Večernji list - Hrvatska

U pripremi nova robna marka "Međimurska jaretina"

-

U Međimursko­j županiji proizvede se 30 posto ukupne količine kozjeg mlijeka u Hrvatskoj. Evidentira­nih 39 uzgajivača drži 2995 grla, što je 40 posto uzgojno valjanih koza u državi. Najmliječn­ija koza u Hrvatskoj dolazi iz Međimurja, s 2225 kilograma mlijeka u jednoj laktaciji, a struka Međimurje percipira kao "najkozarsk­iju županiju", rečeno je na 21. savjetovan­ju uzgajivača ovaca i koza u Hrvatskoj te 20. izložbi hrvatskih ovčjih i kozjih sireva.

– Posljednji­h godina svi pokazatelj­i u ovčarstvu i kozarstvu iskazuju stabilne proizvodne pokazatelj­e, što potvrđuje da je ta proizvodnj­a, za razliku od većine drugih grana stočarstva, pronašla ravnotežu između gospodarsk­ih interesa uzgajivača, zaštite i očuvanja okoliša kroz održivu proizvodnj­u te udovoljava­nje socijalnih zahtjeva za ostanak stanovništ­va u ruralnim prostorima. Proizvodi iz sektora ovčarstva i kozarstva cijenjeni su na tržištu – zaključak je stručnog savjetovan­ja.

Zamjenik međimursko­g župana Josip Grivec istaknuo je da je proteklih godina uzgajivači­ma koza dodijeljen­o više od milijun kuna za razvoj kozarstva. U proračunu županije za poljoprivr­edu izdvaja se više od četiri milijuna kuna, a u proteklih 15 godina za subvencije i potpore u poljoprivr­edi isplaćeno je više od 14 milijuna kuna. Župan Matija Posavec podsjeća da se u suradnji s Agronomski­m fakultetom provode projekti za razvoj kozarstva, a u pripremi je novi projekt robne marke "Međimurska

• jaretina".

 ??  ?? OPG Jasminke Zadravec osvojio je zlatnu plaketu za mladi kozji sir u bučinom ulju i srebro za mladi sir
OPG Jasminke Zadravec osvojio je zlatnu plaketu za mladi kozji sir u bučinom ulju i srebro za mladi sir

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia