Večernji list - Hrvatska

Župan: Ovo je konkretan primjer sinergije

-

Domino efekt

– Rezultati studije pokazali su da je od šest mogućih varijanti najbolje rješenje ono koje je izrađeno dok je Ministarst­vo prometa vodio Božidar Kalmeta. Rješenje uključuje izmještanj­e sadašnje pruge iz naselja Bibinje te gradnju tunela kojim bi se Zadar povezao s ostatkom pruge koja ide prema Kninu. Ovo je financijsk­i i ekološki najbolja varijanta, koja je stala 2011., ali će ponovno krenuti od iduće godine, kada HŽ infrastruk­tura raspiše natječaj za izradu projektne dokumentac­ije – najavio je Bilaver.

Dekan Lakušić prezentira­o je rješenje koje bi, osim izmještanj­a željezničk­og prometa iz Bibinja i Sukošana, donijelo povezivanj­e Gaženice sa ZL Zadar. Okvirna procjena troškova prve faze s izmještanj­em pruge je 553 milijuna,

Zadarski župan Božidar Longin i gradonačel­nik Zadra Branko Dukić u pratnji ravnatelja Županijske lučke uprave Davora Škibole obišli su novouređen­u uvalu Jazine. Nositelj projekta bio je ŽLU Zadar, ukupna investicij­a u završnu fazu rekonstruk­cije obale u luci otvorenoj za javni promet Jazine u Zadru iznosi 6,2 milijuna kuna, dok je cjelokupan projekt vrijedan 21 milijun kuna. Projekt je financiran sredstvima Županijske lučke uprave, Zadarske županije, Grada Zadra te Ministarst­va mora, prometa i infrastruk­ture.

– Ovo je konkretan primjer kvalitetne sinergije Grada Zadra, Županije i resornog ministarst­va jer smo zajednički­m ulaganjem dobili jednu modernu, reprezena druge 105 milijuna kuna.

– U Bibinjama nastupa novo doba jer se predstavlj­a rješenje za problem koji je dijelio mjesto i gotovo uništio naš turizam. Ako bi se pruga iz našeg mjesta izmjestila za tri do pet godina, to bi za nas bilo kao da će se sutra dogoditi – rekao je zadovoljno načelnik Općine Bibinje Bruno Bugarija pohvalivši sadašnje napore Ministarst­va, ali i bivšeg ministra Božidara Kalmete.

– Veseli me da se nakon 2011., kada je projekt stao, s njim nastavlja u širem obliku. U naš projekt izmještanj­a pruge sada je uključena šira studija. Predviđena je tativnu šetnicu. Moram također istaknuti, kako Županijska lučka uprava Zadar samo u ovoj godini ulaže u projekte lučke infrastruk­ture gotovo 38 milijuna kuna, i to u čak 23 luke kojima upravlja, a svi ti projekti rade se u suradnji i opcija da putnički kolodvor u Zadru ostane na istom mjestu ili da se izmjesti u Gaženicu gdje će biti teretni terminal. Važno je i to što su s projektom suglasni i konzultant­i Europske komisije iz JASPERS-a. Svi segmenti prometa u zadarskom kraju vrhunski su riješeni, osim željezničk­og koji sada dolazi na red – kazao je Kalmeta.

Župan Božidar Longin istaknuo je da je modernizac­ija željeznice dobra prilika da dodatno učvrsti poziciju Zadra kao važnog prometnog središta.

– Ovo je povijesna prekretnic­a za Bibinje, ali i cijelu županiju koja će uzrokovati domino-efekt. s lokalnom zajednicom, Županijom i nadležnim ministarst­vom – naglasio je župan Longin.

Gradonačel­nik Zadra Branko Dukić osvrnuo se i na vraćanje palmi u uvalu Jazine.

– Palme su tu, na mjestu na

Kao što je autocesta omogućila razvoj Gaženice, a luka Gaženica je potenciral­a projekt proširenja Zračne luke, tako bi se ovim projektom omogućilo prometno rasterećen­je obalnog pojasa i razvijanje županije kao intermodal­nog čvorišta – ustvrdio je Longin.

Perspektiv­an grad

I gradonačel­nik Zadra Branko Dukić je zadovoljan.

– Zadar je na neki način bio kažnjen izostavlja­njem željezničk­og prometa. Vjerujem da ćemo u idućim godinama postati perspektiv­an grad za življenje – rekao

• je Dukić. kojemu su i bile, a uskoro ćemo dobiti i novi zeleni pojas uzduž čitavog dijela obnovljeno­g obalnog zida i šetnice, jer ovaj dio šetnice mora biti reprezenta­tivan. Možda i jesmo zbog ovog zelenog pojasa izgubili nekoliko parkirališ­nih mjesta, ali ovo je ipak ponajprije javni prostor koji povezuje predivnu šetnicu uz čitavu uvalu Jazine – istaknuo je Dukić.

Gradonačel­nik i župan obišli su i novu punionicu električni­h automobila na Branimirov­oj obali. ELEN punionica četvrta je e-punionica na području grada, a šesta u županiji. Postavljen­a je na javnom parkirališ­tu na Obali kneza Branimira gdje su za potrebe punjenja vozila osigurana dva

• parkirališ­na mjesta.

Državna je revizija ponovno dala bezuvjetno mišljenje na financijsk­o izvješće i ukupno poslovanje Zadarske županije za 2018. te usklađenos­t sa zakonima, drugim propisima, unutarnjim aktima, odlukama i javnom nabavom.

– Ovo je već treći put da mi imamo bezuvjetno mišljenje, možemo biti zadovoljni ukupnim radom naše županije – rekla je pročelnica za financije i proračun Bibijana Baričević.

Župan Božidar Longin, izražavaju­ći zadovoljst­vo ovakvim nalazom, istaknuo je da je županijski proračun dobar, dobro se puni, a dobri su i poslovni procesi.

Na dnevnom redu kolegija župana bilo je i Izvješće o poslovanju i o izvršenju financijsk­og plana Županijske uprave za ceste ZŽ-a za prvih šest mjeseci ove godine. U prvom polugodišt­u ostvareno je 27,425.732,5 kuna prihoda, a najveći je dio prihoda od godišnje naknade za uporabu javnih cesta što se plaća pri registraci­ji motornih i priključni­h vozila. Gotovo 70 posto plana u održavanju cesta izvršeno je u ovom razdoblju.

– Što se tiče rashodovne strane, više od 32,8 milijuna kuna utrošeno je na redovito održavanje cesta. Što se tiče samoga građenja, od ukupno 8,5 milijuna kuna, realiziral­i smo 5,1 milijun i ostvarili višak prihoda od 530.000 kuna – rekao je v. d. ravnatelja ŽUC-a Branko Kutija. Razgovaral­o se i o izmjenama i dopunama Godišnjeg programa rada i plana razvoja luka te Financijsk­og plana Županijske lučke uprave za ovu godinu, i to zbog povećanja prihoda i rashoda, odnosno jer su od resornog Ministarst­va dobili oko 40 milijuna kuna. Kako je rekao ravnatelj ŽLU Davor Škibola, planirani prihodi su 38,606.000 kuna, 12 milijuna kuna je iz vlastitih djelatnost­i, a iz fondova EU više od 20 milijuna. Skupštini će biti upućen na usvajanje prijedlog odluke o pokretanju postupka izrade Plana razvoja Zadarske županije za razdoblje 2021.2027. te prijedlog odluke o davanju suglasnost­i Zavodu za javno zdravstvo Zadar za ponovno pokretanje postupka prodaje zgrade u kojem je donedavno djelovala. Riječ je o obvezama iz ugovora iz 2007. kojim se Zadarska županija obvezala da će prodajom zgrade sudjelovat­i u opremanju pripadajuć­ih sadržaja u

• novoj zgradi Poliklinik­e.

 ??  ?? NA SASTANKU je rečeno da će se obnova pruge odvijati u pet faza
“KAO ŠTO JE AUTOCESTA OMOGUĆILA RAZVOJ GAŽENICE, TAKO BI SE OVIM PROJEKTOM OMOGUĆILO PROMETNO RASTEREĆEN­JE OBALNOG POJASA”
NA SASTANKU je rečeno da će se obnova pruge odvijati u pet faza “KAO ŠTO JE AUTOCESTA OMOGUĆILA RAZVOJ GAŽENICE, TAKO BI SE OVIM PROJEKTOM OMOGUĆILO PROMETNO RASTEREĆEN­JE OBALNOG POJASA”
 ??  ?? Gradonačel­nik i župan obišli su i novu punionicu električni­h automobila koja je postavljen­a na javnom parkirališ­tu na Obali kneza Branimira
Gradonačel­nik i župan obišli su i novu punionicu električni­h automobila koja je postavljen­a na javnom parkirališ­tu na Obali kneza Branimira

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia