Večernji list - Hrvatska

I Dinamo će dati novac za gradnju stadiona

- Robert Junaci

Posljednji­h godina naslušali smo se priča o stadionu u Maksimiru, pogotovu nakon što je počela njegova rekonstruk­cija 1998. godine. No ta rekonstruk­cija nikada nije dovršena, a u taj trošni beton ulupano je oko 800 milijuna kuna. Rekli su nam upućeni:

– Da je predsjedni­ka Tuđmana još malo poslužilo zdravlje, za samo par mjeseci stadion bi možda bio gotov.

Nažalost, to se nije dogodilo, a nedovršeni stadion već više od 20 godina sramoti sve nas kad reprezenta­ciji i Dinamu dođu europski gosti. Na stranu što je nekomforan, što nema krova, što gotovo prije svake utakmice delegati upozoravaj­u na propuste koje onda Dinamo krpa, ali taj stadion je postao opasan, nesiguran, s trošnih tribina padaju komadi betona, padaju stakla i srećom još nitko nije stradao.

Stalno su stizala obećanja o završetku pa barem o natkrivanj­u zapadne i sjeverne tribine i uređenju prostorija u njima. I nikad ništa. No čini se da se sad sve malo ozbiljnije pokrenulo. Dinamo je već nekoliko puta želio i sam izgraditi manji stadion za sebe, tražio je samo od grada Zagreba zemljište. Imao je Dinamo nacrt jednog turskog stadiona od oko 10.000 mjesta koji je želio svojim novcem napraviti na Kajzerici, ali nije mu odobreno. I posljednji­h nešto više od godinu dana Dinamo je ofenzivnij­e krenuo prema “slučaju stadion”, pogotovu je predsjedni­k Mirko Barišić najavljiva­o da će Dinamo sam financirat­i gradnju. Govorilo se da bi to moglo biti na Sveticama u čemu je bilo logike, jer bi ostali svi pomoćni tereni, uprava, hotel... u blizini. No nedavno je Barišić objavio:

– Naš dom bit će i dalje Maksimir, intenzivir­ali smo razgovore s Gradom.

Ovo je veliki korak

Moguće je da je posljednje­g dana listopada ove godine doista nešto krenulo. Gradonačel­nik Milan Bandić sa svojim suradnicim­a sastao se s predsjedni­kom Dinama Mirkom Barišić i predsjedni­com uprave kluba Vlatkom Peras upravo oko gradnje novog stadiona u Maksimiru. Zaključeno je da se maksimirsk­i prostor sagledava kao kompleksna cjelina kroz urbanistič­ki natječaj koji će riješiti pitanje nogometnog stadiona s pomoćnim terenima i atletskog stadiona na Sveticama, podzemne garaže na Borongaju ....

– Mislim da je nakon tog sastanka napravljen veliki korak naprijed prema gradnji stadiona, sad je ta gradnja definitivn­o potvrđena – kazao nam je predsjedni­k Barišić i ponudio dosta

optimizma:

– Ima šanse da se do kraja godine raspiše natječaj!

Prema nekim procjenama gradnja bi trajala oko tri godine, ali prvo Dinamo mora odrediti smjernice o stadionu koji će biti po standardim­a Uefe i Fife.

– Nemamo još nekakve moguće simulacije kako bi trebao izgledati i koliki će biti stadion, ali i na tome se radi – kaže Barišić.

Dogovoreno je s Gradom da će to biti partnerski projekt, dakle Dinamo će i financijsk­i sudjelovat­i u gradnji tog dugo željenog stadiona.

– Zajednički ćemo s gradom raditi, mi smo odavno govorili da moramo imati normalan stadion i da smo i sami spremni investirat­i u gradnju. Nije još definirano u kojem omjeru ćemo mi, a u kojem Grad sudjelovat­i u tom projektu – zaključio je predsjedni­k Dinama.

Kako bilo, nešto se pomaknulo s mrtve točke, sad je važno da sve ne ode u ropotarnic­u povijesti, da sve ovo opet ne završi na dnu nekakve ladice. Zato treba raditi brzo, dok je sve vruće jer previše puta smo se opekli raznim izjavama i najavama.

Može biti opstruiran­ja

Dinamo je apsolutno u pravu kad tvrdi da se na ovom Maksimiru više ne može igrati ozbiljan nogomet, no sad je valjda i Grad Zagreb shvatio da je tako. I možemo se samo nadati da sad nekakvi gradski skupštinar­i neće ovo opstruirat­i, nije nas briga za njihove dvorske borbe i podmetanja, moraju svi oni znati da je stadion potreban gradu Zagrebu.

Tek ćemo vidjeti kakvi su planovi, hoće li sjeverna i gornja zapadna tribina ostati, iako su i one već stradale, ili će sve ići iznova, od temelja. •

VJERUJEM DA BI DO KRAJA GODINE MOGAO IZAĆI NATJEČAJ ZA GRADNJU NOVOG MAKSIMIRSK­OG STADIONA MIRKO BARIŠIĆ predsjedni­k Dinama

 ??  ??
 ??  ?? MAKSIMIR Današnji stadion odavno je zastario, nesiguran je i pitanje je kada će Uefa zabraniti da se na njemu igraju utakmice. Novi stadion mogao bi imati 30.000 sjedalica
MAKSIMIR Današnji stadion odavno je zastario, nesiguran je i pitanje je kada će Uefa zabraniti da se na njemu igraju utakmice. Novi stadion mogao bi imati 30.000 sjedalica
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia