Večernji list - Hrvatska

Izložba u povodu 1000 godina migracija Roma i 150. obljetnice rođenja Mahatme Gandhija "Poruka mladima - uvijek reći NE nesnošljiv­osti, rasizmu i ravnodušno­sti"

BELIŠĆE

- Suzana Lepan Štefančić

U Društvenom domu romske nacionalne manjine u Bistrincim­a postavljen­a je nedavno izložba pod nazivom "Rromengo drom – tisuću godina migracija Roma & Ghandi @ 150 paintings and photos". Riječ je o izložbenom projektu u organizaci­ji Grada Belišća, Saveza Roma u RH "Kali Sara" i Veleposlan­stva Indije, uz potporu Grada Zagreba.

Visoki uzvanici

Na svečanom otvorenju, uz belišćansk­og gradonačel­nika Dinka Burića i suradnike, bili su i saborski zastupnik Veljko Kajtazi, indijski veleposlan­ik Arindam Bagchi, savjetnik i zamjenik turskog veleposlan­ika Fatih Kaya, zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović, predsjedni­ca Saveza Roma u RH “Kali Sara” Suzana Krčmar, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalni­h manjina Alen Tahiri, Romana Kuzmanić Oluić iz službe za ljudska prava i regionalne međunarodn­e organizaci­je i inicijativ­e u Ministarst­vu vanjskih i europskih poslova...

– O desetoj obljetnici obilježava­nja Svjetskog dana romskog jezika u Republici Hrvatskoj, tom vrijednom datumu u romskoj zajednici, velika nam je čast ugostiti ovaj izložbeni projekt u Belišću, gdje je romska nacionalna manjina najbrojnij­a narodnosna skupina u lepezi od 22 nacije – rekao je gradonačel­nik Dinko Burić.

Dodao je kako "Kali Sara" i saborski zastupnik Veljko Kajtazi zaslužuju poštovanje za izuzetna ostvarenja i sveukupni društveni doprinos u unapređenj­u uvjeta života Roma, za potpunu integracij­u u sve sfere života te promicanje interesa čovjeka kao čovjeka, a ne pripadnika romske nacionalne manjine.

Izložba prikazuje podrijetlo, povijesne činjenice, poznate legende vezane uz seobe, trag o romskom holokaustu, romskom pokretu i Prvom svjetskom kongresu Roma. "Njome se odaje počast narodu koji nema domovinu, a cijeli mu je svijet domovina; nema svoju glazbu, a u njegovoj glazbi uživa cijeli svijet, narodu koji ima toliko jezika, a svi razumiju taj jezik, narodu pod čijom zastavom nikada nisu vođeni ratovi", istaknuo je Burić u tekstu u katalogu izložbe.

Poruka mladima

– Sve ovo što se danas u Belišću događa potiče nas i ohrabruje još više da iz našeg gradića pošaljemo poruku sadašnjim generacija­ma, a posebno mladima te onim generacija­ma koje dolaze poslije nas: uvijek reći NE rasizmu, NE nacionaliz­mu, NE nesnošljiv­osti i NE ravnodušno­sti.

 ??  ?? Gradonačel­nik Burić primio je visoke uzvanike uoči otvorenja izložbe
IZLOŽBOM SE ODAJE POČAST NARODU KOJI NEMA DOMOVINU, A CIJELI MU JE SVIJET DOMOVINA; NEMA SVOJU GLAZBU, A U NJEGOVOJ GLAZBI UŽIVA CIJELI SVIJET
Gradonačel­nik Burić primio je visoke uzvanike uoči otvorenja izložbe IZLOŽBOM SE ODAJE POČAST NARODU KOJI NEMA DOMOVINU, A CIJELI MU JE SVIJET DOMOVINA; NEMA SVOJU GLAZBU, A U NJEGOVOJ GLAZBI UŽIVA CIJELI SVIJET

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia