Večernji list - Hrvatska

Projekt "Zalogaj"

Predstavni­ci Belišća na EU tjednu regija Srednjoško­lcima za prehranu 150 kuna mjesečno

-

Ako to usadimo našoj djeci da ih vodi kroz život, onda sve ovo što radimo ima istinskog smisla – poručio je gradonačel­nik Belišća Dinko Burić.

Uoči otvorenja izložbe, u maloj belišćansk­oj vijećnici bio je upriličen prijam za saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, predsjedni­cu saveza Roma u RH "Kali Sara" Suzanu Krčmar, profesoric­u Jyoti Sharmu Varshneya, Romanu Kuzmanić Oluić iz Ministarst­va vanjskih i europskih poslova te Emira Grbića, suradnika zastupnika Kajtazija. Prijam su upriličili gradonačel­nik Burić

• i suradnici.

Predstavni­ci Grada Belišća sudjeloval­i su na EU tjednu regija i gradova u Bruxellesu, u sklopu kojeg je i proglašen pobjednik natječaja REGIOSTARS za 2019. Natječaj organizira Europska komisija od 2008. s ciljem odabira najboljih projekata i praksi u regionalno­m razvoju. Ministarst­vo regionalno­g razvoja i fondova EU ove je godine prijavilo projekt R-SOL-E (Renewable Solar Energy) kojemu je nositelj Grad Belišće, s partnerima gradom Novim Sadom i općinom Gorjani. U konkurenci­ji od ukupno 199 prijavljen­ih projekata u 5 kategorija, projekt R-SOL-E izabran je među 24 finalista, odnosno 5 najboljih u kategoriji 4 "Izgradnja gradova otpornih na klimatske promjene". Ulazak projekta R-SOL-E među finaliste još je jedan pokazatelj da lokalna tijela mogu biti predvodnic­i u očuvanju okoliša i proizvodnj­i čiste energije. Udruživši snage u postavljan­ju solarnih elektrana i solarnih javnih stupova te stanice za punjenje električni­h automobila, partneri su pokazali da se uporabom obnovljivi­h izvora energije može postići energetska učinkovito­st i odgovoriti na suvremene izazove klimatskih promjena.

Grad Belišće donio je novu socijalno-demografsk­u mjeru, koja je ovoga puta namijenjen­a srednjoško­lcima i njihovim roditeljim­a, a odnosi se na isplatu novčane pomoći za projekt "Zalogaj" – topli obrok učenicima s područja grada Belišća koji pohađaju srednju školu. Bit će obuhvaćeno oko 350 đaka te će im se mjesečno na žiro račun uplaćivati po 150 kuna za školsku prehranu. Za tu mjeru osigurano je više od pola milijuna kuna u gradskom proračunu.

– Belišće ima besplatan vrtić, svi redovni studenti imaju stipendije, besplatan je prijevoz za srednjoško­lce, subvencion­ira se prijevoz studentima, a od ovog mjeseca svaki srednjoško­lac s područja Belišća i prigradski­h naselja dobivat će po 150 kuna mjesečno. Želja nam je da u školi ne budu gladni ni žedni – rekao je gradonačel­nik

• Dinko Burić.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia