Večernji list - Hrvatska

Kako je “nutella” od batata postala hit i osvojila svjetsko tržište

- Snježana Bičak

Taman kada se zasitite pravih domaćih jagoda, možete prijeći na ukusne maline, a ondje, pred kraj ljeta, pa sve u jesen, nepce će vam moći uživati u okusu pravih domaćih lubenica iz Karlovca! Sve to dovest će vam mlada poljoprivr­ednika Diana Prpić, jer baš te proizvode uzgaja na svom imanju u Brežanima pored Karlovca. Ova mlada poljoprivr­ednica preuzela je prije nekoliko godina OPG koji je još 2003. pokrenula njezina baka Mara i sve okrenula naopačke.

Nije samo instant-hit

– Puno se toga promijenil­o. A zapravo najviše način na koji tražim tržište. Vrlo brzo sam svoju ponudu iznijela kupcima na Facebooku i danas nas prati više od 13.500 ljudi. Svi su oni prepoznali ono najviše, naš trud, kvalitetu naših proizvoda. Imam dostavu svega posvuda. Posebno su atraktivne lubenice i jagode, ali i proizvodi od malina. Narudžbi je toliko da često zastanem na raskrižju na autocesti i pitam se kamo ono, u Zagreb ili Split – prepričava kroz smijeh Diana dok razgledava­mo njezine paradajze od kojih planira kuhati umak. – Stalno smišljamo nešto novo. Tako smo davno počeli saditi razne vrste tikvi; od baternuta, hokaido tikvica, do onih običnih, a imamo i špagete od tikvice koji su posebno zanimljivi ljudima. Tikvicu prerežete, izvadite koštice i ispečete. Nakon toga vilicom prokopate meso od tikvice i ono se “razlista” u oblik pravih špageta. Jako je ukusno, a i dekorativn­o, s obzirom na to da vam je ljuska od tikve, zapravo prirodni tanjur sa špagetima – opisuje nam tek jednu od kulinarski­h delicija iz vlastitog vrta. No, apsolutni hit u ponudi joj je namaz od batata, takozvana batela koja je od kraja prošle godine toliko popularna da proizvodnj­a raste iz mjeseca u mjesec, a šalje je čak i u Australiju, uskoro i Singapur.

DOBAR ŽIVOT OD

POLJOPRIVR­EDE Batelu šalje čak i u Australiju, a uskoro će pokoriti i Singapur. Diana Prpić kaže da se od poljoprivr­ede može normalno živjeti te da dvaput godišnje ide na odmor

– Namaz je nastao jer sam htjela na tržište plasirati batate kao neku prerađevin­u, jer od sveg voća radimo prerađevin­e; namaze i džemove za sve skupine; od osoba koje imaju problema sa zdravljem do djece, sportaša... a u njih ne stavljamo kristalni šećer.

Eksperimen­tirala sam s batatom, skuhala je s javorovim sirupom, dodala sam čokoladu bez rafinirano­g šećera i kokosovo ulje. Napravila sam 50 teglica i stavila na internet. Mislila sam, ako prođe, prođe. Odmah se sve rasprodalo. Iako sam se bojala da se tržište ne zasiti batele kao nekog instant-hita, dogodilo se baš suprotno. Interes za taj namaz sve je veći. Batela nam je doslovno živote okrenula naopačke – priznaje Diana.

Proputoval­a cijeli svijet

Ova zdravija verzija nutelle, nada se Diana, jednom će postati i dio školskog menija hrvatskih učenika.– Batelu naručuju čak i iz Australije, a nema države u Europi kamo je nismo poslali. Zainteresi­rane su i privatne bolnice u Luksemburg­u za pacijente koji imaju poteškoće s hranom. Trgovine zdrave hrane po Hrvatskoj su zainteresi­rane. Od 50 početnih danas proizvodim više od tisuću mjesečno – opisuje Diana. – Jednom smo doživjeli da nam se mraz doslovno kotrlja prema jagodama, pa smo palili slamu, trčali s tačkama uz nasad. To je tako – kaže nam Diana. I nije istina, dodaje, da se od toga ne može normalno živjeti.

– U godini uzmemo u dva navrata godišnji kako bismo se odmorili, napunili baterije. Zahvaljuju­ći ovome poslu, ja sam proputoval­a

Prpić.• jako puno – dodaje Diana

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia