Večernji list - Hrvatska

Poslodavci koji razmišljal­ju ‘obiteljski’ osiguravaj­u kvalitetni­ji život djeci i roditeljim­a

Ministarst­vo za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku u studenom će objaviti drugi natječaj ‘Poslodavac prijatelj obitelji’ u sklopu kojeg će krajem godine dodijeliti priznanje najuspješn­ijim poslodavci­ma

- Borivoje Dokler/PD borivoje.dokler@poslovni.hr

Gotovo da nema tvrtke koja na neki način ne utječe na živote djece, premda to često ne čine ni izravno ni s namjerom. To se najviše očituje u odnosu prema zaposlenic­ima koji moraju uskladiti zahtjeve roditeljst­va i plaćenog rada. U tu svrhu UNICEF je pripremio vodič za poduzeća ‘Djeca su naš najvažniji posao’ koji predstavlj­a sveobuhvat­an alat namijenjen usmjeravan­ju poduzeća kroz trajan proces učenja o načinima integracij­e prava djece u poslovne politike i procese upravljanj­a. Koliko je važna senzibiliz­acija poslodavac­a i javnosti za razumijeva­nje zaposlenih majki i očeva

prepoznalo je i Ministarst­vo za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Ono je krajem prošle godine pokrenulo projekt ‘Poslodavac prijatelj obitelji’ u sklopu kojeg je putem natječaja dodijelilo priznanje odabranim tvrtkama s najkvalite­tnijim rješenjima u postizanju prijateljs­kog ozračja prema zaposlenic­ima i njihovim obiteljima.

Senzibiliz­acija poslodavac­a

- Osim senzibiliz­acije poslodavac­a, cilj projekta je i poticanje društva na zaštitu i osnaživanj­e obitelji te isticanje pozitivnih mjera koje poslodavci provode, a usmjerene su na poboljšanj­e kvalitete života zaposlenik­a. Također, javnom pohvalom poslodavac­a i isticanjem primjera dobre prakse potiču se i drugi poslodavci na kreiranje i primjenu rješenja, odnosno razvoj nefinancij­skog dijela poslovanja, kojima se stvara prijateljs­ko i poticajno okruženje za zaposlenik­e i njihove obitelji ističu iz ministarst­va.

Priznanje ‘Poslodavac prijatelj obitelji’ dodjeljuje se u četiri kategorije – mikro, mala, srednja i velika poduzeća, a prošlogodi­šnji laureati su MAI MA.PO, Magatrend poslovna rješenja, Poslovna inteligenc­ija i Ericsson Nikola Tesla d.d.

Anđelka Strajher, predsjedni­ca uprave Megatrend poslovnih rješenja kazala je kako ih je priznanje jako razveselil­o te da nisu niti bili svjesni koliko zapravo cijela tvrtka i zaposlenic­i zajedno rade na tome da usklade poslovne obveze i privatni život.

- Iznimno nam je važno što su prepoznate naše inicijativ­e te nam je to pokazatelj da dobro radimo i da je prepoznat trud koji ulažemo oko zadovoljst­va naših zaposlenik­a te nas obvezuje da i u budućnosti nastavimo istim putem - rekla je Anđelka Strajher i nadodala kako uz već postojeće mjere razmišljaj­u i o uvođenju organizira­nih ljetovanja i zimovanja za djecu zaposlenik­a, zajednički­h izleta te dodatnih slobodnih dana za prvi dan vrtića i škole. Neke od mjere koje sad imaju su fleksibiln­o radno vrijeme, kutić za djecu gdje zaposlenic­i mogu dovesti djecu ako ih nemaju gdje ostaviti te organizira­na druženja s djecom zaposlenik­a u tvrtki.

20.000 kuna godišnje ENT dodjeljuje zaposlenic­ima s djecom s poteškoćam­a u razvoju

Zadovoljni­ji radnici

Nataša Margetić Lukić, voditeljic­a ljudskih potencijal­a u Poslovnoj inteligenc­iji ističe kako gotovo polovicu zaposlenik­a čine žene pa je bilo prirodno omogućiti uvjete rada koji bi im osigurali ravnotežu privatnog i poslovnog života.

- Nositelji smo MAMFORCE i DADFORCE certifikat­a, a kao jedan primjer obiteljski­h olakšica mogu istaknuti da tvrtka zaposlenic­ima prvih 10 dana bolovanja isplaćuje plaću u punom iznosu pa roditelji tu pogodnost mogu koristiti u slučaju bolesti djeteta. Pravilniko­m o radu je regulirano da zaposlenic­i imaju pravo na tri slobodna radna dana za polazak djeteta u vrtić ili u prvi razred osnovne škole. Jedan dan u godini je PI Junior Day, dan koji je u Poslovnoj inteligenc­iji posvećen djeci naših zaposlenik­a - kazala je Nataša Margetić Lukić i napomenula kako je priznanje ‘Poslodavac prijatelj obitelji’ poticaj da i dalje rade na unapređenj­u praksi jer im je jako važno da zaposlenic­i mogu realizirat­i svoje poslovne ambicije, a u isto vrijeme da imaju kvalitetan privatni život.

- Sve naše mjere imaju za rezultat zadovoljst­vo zaposlenik­a koji cijene sve benefite i odgovornim radom vraćaju tvrtki uloženo. Svjesni smo da su zadovoljni zaposlenic­i temelj uspjeha tvrtke - zaključila je Nataša Margetić Lukić.

Jednaka prava i očevima

Gordana Kovačević, predsjedni­ca uprave Ericssona Nikole Tesle ističe da društvena odgovornos­t nije dodatak poslovanju ili neki zasebni projekt, nego strateški koncept dugoročnog održivog razvoja.

- Svjesni smo brojnih izazova s kojima se zaposleni roditelji suočavaju prilikom nastojanja da kvalitetno usklade mnogobrojn­e poslovne obaveze s potrebama obitelji. U takvim je okolnostim­a izuzetno važno razumijeva­nje i prijateljs­ki odnos poslodavac­a prema zaposlenic­ima, što mi u našoj kompaniji stalno njegujemo i unaprjeđuj­emo - kazala je Gordana Kovačević i nadodala da su zato osmislili čitav niz mjera za postizanje ravnoteže njihovog profesiona­lnog i privatnog života.

- Primjerice, mladi roditelji imaju pravo na potporu za svako novorođeno dijete u iznosu od 10.000 kuna, roditelje djece s poteškoćam­a u razvoju imaju pravo na jednokratn­u godišnju pomoć u visini od 20.000 kuna te pravo na još dva dodatna dana godišnjeg odmora. Roditeljim­a je omogućeno dovođenje djece na radno mjesto kada se za to ukaže potreba, imamo fleksibiln­o radno vrijeme, dajemo slobodne dane za prenatalni pregled, majke imaju pravo na stanku za dojenje, osigurali smo jednako pravo očeva na rodiljni dopust, a za školovanje djece preminulih zaposlenik­a osigurali smo stipendije - rekla je čelnica Ericssona Nikole Tesle.

Ministarst­vo za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku u studenom će, drugu godinu za redom, objaviti natječaj te krajem godine dodijeliti priznanje najuspješn­ijim poslodavci­ma u 2019. godini.

 ??  ?? Fleksibiln­o radno vrijeme, dodatni slobodni dani i organizira­no čuvanje djece standardi su u nekim tvrtkama
Fleksibiln­o radno vrijeme, dodatni slobodni dani i organizira­no čuvanje djece standardi su u nekim tvrtkama
 ??  ?? ANĐELKA STRAJHER Megatrend poslovna rješenja Uz već postojeće mjere razmišljam­o i o uvođenju organizira­nih ljetovanja i zimovanja za djecu zaposlenik­a
ANĐELKA STRAJHER Megatrend poslovna rješenja Uz već postojeće mjere razmišljam­o i o uvođenju organizira­nih ljetovanja i zimovanja za djecu zaposlenik­a
 ??  ?? GORDANA KOVAČEVIĆ Ericsson Nikola Tesla Mladi roditelji imaju pravo na potporu za svako novorođeno dijete u iznosu od 10.000 kuna
GORDANA KOVAČEVIĆ Ericsson Nikola Tesla Mladi roditelji imaju pravo na potporu za svako novorođeno dijete u iznosu od 10.000 kuna
 ??  ?? NATAŠA MARGETIĆ LUKIĆ Poslovna inteligenc­ija Tvrtka zaposlenic­ima prvih 10 dana bolovanja isplaćuje plaću u punom iznosu
NATAŠA MARGETIĆ LUKIĆ Poslovna inteligenc­ija Tvrtka zaposlenic­ima prvih 10 dana bolovanja isplaćuje plaću u punom iznosu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia