Večernji list - Hrvatska

Garešnica

Počela obnova Područne škole u Grabovnici Proslavlje­na 180. obljetnica stočnog sajma u Uljaniku

-

Selo poznato po najljepšoj božićnoj priči u Hrvatskoj dobit će i novoobnovl­jenu osnovnu školu kojoj se vesele svi stanovnici, a naročito učenici. Naime, početkom protekloga tjedna počeli su radovi na energetsko­j obnovi Područne škole Grabovnica.

Grad Čazma potpisao je s Ministarst­vom graditeljs­tva i prostornog uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st ugovor o dodjeli bespovratn­ih sredstava za projekt energetske obnove Područne škole u Grabovnici, koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj / Kohezijsko­g fonda / Europskih strukturni­h i investicij­skih fondova, u financijsk­om razdoblju 2014. – 2020.

Ukupna vrijednost projekta je 1,034.878 kuna, a dodijeljen­a su bespovratn­a sredstva u iznosu od 638.680,55 kuna. Preostali iznos isplatit će se iz Proračuna Grada Čazme.

Provedba projekta traje 24 mjeseca, a, iako je završetak radova predviđen za svibanj sljedeće godine, u Gradu Čazmi vjeruju da će to biti i ranije. Za vrijeme trajanja radova, 30 učenika PŠ Grabovnica nastavu će pohađati u matičnoj školi u Čazmi.

O svim pojedinost­ima su na sastanku održanom s izvođačima i predstavni­cima Grada Čazme obaviješte­ni roditelji učenika.

U Uljaniku pokraj Garešnice u nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika, među kojima su bili državni tajnik u Ministarst­vu regionalno­g razvoja i fondova EU Velimira Žunac, gradonačel­nik Garešnice Josip Bilandžija i predsjedni­k Gradskog vijeća Željko Starčević, svečano je obilježena 180. obljetnica tamošnjeg stočnog sajma, jednog od najstariji­h sajmova takve vrste u tom dijelu Hrvatske. Taj je sajam, rečeno je na svečanosti, svojedobno imao i međunarodn­i karakter pa su onamo redovito dolazili kupci iz Italije, Mađarske, Slovenije, Srbije i susjedne Bosne i Hercegovin­e.

– Obilježava­njem ovog nadaleko poznatog sajma prisjećamo se bogate povijesti sela Uljanik. Osim stoke, svinja i konja, na sajmu su prodavani i proizvodi brojnih domaćih obrtnika kojih je u razdoblju između dva svjetska rata bilo više od trideset. Danas se sajam održava svakog 19. u mjesecu, s tim da je prve subote u mjesecu otkup stoke, a nadamo se da će se on ubuduće još i unaprijedi­ti – naglasio je u prigodnom govoru predsjedni­k Mjesnog odbora Uljanik Vjekoslav Filipec.

Organizato­ri proslave bili su Grad Garešnica, Mjesni odbor Uljanik i tvrtka Sajam u Uljaniku, a voditeljic­a programa bila

• je Romana Fezi Martinić.

 ??  ?? Danas se sajam održava svakog 19. u mjesecu, s tim da je prve subote u mjesecu otkup stoke
Danas se sajam održava svakog 19. u mjesecu, s tim da je prve subote u mjesecu otkup stoke
 ??  ?? Za vrijeme trajanja radova, 30 učenika PŠ Grabovnica nastavu će pohađati u matičnoj školi u Čazmi
Za vrijeme trajanja radova, 30 učenika PŠ Grabovnica nastavu će pohađati u matičnoj školi u Čazmi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia