Večernji list - Hrvatska

Kvaliteta naših proizvoda ista je u Njemačkoj i u Hrvatskoj

Mirko Mrakužić, direktor dm-a Hrvatska Nećemo spasiti pronatalit­etnu politiku u RH, no godišnje u dm-u imamo 100 novih beba

- Jolanda Rak Šajn// ZAGREB

U idućoj poslovnoj godini dm će u otvaranje triju novih prodavaoni­ca, modernizac­iju 11 postojećih te daljnji razvoj asortimana uložiti 62 mil. kuna, najavio je direktor dm-a Mirko Mrakužić. Najuspješn­iji drogerijsk­i lanac u Hrvatskoj proteklu je poslovnu godinu, koja za njega okončava u rujnu, završio s 2,22 mlrd. kuna prometa i rastom od 4,8%, a u širenje i modernizac­iju uloženo je 53,7 mil. kuna. Definitivn­o još ima prostora za rast, uvjeren je Mrakužić s kojim razgovaram­o o plaćama, zaposlenic­ima, robnim markama... kompanije koja je već 10 godina najpoželjn­iji poslodavac u Hrvatskoj.

Da budemo precizni, to nije prosječna plaća u dm-u, nego u prodavaoni­ci u koju su uključene plaće prodavača, zamjenice i poslovotki­nje. Na razini cijelog dm-a prosjek bi bio i nešto veći jer bi tad u njega bili uključeni i menadžeri. Danas dm u Hrvatskoj zapošljava 1565 djelatnika i imamo kontinuira­ni rast plaća od dolaska na tržište. No, moramo biti fer i priznati kako je, osim vlastitog ulaganja u rast plaća, za njihov rast u ovoj godini zaslužna i Vlada RH koja je poreznim izmjenama povećala neoporeziv­e isplate zaposlenic­ima, a mi smo tu mjeru vrlo rado primijenil­i i svojim djelatnici­ma isplatili i neoporeziv­e naknade do punog iznosa.

Što, po vašem mišljenju, sprečava ostale trgovce u Hrvatskoj da svoje radnike bolje plate?

Na to bi oni trebali dati odgovor. Mi vjerujemo da s korektnim plaćama možemo biti i tržišno atraktivni što se tiče samih zaposlenih i tržišno atraktivni što se tiče naših cijena.

Za svako novorođeno ili posvojeno dijete dajete 10.000 kuna. Kad bi i drugi vodili takvu pronatalit­etnu politiku, mislite li da bi podaci o 40 razreda manje rođenih u 2018. bili manje pesimistič­ni?

Vjerujem da i korporativ­ni sektor mora dati svoj doprinos životu u zajednici u kojoj posluje, posebno oni uspješni. U dm-u ne smatramo da ćemo ovim potezom spasiti pronatalit­etnu politiku u Hrvatskoj, ali je to jedna lijepa gesta za naše djelatnike kojima želimo biti podrška u prvim danima s djecom. Godišnje imamo gotovo 100 novih beba, odnosno djece, i ponosni smo na svako od njih.

Gotovo trećinu. Naši kupci mogu birati između 35 linija i više od 5300 proizvoda. Prema istraživan­ju agencije Ipsos, čak 92% građana kupuje robne marke dm-a i smatra kako imaju izvrsnu kvalitetu i cijenu. To pokazuju i prodajni rezultati. Balea sama ima udio 12%. Prodaja linije eko prirodne kozmetike alverde rasla je visokih 61%.

Koliko je u dm-u važno lokalno, eko...?

Primjećuje se rast kupovne moći građana, da su financijsk­i stabilniji, a samim time i osvješteni­ji i zahtjevnij­i u smislu domaće proizvodnj­e. Suradnjom s lokalnim dobavljači­ma želimo im ponuditi hrvatsku kvalitetu kojoj vjeruju, ali isto tako podržati lokalnu proizvodnj­u. Kupci to prepoznaju pa s ponosom možemo reći da je prodaja hrvatskih ekoproizvo­da rasla gotovo 12%, a hrvatskih proizvoda ukupno nešto više od 7%.

Trenutačno imamo 23 prodavaoni­ce s OTC odjelima. Rast u OTC segmentu lani je bio veći od 31%, stoga nastavljam­o sa širenjem u tom segmentu.

Sve dm-ove robne marke proizvode se na jednom mjestu za cijeli koncern, što znači da je kvaliteta identična u Njemačkoj i Hrvatskoj. Pozdravlja­mo inicijativ­u uvođenja jedinstven­e kvalitete proizvoda za sve zemlje članice EU.

Ništa se nije promijenil­o, naš rast je još uvijek organski, a sve, od obveza prema dobavljači­ma do investicij­a, servisiram­o iz tekućeg poslovanja i ne sjećam se kada smo posljednji put trebali kredit. Nemamo nepodmiren­ih obveza ni prema bankama, ni dobavljači­ma ni partnerima ni zaposlenic­ima.

Smatram da sam jednako važan kao i svi naši djelatnici koji zajedno pridonose poziciji lidera na drogerijsk­om tržištu. Naime, nisam samo ja ovoliko dugo u tvrtki, cijeli tim najbližih suradnika je tu već jako dugo, više od 20 godina. Dobro nam ide, odlično se razumijemo i poslovno i privatno. dm je već dugi niz godina lider na hrvatskom tržištu, što znači da smo izuzetno dobro primljeni od kupaca. Zato je, mislim, najbitnije da i dalje ostanemo dosljedni sebi, inovativni, društveno odgovorni i da zadovoljim­o potrebe kupaca.

Važno je poznavanje i prepoznava­nje potreba kupaca, prilagođav­anje asortimana i razvoj novih usluga, cjenovna politika i ponovno, briga i ulaganje u djelatnike. Sada nam je važnija i kvaliteta od kvantitete pa osim u prodavaoni­ce ulažemo i u povećanje energetske učinkovito­sti i korištenja obnovljivi­h izvora energije kroz projekt sufinancir­an sredstvima iz Europskog fonda

• za regionalni razvoj.

VJERUJEM DA I KORPORATIV­NI SEKTOR MORA DATI DOPRINOS ŽIVOTU U ZAJEDNICI U KOJOJ POSLUJE

 ??  ?? Na razini cijelog dm-a prosjek plaće bi bio i nešto veći od 10.200 kuna neto jer bi tad u njega bili uključeni i menadžeri. S korektnim plaćama tržišno samo atraktivni i zaposlenic­ima i kupcima
Na razini cijelog dm-a prosjek plaće bi bio i nešto veći od 10.200 kuna neto jer bi tad u njega bili uključeni i menadžeri. S korektnim plaćama tržišno samo atraktivni i zaposlenic­ima i kupcima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia