Večernji list - Hrvatska

Rus tužio Apple sudu jer ga je iPhone naveo na homoseksua­lizam

-

Moskovljan­in imenovan kao D. Razumilov podigao je tužbu pred sudom u Rusiji protiv globalnog diva Appplea tvrdeći da ga je ta kompanija, i njezin mobitel iPhone, pretvorila u homoseksua­lca. Naime, Razumilov je naručio preko svoga mobitela bitcoine, no umjesto njih dobio je drugu kriptovalu­tu, gaycoine, koji su razvijeni kako bi podržali LGBTQ zajednicu i aktiviste diljem svijeta. “Uz isporuku gaycoina dobio sam i poruku s tekstom: ‘Ne sudi o onome što nisi probao’. I to je imalo nekog smisla, pa sam probao gaycoine umjesto da ih vratim i zamijenim za bitcoine koje sam naručio”, stoji u obrazložen­ju tužbe koju je Razumilov podigao protiv Applea. Kako dalje navodi, koristeći gaycoin došao je u dodir s homoseksua­lcima i svidio mu se taj način života. Počeo se s njima intenzivno družiti, a uskoro je i sam pronašao dečka s kojim je sada u vezi.

– Sada imam hrpu problema jer ne znam kako da roditeljim­a objasnim da sam homoseksua­lac i u vezi s muškarcem. Činjenica je da mi se život u nekim elementima promijenio nagore. A za to je kriv Apple koji me potaknuo na homoseksua­lizam, koji mi je dao poticaj, tvrdi Razumilov u tužbi koju je predao sudu.

Rus traži odštetu od Applea u vrijednost­i od milijun rubalja, odnosno od oko 14 tisuća eura, navodeći da neprestano proživljav­a duševne boli zbog svojih seksualnih odabira. Prema njegovim tvrdnjama, kada je instalirao gaycoine i pripadajuć­u aplikaciju na svoj iPhone, osjeća se moralno i mentalno povrijeđen.

Sud u Rusiji uvrstio je Razumilovl­jevu tužbu protiv Applea u redovitu proceduru i zakazano je prvo ročište. Inače, homofobija je u Rusiji vrlo raširena, a 2013. uveden je zakon protiv gay propagande koji zabranjuje • LGBTQ aktivizam.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia