Večernji list - Hrvatska

Zahvaljuju­ći njoj, u Americi je prodaja flauta porasla za čak trideset posto

- (Samir Milla)

Svjetska glazbena scena ne prestaje pričati o fenomenu reperice Lizzo, koja je je ove godine postala prava senzacija, prije svega nakon nastupa na dodjeli nagrada televizije BET u lipnju. Punašna reperica tada je pokazala fenomenaln­u kondiciju, ali osim slaganja rima pokazala je i da briljantno svira flautu. Upravo zahvaljuju­ći njoj i pjesmi “Truth Hurts” mladi Amerikanci toliko su poludjeli za ovim klasičnim instrument­om da je prošlog tjedna The Flute Centre, najveći specijaliz­irani dućan za prodaju flauta u Americi, objavio kako je kod njih potražnja za ovim instrument­om porasla za čak 30 posto. Kako pišu američki mediji, polaznici glazbenih škola toliko su zaluđeni s Lizzo da su od učitelja tražili da osim klasičnih djela u nastavu uvedu i pop-pjesme, a sve više ih na koncertima svira i “Truth Hurts”. Lizzo je rođena kao Melissa Vivianne Jefferson 1988. u Detroitu. Već s 14 godina osnovala je svoju prvu hip-hop grupu, no na Sveučilišt­u u Houstonu studirala je flautu. Prije šest godina izdala je prvi album “Lizzobange­rs”, i već tada su je u američkim medijima opisali kao buduću zvijezdu. No, poznata je postala 2016. kada je vodila jednu glazbenu emisiju na MTVju. Zanimljivo je da je pjesma “Truth Hurts” izašla 2017. godine, no pravi je hit postala tek ovog ljeta, nakon što se pojavila u jednoj glazbenoj aplikaciji, i nakon njezina nastupa na BET nagradama. Na Instagramu je prati gotovo šest milijuna ljudi, a svoj račun na ovoj društvenoj mreži ima i flauta koju je nazvala Sasha. Na tom računu, Lizzo objavljuje samo kompozicij­e za flautu. Njezini fanovi mnoge su poznate osobe – od Rihanne do Hilary Clinton.

Kada su je pitali za njezino seksualno opredjelje­nje, Lizzo je kazala kako se “ne ograničava samo na jednu stvar”.

– Zato i LGBT zastava ima dugine boje. Ja vam nisam za crno i bijelo, nego za cijeli spektar boja – izjavila je pjevačica čiji se fanovi zovu Lizzbians. A da je posebno cijenjena u LGBT zajednici, govori i podatak da je ove godine proglašena za jednu od 50 najvećih promicatel­ja za prava LGBT osoba.

No, najvažnije je da je Lizzo trenutačno najpopular­nija reperica na planetu. Naime, “Truth Hurts” je i ovog tjedna na prvom mjestu američke top-liste singlova, ukupno sedmi tjedan. Time je izjednačil­a rekord Iggy Azalee, koja je sa singlom “Fancy” također bila sedam tjedan na prvom mjestu, a to dosad nije uspjelo niti jednoj reperici.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia