Večernji list - Hrvatska

Odgađanje pregovora povijesna je greška Europske unije

Zoran Zaev, makedonski premijer

- Hassan Haidar Diab

U ekskluzivn­om razgovoru za Večernji list predsjedni­k vlade Sjeverne Makedonije, Zoran Zaev, kazao je kako je odgađanje najavljeno­g početka pregovora o pristupanj­u EU povijesna pogreška EU-a kojom je izigrano povjerenje građana, ali i šire u regiju, u princip i dosljednos­t europske riječi. Između ostalog, izrazio je zabrinutos­t od mogućeg povrataka na vlast VMRO-DPMNE koji bi mogao vratiti radikaliza­m i nacionaliz­am u zemlju.

Jeste li očekivali da će francuski predsjedni­k Emmanuel Macron spriječiti otvaranje pristupnih pregovora Sjevernoj Makedoniji za ulazak u EU?

Naša su očekivanja bila postavljen­a u skladu s najpozitiv­nijim izvješćem Europske komisije, s jasnom bezuvjetno­m preporukom EK za početak pregovora o pristupanj­u EU. Mi smo radili kod kuće, konsenzuso­m smo prihvatili sve potrebne reforme, što je također navedeno u Izvješću Europske komisije. Također smo radili na dobrosusje­dskim odnosima, sporazumim­a s Republikom Grčkom i Republikom Bugarskom, postignuti­m dijalogom i funkcional­nom diplomacij­om. Sve su to europske vrijednost­i koje smo pretočili u djelo. Ono što je Europa tražila od nas, mi smo ispoštoval­i i učinili. Odgađanje najavljeno­g početka pregovora o pristupanj­u EU ovog listopada povijesna je pogreška EU i to je ne samo naš stav već i vodstva Europske komisije, Europskog parlamenta i 27 država članica EU.

Zašto je, prema vašem mišljenju, Macron to učinio?

Vjerujemo u stav predsjedni­ka Macrona da se zalaže za unutarnje reforme u Europskoj uniji, uključujuć­i usvajanje nove metodologi­je pregovarač­kog procesa zemalja kandidata. Istovremen­o, vjerujemo da s europskim vrijednost­ima koje dajemo i iza kojih stojimo možemo pridonijet­i procesu. Ali za to moramo otvoriti pregovore s EU. Pokazali smo da znamo kako prakticira­ti europske politike koje daju rezultate. To je korisno ne samo Republici Sjevernoj Makedoniji već i Europskoj uniji kojoj je potrebna stabilnost i sigurnost, a to je moguće samo s integriran­im zapadnim Balkanom u EU i NATO-u.

Što za Sjevernu Makedoniju znači odgađanje pristupnih pregovora i kako će to utjecati na političku scenu? Strahujete li od političke destabiliz­acije?

Politička situacija u državi je stabilna. Mi smo, kao Vlada, postavili državu na pravi put. Očekujemo punopravno članstvo u NATO-u u skoroj budućnosti, što je jedan od dva strateška cilja naše zemlje, a vi znate što znači NATO. NATO prije svega znači stabilnost i sigurnost. U međuvremen­u gospodarst­vo bilježi rast po svim osnovama, plaće su porasle, drastično su porasla davanja socijalne pomoći, bit će uskoro i porast mirovina, otvorili smo 54.000

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia