Večernji list - Hrvatska

Energetski obnovljen vrtić u Borovu naselju, slijedi vrtić na Sajmištu

- Branimir Bradarić

Gradske vlasti Vukovara nastavljaj­u provoditi projekte energetske obnove kojima je cilj ne samo ljepše vanjske fasade nego i znatne uštede na toplinskoj energiji. U sklopu tih projekata završena je i energetska obnova objekta dječjeg vrtića u vukovarsko­j četvrti Borovo naselje, čime su uvelike poboljšani standardi boravka u istome za vukovarske mališane. Gradonačel­nik Vukovara Ivan Penava rekao je pri obilasku vrtića kako je sa završetkom energetske obnove u konačnici objekt sigurniji, ugodniji te svakako i vizualno ljepši.

Zamjena rasvjete

– Ovaj objekt vrlo je funkcional­no građen te ispunjava sve zahtjeve i potrebe djece u pogledu njihova predškolsk­og odgoja. Grad Vukovar je sredstva koja je osigurao putem Ministarst­va za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara, kao i vlastita sredstva, namijenio u energetsku obnovu, saniranje slabih točaka po pitanju izolacije, stolarije, svjetlarni­ka na krovu u dvorani čime je objekt postao energetski puno učinkoviti­ji – rekao je Penava. Vrijednost prve faze energetske obnove iznosi više od 1,1 milijun kuna s PDV-om, a tu je fazu sufinancir­alo Ministarst­vo za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Druga faza iznosila je više od 350 tisuća kuna, a nju je sufinancir­ao Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara. Savjetnik za energetsku učinkovito­st u Gradu Vukovaru Branko Knežević kazao je kako će s energetsko­m obnovom u zgradi ovoga vrtića uštede na toplinskoj energiji dosezati i do 60 posto. – Izvedeni su fasaderski radovi, postavljen­i limeni oluci, učinjeni elektronič­ki i strojarski radovi. U planu je realizacij­a i preostale dvije faze projekta na ovome objektu u okviru kojih će biti zamijenjen­a rasvjeta novom LED rasvjetom što će donijeti dodatne uštede. Isto tako bit će zamijenjen­a i toplinska podstanica – rekao je Knežević.

Najavio je i dalje slične projekte pa će tako uskoro na red doći i Dječji vrtić na Sajmištu. Grad je u proračunu za 2020. godinu osigurao i znatna sredstva za sufinancir­anje energetske obnove obiteljski­h kuća. S činjenicom da je završen veći dio projekta energetske obnove vrtića zadovoljni su i u Dječjim vrtićima Vukovar 1. i Vukovar 2. koji koriste taj objekt. Sve se to događa u vrijeme kada se bilježi i povećan broj djece u vrtićima.

Upisano više djece

– Nakon nekoliko godina stagnacije ove godine smo upisali 50 djece više u Dječji vrtić Vukovar 1 i sada ih je 587 prema posljednje­m popisu. Dječji Vukovar 2. također ima porast djece i trenutačno ih je blizu 200. U ovom pak objektu smješteno je 160 djece. Do sada smo imali velike troškove grijanja u ovoj zgradi, u zimskim mjesecima i do 40 tisuća kuna i nadamo se da će se ta cifra ovom energetsko­m obnovom smanjiti – rekla je ravnatelji­ca Dječjeg vrtića

Vukovar 1. Mirjana Kulić.

 ??  ??
 ??  ?? Tijekom posjeta Dječjem vrtiću gradonačel­nik Ivan Penava sa suradnicim­a upoznao se s potrebama vrtića u Vukovaru
Tijekom posjeta Dječjem vrtiću gradonačel­nik Ivan Penava sa suradnicim­a upoznao se s potrebama vrtića u Vukovaru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia