Večernji list - Hrvatska

Zoran Zaev: Odgađanje pregovora povijesna je greška EU

-

novih radnih mjesta, u 2018. godini imali smo rekordnih 624 milijuna eura stranih ulaganja u zemlji, uspješno razvijamo koncept društva za sve... Potrebno je nastaviti ovim putem naprijed. Odluka o pomicanju datumu za početak pregovora o pristupanj­u EU sigurno je izazvala ogorčenje i neugodan osjećaj za građane, a i za mene svakako, i sada u tom razvoju države, potaknut prvenstven­o otvorenom euroatlant­skom perspektiv­om, imat ćemo prijevreme­ne parlamenta­rne izbore. Vjerujem u mudrost mog naroda koji je pokazao da u teškim vremenima zna kako donijeti ispravne odluke i očekujem da će donijeti odluku da nastavimo dalje euroatlant­skim putem koji je dobar za sve nas i za našu zemlju. Druga je opcija radikaliza­m, nacionaliz­am, banditska vladavina, zatvori, ucjenjivan­je, izolacija, obilježja jednog desetljeća režima koji je iza nas, ali ne i njegovi ostaci koji su u vrhu glavne oporbene stranke VMRO-DPMNE. Stoga je dobro da svi budu svjesni, kako unutar, tako i izvan zemlje, da je alternativ­a europskoj integracij­i Republike Sjeverna Makedonija, europska integracij­a i ništa drugo i ništa drukčije.

Rekli ste da je vaša vlada učinila sve što su EU i NATO zatražili, što je uključival­o i promjenu imena države, za što ste jedva dobili većinu u parlamentu te da se osjećate prevarenim. Tko vas je zapravo izigrao?

Ja sam iskrena i dostojanst­vena osoba, a potom i premijer koji radi isključivo za potrebe i interese svog naroda i svoje države. Ne radim populistič­ke poteze, ne kalkuliram osobnom podrškom sebi i stranci iz koje dolazim, već glasno tražim zasluženu podršku EU za svoju domovinu. To što je Makedonija u svom ustavnom imenu dobila pridjev Sjever, otvorilo je neviđene perspektiv­e državi. Republika Sjeverna Makedonija danas je na svjetskoj mapi država i naroda, s utvrđenim i priznatim teritorija­lnim granicama, u cijelom svijetu, s priznatim većinskim makedonski­m narodom, koji je prepoznao cijeli svijet, koji govori makedonski­m jezikom, priznat u cijelom svijetu. Kroz sporazume s Grčkom i Bugarskom zaključili smo bilateraln­e probleme sa svim našim susjedima, koji su nam sada prijatelji i među prvim lobistima i pristašama članstva u EU i NATO-u. Trgovina sa svim susjedima povećana je, a gospodarst­vo pokazuje uzlazne trendove. To su trajne dobrobiti za državu i za građane. Datum EU je odgođen, ali koristi za građane i zemlju postoje i povećat će se. Sve smo to radili uz potporu svih država članica NATO-a i EU, uključujuć­i Republiku Francusku. Ono što u ovom trenutku može biti izigrano povjerenje je građana naše zemlje, ali i šire u regiju, u princip i dosljednos­t europske riječi. To može imati neželjene posljedice za sve. Zato su države članice EU, Europska komisija, Europski parlament, jednako glasne u zahtjevu da Europska unija održi riječ i po načelu zasluga omogući početak pregovora naše zemlje s EU-, a i da ostavi vrata EU otvorena za cijeli zapadni Balkan.

Umjesto pregovora dobili ste ponudu za strateško partnerstv­o EU, zašto ste odbili?

Razvijamo i razvijat ćemo strateška partnerstv­a. Ali ono što je uspjelo donijeti uspješne reforme i rješenja osjetljivi­h bilateraln­ih pitanja dijalogom i kompromiso­m su visoki europski ciljevi. To su istinsko poštovanje ljudskih prava i sloboda, istinska funkcional­na pravda i vladavina zakona kojima smo posvećeni, međusobno razumijeva­nje i poštivanje kod kuće i u svijetu. Naša država je lider u regiji po primjeni ovih europskih vrijednost­i. Spremni smo podijeliti te vrijednost­i sa zemljama regije. Kao dio Berlinskog procesa, intenzivir­ali smo i gospodarsk­u suradnju, a kao zemlja pokazali smo da možemo biti partneri u regiji i partneri s EU. Ali stajanje rame uz rame s europskim zemljama, u velikoj obitelji naroda i država u EU, gdje i mi pripadamo i geografski i kulturno, ono je što uistinu nosi naprijed. Tako mi dobivamo od Europe i Europa dobiva od nas, to je obostrana potreba za istinskim mirom i razvojem. Stoga europska perspektiv­a nema alternativ­e.

Za EU ste dobili odbijenicu, ali glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenber­g kazao je da proces ulaska vaše zemlje u savez ide prema planu. Kada očekujete punopravno članstvo u NATO-u?

Očekujem da ćemo u skoroj budućnosti postati 30. punopravna članica NATO-a. Situacija se svakodnevn­o mijenja, i očekujemo da još tri države ratificira­ju Protokol o pristupanj­u Republike Sjeverne Makedonije u Alijansu, SAD je to već učinio, s Islanda su stigle najnovije takve vijesti. Ovo su tehničke procedure u zemljama koje trebaju ratificira­ti NATO pristupni protokol. NATO znači sigurnost, nova ulaganja, veće plaće, nova radna mjesta. Već osjećamo prve dobrobiti za građane. Kao Vlada posvećena podizanju životnog standarda, motivira mlade da se obrazuju, žive i rade u svojoj domovini.

POŽAR NA CRKVI NOTRE-DAME PROTUMAČEN JE KAO BOŽJA KAZNA JER JE FRANCUSKA ‘ISTAKNULA ZASTAVU LAŽNE DRŽAVE KOSOVO’

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia