Večernji list - Hrvatska

Dodig i Polašek kreću protiv Belgijaca

-

Federer je u toj kategoriji uvjerljivo najbolji, a prvi pratitelj mu je legendarni američki tenisač Jimmy Connors koji je 14 sezona završavao s 50 ili više pobjeda. Treći na toj listi je Ivan Lendl s 12, a četvrti Novak Đoković s 11 sezona. Srbin uoči ATP Masters 1000 turnira u Parizu (na kojem će kao prvi nositelj u prvom kolu biti slobodan) ima 48 pobjeda i realno je očekivati da će do kraja godine premašiti brojku od 50 pobjeda te da će tako sustići Ivana Lendla. Federer je jučer u finalu pobijedio Alexa de Minaura sa 6:2, 6:2 i deseti put osvojio turnir u Baselu.

– U srcu, uvijek ću biti skupljač loptica na ovom turniru. To mi je možda bila i najdraža uloga. Iz blizine sam mogao gledati najbolje igrače svijeta, gledao sam kako se pripremaju, kako se znoje, kako se nose s pritiskom – kazao je Švicarac u Baselu.

Među onima koji se dive Federerovi­m postignući­ma čak i u njegovoj 39. godini našao se i sada već bivši španjolski tenisač 34-godišnji Nicolas Almagro (povukao se u travnju ove godine nakon 16 godina bavljenja profesiona­lnim tenisom i 13 osvojenih turnira). On je ovako opisao tzv. veliku trojku današnjeg tenisa:

– Federer je savršenstv­o, iznimno je elegantan na terenu. Rafa Nadal predstavlj­a požrtvovno­st, kao netko tko je posrnuo toliko puta, ali se uvijek dizao. Nitko nikada neće dostići to što je on ostvario na zemlji. A Novak Đoković ima ponešto od obojice, ima Rogerov talent i Rafine radne navike. Ali nitko nema Rafino fajterstvo, tu je on nenadmašan – istaknuo je Almagro.

Goran šest sezona, Čilić jednu Zanimljivo je kako u toj kategoriji (50+ pobjeda po sezoni) stoje naši

Hoće li hrvatski tenis i ove godine imati svog predstavni­ka na završnom Mastersu u Londonu? Marin Čilić i Borna Ćorić u pojedinačn­oj konkurenci­ji nemaju više ni teoretske izglede za to, ali bi zato netko od naših igrača parova mogao ispuniti tu prazninu i nastaviti tradiciju hrvatske nazočnosti u O2 Areni. Iako matematičk­e mogućnosti za to imaju i Nikola Mektić i Franko Škugor te Mate Pavić (s Brazilcem Soaresom), ipak je Ivan Dodig (sa Slovakom Polašekom) naš najozbiljn­iji adut. Dodig i Polašek na Masters 1000 turniru u Parizu za suparnike u prvom kolu imaju Belgijce Gillea i Vliegena. tenisači. Goran Ivanišević je najbolji, on je čak šest godina imao više od 50 pobjeda, a 1996. zabilježio je fantastičn­ih 77 pobjeda. Drugi rezultat mu je iz 1994. – 65 pobjeda, 1992. nanizao je 61, godinu dana poslije 54, 1997. imao je 53, a 1990. 51 pobjedu.

Ivan Ljubičić imao je dvije sezone s 50 plus: 2005. postigao je 57, a 2006. 61 pobjedu. A toliko ih je imao i Željko Franulović: 1970. dobio je 54, a 1971. 57 mečeva. Mario Ančić je 2006. skupio 55 pobjeda. I Marin Čilić zabilježio je samo jednu takvu sezonu (2014. kada je i osvojio US Open – 54 pobjede), ali još dva puta bio je vrlo blizu. Godine 2009. postigao je 48, a 2016. 49 pobjeda. Valja istaknuti da se u Goranovo i Ljubino vrijeme igralo puno više, nije bilo biranja turnira, mode koju su uveli Federer, Đoković i Nadal, a potom su njihovim

• putem krenuli i ostali.

 ??  ?? Po mnogima Roger Federer igra najljepši tenis današnjice, svaki njegov udarac odiše ljepotom i elegancijo­m, pa su ga zato i prozvali “čarobnjak iz Basela”
Po mnogima Roger Federer igra najljepši tenis današnjice, svaki njegov udarac odiše ljepotom i elegancijo­m, pa su ga zato i prozvali “čarobnjak iz Basela”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia