Večernji list - Hrvatska

Biskupi o mogućnosti zaređivanj­a oženjenih

KRAJ SINODE POSVEĆENE AMAZONIJI

- (Silvije Tomašević)

Premda je biskupska sinoda o Amazoniji imala kao glavnu temu zaštitu okoliša, ipak je pitanje mogućeg zaređivanj­a oženjenih muškaraca na tom prostoru postala glavna tema u javnosti. Biskupska sinoda o Amazoniji završila je svoj trotjedni rad svečanom misom koju je jučer u bazilici sv. Petra predvodio papa Franjo.

– Koliko puta, pa i u Crkvi, glasove siromaha se ne sluša i čak bivaju ismijani ili ušutkani jer su neugodni – kazao je papa Franjo u homiliji tijekom mise zaključenj­a sinode o Amazoniji. Papa je pozvao da se sluša krik siromašnih.

Tijekom homilije nije, dakako, spominjao dio završnog dokumenta sinodskih otaca u kojem biskupi pitaju papu da procijeni mogućnost da se na tim prostorima “gdje manjkaju svećenici zaređuje muškarce, po mogućnosti đakone, koji imaju legitimno stvorenu i stabilnu obitelj”. Papa će na to pitanje sinodskih otaca odgovoriti u pobudnici koju bi trebao objaviti do konca godine. Već se dulje govorilo o mogućem zaređivanj­u oženjenih muškaraca na prostorima na kojima nema svećenika, a sada su biskupi u 111. članku završnog dokumenta biskupske sinode o Amazoniji to konkretno iznijeli. Taj članak izglasovan je sa 128 pozitivnih glasova i 41 “non placet”. Prihvati li papa Franjo taj prijedlog, onda će i u Katoličkoj crkvi samo na određenom prostoru i uz određene uvjete moći biti oženjenih svećenika. Sada je to dopušteno samo grkokatoli­cima i anglikanci­ma koji se obrate. To nije ukidanje celibata. Papa Franjo neće ukinuti celibat, ali bi mogao prihvatiti prijedlog sinodskih otaca i odobriti zaređivanj­e oženjenih muškaraca samo u Amazoniji i samo pod određenim uvjetima.

 ??  ??
 ??  ?? PAPA FRANJO izrazio je brigu za autohtone stanovnike Amazonije
PAPA FRANJO izrazio je brigu za autohtone stanovnike Amazonije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia