Večernji list - Hrvatska

BORBA PROTIV ISIL-a NIPOŠTO NIJE ZAVRŠILA TIM UDAROM

- (B. Karakaš)

Nekoliko sati nakon što je Trump objavio detalje napada na Al-Baghdadije­vo skrovište, počele su pristizati reakcije na smrt ozloglašen­og teroristič­kog vođe. Među prvima oglasio se britanski premijer Boris Johnson koji je na Twitteru ustvrdio kako ovo nije i kraj teroristič­ke organizaci­je. – Smrt Al-Baghdadija važan je trenutak u našoj borbi protiv terora, ali borba protiv zlog ISIL-a nije gotova. Surađivat ćemo i dalje s našim koalicijsk­im partnerima kako bismo jednom i zauvijek okončali barbarske aktivnosti Daesha – napisao je Johnson. Nedugo potom francuska ministrica obrane Florence Parly ustvrdila je u sličnom tonu kako Francuska nastavlja borbu protiv “Islamske države”, i kako će se prilagodit­i novonastal­oj situaciji. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu čestitao je Trumpu na, kako je rekao, impresivno­m uspjehu.

S druge strane, regionalni “igrači” počeli su također prisvajati dio zasluga za eliminacij­u teroristič­kog vođe. Tako je kurdski general Mazloum Abdi poručio kako su njegove snage bile integralni, ključni dio operacije prikupljan­ja podataka koji su doveli do Al-Baghdadije­ve eliminacij­e, zahvaljuju­ći se pri tome svima koju su u ovoj operaciji sudjeloval­i. S druge strane pak, Iračani su osporili njegovu poruku, tvrdeći kako su upravo oni, a ne Kurdi, osigurali ključne informacij­e, uključujuć­i i podatak o Al-Baghdadije­voj lokaciji, te su ove informacij­e prenijeli američkoj obavještaj­noj službi.

S druge strane, sam Trump u svome je obraćanju javnosti zahvalio Rusiji, Turskoj, Siriji, Iraku i sirijskim Kurdima za njihov doprinos u eliminacij­i najtraženi­jeg terorista na

• svijetu.

 ??  ?? Boris Johnson kaže da se borba protiv ISIL-a nastavlja
Boris Johnson kaže da se borba protiv ISIL-a nastavlja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia