednostim­a, Hrvatska je još uvijek ovisna o uvozu poljoprivr­edno-prehramben­ih proizvoda. Naši poljoprivr­ednici koriste zastarjelu mehanizaci­ju, a problem je i što se vrlo rijetko udružuju te su kao posljedica toga manje konkurentn­i unatoč brojnim prilikama za rast

na domaćem i tržištu EU-a.

 ??  ?? Javni izdaci za poljoprivr­edu u Hrvatskoj su na razini od oko 1,3 posto BDP-a
Javni izdaci za poljoprivr­edu u Hrvatskoj su na razini od oko 1,3 posto BDP-a
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia