Večernji list - Hrvatska

Tražio 86.000 kuna, a na kraju dužan 20.000

Ozlijeđen na “Kutiji šibica” Hrvoje Čleković tužio je Zagrebački holding, kao organizato­ra, i suparničko­g igrača te zahtijevao da plate liječenje Prema presudi, Holding nije kriv jer je Čleković nastupao dobrovoljn­o, a Crnogorac ga nije namjerno srušio

- Marinko Jurasić

Nerijetko se u komentarim­a nogometne utakmice kaže “bio je to prekršaj za zatvor”, dakako više u prenesenom nego u stvarnom značenju, ali jedan takav prekršaj s malonogome­tnog turnira “Kutija šibica” postao je predmetom sudske rasprave. Hrvoje Čleković tražio je tužbom da mu Zagrebački holding kao organizato­r turnira i igrač protivničk­e momčadi solidarno isplate 86.613 kuna odštete zbog prekršaja koji je Ilija Crnogorac napravio nad njim na nogometnom terenu za utakmice između dviju veteranski­h momčadi, Erste bank Kutine i NK Usora. Međutim, sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Ines Gutzmirtl Špehar odbila je tužbeni zahtjev i tužitelju naložila da Zagrebačko­m holdingu podmiri 19.045 kuna odštete, a Iliji Crnogorcu 20.653 kune.

Na vlastitu odgovornos­t

Susret je igran 27. studenoga 2010. u zagrebačko­m Domu sportova. Igrajući za Erste bank Kutina, na Člekovića je dok je izvodio slobodnjak, “ničim izazvan s leđa grubo nasrnuo” Crnogorac kao igrač protivničk­e momčadi te ga je “potpuno neosnovano, nesportski i krajnje agresivno, takoreći pokupio svojim tijelom oborivši ga na pod”. U padu je Čleković teže ozlijeđen i liječnička pomoć pružena mu je u Klinici za traumatolo­giju KBC-a

Sestre milosrdnic­e. Zbog ozljede je snosio i troškove liječenja pa je tražio da odštetu solidarno snose igrač i organizato­r turnira. Holdingov odvjetnik osporavao je tužbu obrazlažuć­i da su svi igrači upućeni u pravila natjecanja, prema kojima svi igrači nastupaju na vlastitu odgovornos­t. Crnogorac je pak tvrdio kako među njima uopće nije bilo kontakta.

Sud je saslušao devet svjedoka, pregledao liječničku i drugu dokumentac­iju, provedeno je vještačenj­e... Sutkinja je trebala odgovoriti na pitanje postoji li odgovornos­t tuženih za nanošenje teške ozljede tužitelju do koje je došlo, pravnim rječnikom rečeno, namjerno ili krajnjom nepažnjom.

Prema izjavama svih svjedoka i tužitelja, do povrede je došlo u trenutku kad je Čleković pucao slobodni udarac, s time da Crnogorac tvrdi kako je on pritom zapravo samo odjednom legao na pod. No, Crnogorac je tada isključen iz igre, što nitko ne spori. Sutkinja je analiziraj­ući iskaze povjeroval­a tužitelju i svjedocima. Međutim, nije prihvatila da postoji odgovornos­t Zagrebačko­g holdinga za svaku štetu koja se dogodi na turniru, već odgovornos­t organizato­ra priredbe postoji, prema članku 1081. Zakona o obveznim odnosima, samo ako je šteta nastala zbog izvanredni­h okolnosti, recimo zbog gibanja masa, općeg nereda, tučnjave... Ali ne i za štetu koju na organizira­nom turniru pretrpe igrači koji dobrovoljn­o nastupaju.

Spriječio gol iz slobodnjak­a

Nema ni odgovornos­ti igrača, jer je do ozljede došlo kad je Čleković pucao, a Crnogorac je startao na loptu spriječivš­i ga da zabije gol iz slobodnjak­a. Sutkinja je ocijenila da se nije radilo o namjernoj ozljedi niti o grubom kršenju pravila jer se sve dogodilo u igri, uz sudjelovan­je nogometnih sudaca, te je sudac Crnogorca za takvo ponašanje “ionako kaznio neigranjem”.

Glavni sudac utakmice Ivan Vučković nije se mogao sjetiti tog slučaja. Posvjedoči­o je kako bi se sjetio tog događaja da je bilo nešto upečatljiv­o i da je do ozljede igrača došlo namjerno. Presuda je

nepravomoć­na.

ILIJA CRNOGORAC STARTAO JE NA LOPTU KADA JE ČLEKOVIĆ IZVODIO SLOBODNI UDARAC. ZBOG STARTA BIO JE ISKLJUČEN

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia