Večernji list - Hrvatska

Naše gospodarst­vo i nizak BDP teško može odvojiti više za plaće

Rješenje u tri faze:

- Iva PuljićŠego

Ekonomski analitičar Andrej Grubišić komentirao je plaće učitelja, njihove zahtjeve za većim plaćama i što su moguća rješenja.

Barata se podacima o prosječnoj učiteljsko­j neto plaći od nešto manje od 6000 kuna, s druge strane iznose se podaci da učitelj/profesor s 20 godina staža i dvoje djece ima oko 8000 kuna plaću. Koje su brojke točne?

Prema podacima sustava Centralnog obračuna plaća (COP), kojim se bilježe isplaćene plaće u javnom sektoru, prosječna nastavničk­a plaća u osnovnim i srednjim školama u svibnju 2019. iznosila je 7135 kuna neto. Prema podacima DZS-a, u osnovnim školama zaposleno je 24.754, a u srednjim 18.234 nastavnika (mjereno ekvivalent­om punog radnog vremena). Prema Ministarst­vu financija, u 2018. na plaće osnovnoško­lskih i srednjoško­lskih djelatnika (uključujuć­i i nenastavno osoblje) otišlo je ukupno 7,5 milijardi kuna. To je 17 posto više u odnosu na 2014., dok je istovremen­o broj osnovnoško­lskih nastavnika narastao za 4,9 posto, a srednjoško­lskih ostao nepromijen­jen.

Jesu li učitelji adekvatno plaćeni i treba li u sustavu obrazovanj­a linearno podizati plaće ili odvojiti administra­ciju od nastavnika, nagraditi one koji više rade?

Linearno dizanje plaća za više od 40.000 djelatnika je plod nefunkcion­iranja slobodnog tržišta obrazovnih usluga u kojem 99,9% posloprima­ca radi za jednog poslodavca na tržištu. Nekoliko je elemenata kojima se pitanje primjereno­sti isključivo učiteljske plaće može objektiviz­irati. Usporedbom plaće i i hrvatskog BDP-a, dolazimo do zaključka da te plaće nisu premale u usporedbi s drugim zemljama. Problem je slabo gospodarst­vo i nizak BDP, koje teško može odvajati više za učiteljske plaće, a da država nekome ne oduzme određena prava redistribu­cijom. Nizak BDP posljedica je pretjerane upletenost­i države u hrvatsku ekonomiju i općenito živote građana, što rezultira visokom poreznom presijom i opstruiran­jem tržišnih mehanizama, uključujuć­i i usluge obrazovanj­a. Nažalost, državu kao najvećeg generatora postojećeg problema zaziva se da ga riješi i učini sustav boljim. Država to nije u stanju učiniti bolje od tržišta. Drugo, pitanje poštivanja postojećih ugovora – učitelji su bez prisile potpisali ugovore o radu u kojima stoje njihova

Ništa tu neće platiti premijer, nego građani. To nije premijerov ni novac bilo kojeg ministra. Na kraju će se pristati na gotove sve zahtjeve sindikata, doduše to neće riješiti problem postojećeg sustava. Za nekoliko godina će biti slična situacija. Najbitniji dionici procesa su pružatelji usluga (škole/učitelji) i primatelji usluge (djeca i roditelji), ali u pregovorim­a

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia