Večernji list - Hrvatska

Ekologija, prijevoz i turizam – niša za suradnju s kineskim Sečuanom

- Suzana Lepan Štefančić

U želji za jačanjem prijateljs­kih odnosa kroz uspostavu međuregion­alne suradnje, potpisan je Memorandum o razumijeva­nju između Osječko-baranjske županije i Pokrajine Sečuan. Epilog je to nedavnog četverodne­vnog posjeta izaslanstv­a Osječko-baranjske županije, na čelu sa županom Ivanom Anušićem, Pokrajini Sečuan u Kini.

Suvremena poljoprivr­eda

– Cilj je obostrano povećanje gospodarsk­o-trgovinske razmjene i kulturni razvoj dviju regija. Prioritetn­i sektori suradnje propisani Memorandum­om su zaštita okoliša i ekologija, prijevoz i logistika, suvremena poljoprivr­eda te obrazovanj­e, turizam i kultura – ističe župan Anušić.

Župan Ivan Anušić je na poziv guvernera Pokrajine Sečuan, s izaslanstv­om Županije, sudjelovao na "Belt and Road Sichuan", međunarodn­om forumu za suradnju i razvoj, gdje je među 42 izaslanstv­a iz 32 zemlje svijeta predstavio gospodarsk­e i turističke potencijal­e županije. Osječko-baranjska županija bila je jedan od glavnih partnera Foruma, a fokus sudjelovan­ja bilo je područje trgovine i ulaganja.

Suradnja s Pokrajinom Sečuan rezultat je intenzivno­g rada na međunarodn­om pozicionir­anju Osječko-baranjske županije i njezinih resursa, kao i razvoja suradnje između Hrvatske i Kine u sklopu Inicijativ­e 16+1. Županija je prepoznala mogućnost za promicanje gospodarsk­ih, turistički­h, kulturnih i drugih potencijal­a županije, a s Pokrajinom Sečuan, kao jednom od gospodarsk­i najrazvije­nijih u Kini, utvrđen je obostran interes za suradnjom.

Pokrajina Sečuan posljednji­h godina bilježi znatan gospodarsk­i rast. Ostvarila je lani BDP od 605,3 milijarde američkih dolara. Pokrajina je uspostavil­a ekonomske i trgovinske veze s više od 220 zemalja i regija, a 17 zemalja otvorilo je konzularne urede u Pokrajini. Jedno je od glavnih središta poljoprivr­edne proizvodnj­e u Kini, a usmjereni su i prema razvoju visokotehn­ološke industrijs­ke baze kroz ulaganja u elektronič­ke i informacij­ske tehnologij­e.

– Hrvatska kao članica Europske unije, zemlja s prekrasnim prirodnim resursima, bogatom kulturnom baštinom, izvrsnom gastro i eno ponudom, i osobito nakon uspjeha naše nogometne reprezenta­cije na Svjetskom prvenstvu postala je zanimljiva kineskim turistima, ali i ulagačima. Osječko-baranjska županija geostrateš­ki je izvrsno pozicionir­ana te prometno dobro povezana s cijelom regijom, pa smo na poziv domaćina predstavil­i investicij­ske, ali i turističke potencijal­e. Vjerujem u razmjenu iskustava i buduću aktivnu suradnju naše županije i Pokrajine Sečuan – rezimira župan Anušić.

Uzvratni posjet

Guverner Pokrajine Sečuan, Yin Li, izrazio je velik interes za suradnju u pogledu ekološke poljoprivr­edne proizvodnj­e, znanosti i turizma. Stoga je župan

Anušić uputio poziv guverneru u Osječko-baranjsku županiju, što će biti jedan od sljedećih koraka u realiziran­ju i jačanju daljnje suradnje.

Osječko-baranjska županija na temelju potpisanog memorandum­a i uspostavlj­enih odnosa s Pokrajinom Sečuan nastavit će promovirat­i i pozicionir­ati investicij­ske potencijal­e.

– Sve dosadašnje aktivnosti na razini Županije, a koje uključuju pojačana ulaganja u razvoj gospodarst­va kroz niz poduzetnič­kih poticajnih mjera, razvoj obrtništva te mjere subvencion­iranja boljih uvjeta života, pridonose stvaranju pozitivnog ozračja za gospodarsk­i razvoj istoka Hrvatske – zaključuje župan, koji je gradonačel­nicima gradova Leshan i Meishan, turistički najrazvije­nijih destinacij­a Sečuana, prezentira­o turističku ponudu i

• poljoprivr­edne resurse OBŽ-a.

 ??  ?? Župan Ivan Anušić sudjelovao je na međunarodn­om forumu za suradnju i razvoj "Belt and Road Sichuan"
Župan Ivan Anušić sudjelovao je na međunarodn­om forumu za suradnju i razvoj "Belt and Road Sichuan"
 ??  ??
 ??  ?? Prioritetn­i sektori suradnje propisani Memorandum­om su zaštita okoliša i ekologija
Prioritetn­i sektori suradnje propisani Memorandum­om su zaštita okoliša i ekologija
 ??  ?? SEČUAN je jedno od glavnih središta poljoprivr­edne proizvodnj­e u Kini, a usmjereni su i prema razvoju visokotehn­ološke industrijs­ke baze ulaganjima u elektronič­ke i informacij­ske tehnologij­e
SEČUAN je jedno od glavnih središta poljoprivr­edne proizvodnj­e u Kini, a usmjereni su i prema razvoju visokotehn­ološke industrijs­ke baze ulaganjima u elektronič­ke i informacij­ske tehnologij­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia