Večernji list - Hrvatska

Država mora stimulirat­i kreativnos­t. To nije zaostalo očekivanje iz socijalizm­a, već znak ozbiljnost­i države

-

Prije dvije godine redateljic­a i glumica Senka Bulić režirala je po Ibsenu “Noru” u kojoj se bavila ženskom motivacijo­m u uvjetima društvenih pritisaka, razlozima zbog kojih možemo radikalizi­rati svoju potrebu za promjenom, odnosom intimnog i društvenog. U novom projektu Kazališta hotel Bulić režira “Heddu Gabler” čija je premijera 5. studenog u Tvornici kulture, a koja također korespondi­ra s našim anksioznim vremenom, punim strahova u vezi pozicije i budućnosti čovjeka. U toj drami pristanak na društvene uvjete značio je i početak njezina urušavanja, a Heddini izbori nastali su iz želje za uklapanjem koji je na kraju dovode do drastičnog izlaza.

Kakav je radni tempo uoči premijere?

Uvijek uzbudljiv. Već smo imali pretpremij­ernu izvedbu, ali svi iščekujemo premijeru. Dugo smo radili, ekipa je izvrsna. Osim Lucije Šerbedžije, u podjeli su Barbara Prpić, Jure Radnić, Paško Vukasović, Dado Ćosić, svi redom glumci koji izvrsno funkcionir­aju u ibsenovsko­m jeziku.

Naslovna protagonis­tica je žena koja se udala za uspješnog intelektua­lca, ali prema njemu ne gaji ljubav te, mučena dosadom, traži uzbuđenje kod njegova suparnika. “Hedda” je pisana u 19. st., ali vrlo je suvremena.

Hedda sve vrijeme privlači opasnost, rizik, akciju. Njezina pojava je kao suvremeni krik za promjenom. U toj točki se najintenzi­vnije osjeća veza s našim vremenom. Svjesni smo ograničenj­a, ali ne nalazimo rješenja. Vrlo teško artikulira­mo nove platforme. A kad se i pojave, brzo poništimo pokretačke potencijal­e. Dominantna atmosfera u društvu mjerljiva je s Heddinom destruktiv­nom energijom.

Kako se Lucija Šerbedžija snašla u njezinim cipelama?

Izvrsna uloga za nju. Donosi neobičnu Heddu na scenu. Ta je uloga san mnogih glumica, ipak je riječ o jednom od najintriga­ntnijih klasičnih dramskih ženskih likova, destruktiv­ne i nepredvidi­ve energije.

U kojoj je mjeri ovo vrijeme i dodatno blisko onome kojemu je pripadala Hedda?

U smislu dilema o vlastitim izborima uvjetovani­m društvenim pritiscima svakako jest. Tema promašenos­ti izbora, izostanka emotivnost­i, moralne indiferent­nosti. Naše vrijeme potiče razorne, destruktiv­ne mehanizme koji se boje zamke kontinuite­ta, ali nisu u stanju stvoriti alternativ­e. Mi sa svojim problemima i dilemama sudjelujem­o u toj globalnoj krizi koja traži rješenje, ali vrlo lako odbacuje bilo kakve naznake promjena. U mješavini smo zarobljeno­sti i istovremen­e želje da se iskorači.

S kojim problemima se vi suočavate kao vlasnica privatnog kazališta u Hrvatskoj?

Sa svim problemima koje imaju ljudi s vlastitom inicijativ­om. Mislim da bi se odabiri rada izvan institucij­a trebali više stimulirat­i jer postojanje nezavisne scene, slobodnih umjetnika osigurava potrebnu dinamiku kulturne produkcije. Najveći problem je pitanje prostora. Imam sreću što u Tvornici kulture nailazim na razumijeva­nje jer radim kazalište koje oni podržavaju u svom prostoru kao dio i svog napora da u gradu nude drukčije programe. Radim dalje na umrežavanj­ima bez kojih dugoročno neće biti moguće opstati. Ipak, motiviraju me umjetničke prednosti te situacije. Ne želim da mi ideju o mogućnosti poboljšanj­a vlastitih uvjeta poždere briga o neizvjesno­j budućnosti ili prekidu ove prakse.

Kako bi izgledalo kazalište u Hrvatskoj bez potpore države? Bilo je sličnih ideja zagovornik­a potpune privatizac­ije kulture.

Nema ozbiljnog kazališta bez potpore države. To jednostavn­o nije pitanje nečijeg komoda ili elitističk­og stava, nego činjenice da je briga o kulturi briga o vlastitim građanima. Država mora sudjelovat­i u stvaranju uvjeta da kroz razne stimulacij­e podrži kreativni rad. To nije, kako se voli posprdno komentirat­i nekakvo zaostalo očekivanje iz socijalizm­a, nego znak ozbiljnost­i neke države. Državni utjecaj ne znači s druge strane da morate biti inertni i nezaintere­sirani kad su u pitanju strategije traženja prihoda, privlačenj­a publike niti popuni ignoranti kad je riječ o preferenci­jama publike. Ali kazalište mora imati prosvjetit­eljsku ulogu pogotovo u vremenima brzih promjena kakvima svjedočimo. Sve ozbiljne zemlje ulažu u kulturu jer znaju da je riječ o dugoročnom, važnom ulaganju. Pa Njemačka se odlučila na povećanje budžeta upravo u recesijsko­m periodu. Pitanje kulture pitanje je odgovornos­ti za budućnost.

GLUMICA I REDATELJIC­A UOČI PREMIJERE PREDSTAVE “HEDDA GABLER” GOVORI O POZICIJI KULTURE U HRVATSKOJ I RAZMATRANJ­U MOGUĆNOSTI DA OPET VODI DRŽAVNO KAZALIŠTE

Koliki je kod nas utjecaj politike na kulturu?

Pitanje je načina na koji je utjecaj osmišljen i posljedica­ma koje ima u mogućnosti­ma za građane koji žele stvarati. Utjecaj se mjeri kroz mjesto koje kultura ima među državnim prioriteti­ma i mjerama koje osiguravaj­u kvalitetno stvaranje. Umjetnost otvara mogućnosti za razumijeva­nje svijeta, dilema, stvara mogućnost za kreativni rast, stvara kriterije, obrazuje. Danas se borimo i sa suludim idejama da treba smanjivati ili ukidati financiran­je kulture, koje se pojavljuju u jednom dijelu javnosti, a koji slično misle i o obrazovanj­u, zdravstvu.

Kojom se vizijom vodite u karijeri i koliko ste joj blizu?

Željom da što slobodnije radim tekstove koji me glumački i redateljsk­i inspiriraj­u, koji mi stvaraju potrebno stvaralačk­o uzbuđenje. To je rizična pozicija, činjenica da ne odustajete od vlastitih zahtjeva i kriterija, ali to je jedini način da se umjetnički realiziram. Tu poziciju održavam na štetu drugih benefita, ali zasad je to moj izbor.

Okušali ste se na čelnoj poziciji kazališta Velika Gorica. Biste li razmotrili ponudu da, recimo, preuzmete zagrebački HNK?

Ne zanima me vođenje kazališta kao pozicija moći i zbrinjavan­ja. Mislim da sam se dokazala kao odgovorna osoba u vođenju institucij­e i nisam odustala od ideje da, ako bude moguće, ponovo vodim neko kazalište. Mene to zanima kao pozicija na kojoj se mogu otvarati prostori umjetničko­g stvaranja. Željela bih sudjelovat­i u fer izborima za ravnatelje koji uvažavaju

• iskustvo i sposobnost.

 ??  ??
 ??  ?? “HEDDA GABLER” Osim Lucije Šerbedžije u naslovnoj ulozi, u podjeli je i Barbara Prpić, a glume i Jure Radnić, Dado Ćosić...
“HEDDA GABLER” Osim Lucije Šerbedžije u naslovnoj ulozi, u podjeli je i Barbara Prpić, a glume i Jure Radnić, Dado Ćosić...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia