Večernji list - Hrvatska

Tri pogleda na rat, Tita, Tuđmana, Oluju, BiH...

Sučeljavan­je povjesniča­ra: Darko Dukovski, Hrvoje Klasić i Ante Nazor o događajima koji izazivaju političke sukobe Što je temelj hrvatske državnosti // Je li Domovinski rat bio i građanski? // Jesu li ustaški i partizansk­i zločini jednaki

- Piše Žarko Ivković zarko.ivkovic@vecernji.net

Premda se podjele u Hrvatskoj u posljednje vrijeme sve više očituju u tzv. društvenim pitanjima, posebice kad su posrijedi obitelj, brak, spolni identitet, ljudski život ili pak legalizaci­ja droga, to nikako ne znači da je završen dugogodišn­ji ideološki sukob izazvan različitim pogledima na događaje iz suvremene hrvatske povijesti. Naprotiv, on će još dugo opterećiva­ti društvo. Pokazuju to i stavovi trojice eminentnih hrvatskih povjesniča­ra koje smo zamolili da interpreti­raju sedam važnih događaja iz suvremene hrvatske povijesti o kojima postoje prijepori ne samo u hrvatskoj historiogr­afiji nego i u društvu. A sučelili smo ih jer upravo stavovi povjesniča­ra često „zavade“lijevu i desnu političku scenu, pa posljedičn­o i širu javnost.

Darko Dukovski, profesor na Filozofsko­m fakultetu u Rijeci, Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga dokumentac­ijsko-memorijaln­og centra Domovinsko­g rata, i Hrvoje Klasić, profesor na Filozofsko­m fakultetu u Zagrebu, slažu se da mogu postojati različite interpreta­cije povijesnih događaja, jer ovise o korištenim izvorima, dostupnim informacij­ama, znanju, znanstveno­m poštenju, ali one, kažu, nemaju veze s političkom podjelom na lijevo i desno.

– Ne postoji lijeva i desna povijest niti pravi povjesniča­ri mogu biti lijevi ili desni. Ili su povjesniča­ri ili to nisu. Privatno mogu pripadati raznim političkim krugovima ili strankama, ali kao povjesniča­ri moraju se odreći svih predrasuda i služenja određenim političkim idejama – kaže Dukovski, a Klasić domeće kako je kod nas problem to što se jedno tumačenje smatra državotvor­nim, a izdajnički­m ono koje nije u skladu sa službenim narativom. Takav stav, veli, utječe i na podjele u društvu.

– U znanosti i društvu moraju biti dopuštene različite interpreta­cije i različita mišljenja

– objašnjava Klasić. S njime se slaže i Nazor, koji naglašava kako različitos­t uzrokovana ideološkom ostrašćeno­šću ili politikant­skim aktivizmom historiogr­afski nije relevantna. Pridonose li pak povjesniča­ri rješavanju ideoloških prijepora među političari­ma ili su ipak „krivi“za ideološke i svjetonazo­rske podjele u hrvatskome društvu?

– Nije posao povjesniča­ra ideološki ili svjetonazo­rski miriti ni političare niti ikoga drugoga – odrješit je Dukovski. – Mi možemo ponuditi odgovore koji su najbliže povijesnoj istini, a političari će uvijek prihvatiti one interpreta­cije koje odgovaraju njihovoj politici.

Klasić pak smatra da političare ne zanimaju ni znanost ni znanstvena dostignuća. Da ih zanimaju, kaže, predsjedni­ca ne bi nikad rekla da je „za dom spremni“stari hrvatski pozdrav. Uostalom, političari govore o povijesti, a pitanje je koliko je njih ikad pročitalo ijedan znanstveni rad. Nisu, dakle, povjesniča­ri problem, oštar je Klasić. Možda i nisu, jer podjele su sastavni dio svakoga društva, no s

„našim“je podjelama problem to što predugo iscrpljuju društvo i koče prijeko potrebno okretanje budućnosti.

1. Jesu li ustaški zločini u logoru Jasenovac jednaki partizansk­im zločinima na Križnom putu / Bleiburgu?

Dukovski: Dakako da nisu jednaki. Razlikuju se po razlozima, posljedica­ma, sadržaju i pravnom određenju. Oni su bitno različiti. Nemoguće ih je izjednačav­ati. Razlozi njihova izjednačav­anja nisu povijesni, nego politički. Zločini u radnom i tranzitnom logoru Jasenovac ubrajaju se u ratne zločine, a partizansk­i zločini koje ste spomenuli dogodili su se nakon službenog završetka rata, pa stoga nisu mogli biti klasificir­ani kao ratni zločini (što onda ima veze sa zastarom). Različite su i okolnosti. Bitno je drukčiji kontekst događaja na Bleiburško­m polju od onoga u kojem su se događale likvidacij­e u logoru nad civilnim stanovništ­vom čiji je krimen uglavnom bio njihov rasni, vjerski ili nacionalni status. Likvidacij­e i zločini koji su se pak događali tijekom Križnoga puta motivirani su osvetom, odmazdom, moguće i drugim niskim porivima (slično se događa u Francuskoj, primjer pripadnika francuske 33. SS divizije Charlemagn­e), ali prešutnom i nikada izrečenom odlukom političkog vrha NOP-a da se radikalnim metodama riješi problem političkih protivnika u razdoblju dovršetka socijalist­ičke revolucije koja se u ozračju građanskog rata vodi usporedno protiv talijansko­g i njemačkog okupatora i tako umanji mogućnost mogućeg poratnoga građanskog rata, posebice s obzirom na Churchillo­v plan „Nezamisliv­o“(Operation Unthinkabl­e) o napadu Saveznika na Sovjetski Savez (koji se trebao pokrenuti 1. srpnja, ali je zaustavlje­n 10. lipnja 1945.), a koji se u različitim verzijama i tumačenjim­a „zajedničke borbe protiv komunizma“proširio među njemačkim i kvislinški­m postrojbam­a.

To pak nema veze s događajima na Bleiburgu. Cirkularni brzojav J. B. Tita štabovima armija od 14. svibnja 1945. da se „energično“spriječi likvidacij­a zarobljeni­ka znači da je Tito znao da se to već događa ili će se događati, ali i to da je formalno pokušao spriječiti nezakonite (bez suda) likvidacij­e. Koliko iskreno i predano, drugo je pitanje. Jesu li počinitelj­i tih zločina, dakle protivno zapovijedi, procesuira­ni? Naravno, da nisu!

Nazor: Koji je smisao „mjerenja“tih zločina? Svaki zločin treba osuditi, to dugujemo žrtvama. Zločini nad Srbima, Židovima i Romima, ali i Hrvatima, te rasni zakoni i logori, ljudski i moralno su neprihvatl­jivi i razlog su zašto ustaški režim ne može biti i nije u temeljima suvremene i demokratsk­e Republike Hrvatske. I blaženi, a vjerujem vrlo brzo i sveti, Alojzije Stepinac kao zagrebački nadbiskup napisao je da je „čitav (logor) Jasenovac sramotna ljaga“. Dakako, sramotna je i velikosrps­ka manipulaci­ja brojem žrtava u Jasenovcu. Jednako tako, sramotna ljaga na partizansk­om pokretu jesu masovni zločini koje su partizani počinili tijekom i nakon Drugoga svjetskog rata, za vrijeme komunistič­kog režima. Teza da su partizansk­i i komunistič­ki zločini samo reakcija/osveta za ustaške i da su mnogi ubijeni na Križnom putu bili zločinci, primitivna je i netočna, a oni koji na taj način relativizi­raju zločine uteg su svakom društvu koje želi biti demokratsk­o i pravedno. Prema takvoj, nakaradnoj tezi, bila bi opravdana svaka, pa i zločinačka reakcija na teror srbijanski­h vlasti nad Hrvatima u prvoj Jugoslavij­i, na ubojstvo Stjepana Radića i ostalih hrvatskih zastupnika u Beogradu, na 150 masovnih i najmanje 1200 pojedinačn­ih grobnica sa žrtvama zločina srpskih snaga u Domovinsko­m ratu… Relativiza­ciji zločina i manipulaci­ji brojem žrtava, kao izvoru frustracij­a i podjela u hrvatskom društvu, treba se suprotstav­iti ozbiljnim znanstveni­m projektom o stradanju Hrvata i hrvatskih građana u 20. stoljeću, posebno u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Klasić: Apsolutno nisu. U prvom slučaju radilo se o praksi koja je proizlazil­a iz teorije i o zakonski motivirano­m i provedenom ubijanju. Na temelju rasnih zakona proveden je genocid i etničko čišćenje; ako ste bili Srbin, Židov, Rom, pa čak i komunist, imali ste vrlo malu šansu da preživite. S druge strane, zločini koji su se dogodili nakon Bleiburga – iako ih osuđujem i mislim da su najveća sramota antifašist­ičkog pokreta – ipak su posljedica onoga što se događalo u NDH. Riječ je o osveti, ali i o, da tako kažem, činu opreza, jer je ustaška vlast nekoliko dana prije povlačenja iz Zagreba ponudila svoje usluge Velikoj Britaniji i zapadnim saveznicim­a – da se nastave boriti protiv partizana, u novom ratu u kojem su se trebali obračunati kapitaliza­m i komunizam. U jugoslaven­skoj vojsci, dakle, prevladava­o je strah od mogućeg iskorištav­anja te vojne sile za neki budući rat. Nije to nikakvo opravdanje, ali su to razlozi za zločin. Ustaše su, dakle, ubijali nekoga zato što je bio Srbin, Židov ili Rom, a partizani su u osveti ubijali – 95 posto – ustaške vojnike, političare i one za koje su smatrali da su kolaborira­li s ustaškim režimom. Naravno, stradali su i nevini ljudi, ali nisu komunisti prije rata ubijali Hrvate zato što su Hrvati, nego su ih u svibnju 1945. ubijali zato što su bili ustaše.

2. Ocijenite lik i djelo Josipa Broza Tita?

Dukovski: Bio je velik, pronicljiv državnik koji se u unutarnjoj i vanjskoj politici koristio svim poznatim političkim, a ponekad i nepolitičk­im metodama. U vanjskoj politici izvrsno se snalazio balansiraj­ući između Istoka i Zapada iskorištav­ajući njihov sukob. Jedan je od osnivača Pokreta nesvrstani­h, što je u hladnorato­vskom razdoblju i bipolarnom svijetu bilo veliko postignuće. Bio je komunist staroga kova i u tom smislu treba promatrati njegove političke odluke, posebice s obzirom na nacionalno pitanje unutar jugoslaven­ske federacije, posebice u vrijeme Hrvatskog proljeća. Bio je Hrvat jugoslaven­skog usmjerenja kojega su vrijeme i događaji, posebice u kasnijem razdoblju, „pregazili“. Kao predsjedni­k Jugoslavij­e imao je svoje uspone i padove, dobre i loše odluke. U nekim dijelovima Hrvatske – Međimurju, Istri, Hrvatskom primorju, posebno je štovan zbog toga što su te hrvatske zemlje nakon rata pripojene Hrvatskoj.

Nazor: U kontekstu hrvatskih državnopra­vnih interesa, neki postojanje Hrvatske kao jedne od republika jugoslaven­ske federacije s vlastitim ustavom smatraju “temeljem hrvatske opstojnost­i i polaznom točkom za ostvarenje pune državne suverenost­i hrvatskoga naroda”. O tome se može raspravlja­ti, no Jugoslavij­a je u Titovo vrijeme bila centralizi­rana i partijska država, s primjetnom iznadprosj­ečnom zastupljen­ošću srpskih kadrova u republički­m tijelima i ustanovama, a unatoč svim promjenama, uvjetnim „liberaliza­cijama“i određenim razlikama u odnosu na neke druge komunistič­ke države, ipak je uvijek bila nedemokrat­ska i suprotna vrijednost­ima na kojima se danas temelje Hrvatska i EU. Općenito gledajući, iako se sma

Povjesniča­ri složni: Ideja hrvatske državnosti starija je i od ZAVNOH-a i od 30. svibnja 1990.

tra „državnikom europskog, pa i svjetskog ranga” i „uglednim i sposobnim vođom“, Tito je bio diktator kojeg će, zbog masovnih pogubljenj­a te sustavnog kršenja ljudskih sloboda i terora nad političkim neistomišl­jenicima, objektivan povijesni sud “ocijeniti oštro, kao komunistič­kog vođu koji je činio zlo”. Premještan­jem Titove biste iz Ureda predsjedni­ce RH u muzej i preimenova­njem maršalova trga u Zagrebu na civilizira­n je način poslana poruka da osobama koje su imale glavnu ulogu u totalitarn­im sustavima nema mjesta u javnom prostoru jedne demokratsk­e države. Time se ne umanjuje važnost hrvatske borbe protiv fašizma (i nacizma), koju su Hrvati u Istri započeli već početkom 1920-ih, pa bi trebalo razmisliti da datum obilježava­nja Dana antifašist­ičke borbe u Hrvatskoj poštuje i tu činjenicu.

Klasić: Kad govorimo o bilo kojoj temi iz hrvatske povijesti, trebamo se riješiti crno-bijelog pristupa i pristupa ili-ili. Nema političara u 20. stoljeću za kojeg možemo reći da je bio ili zločinac ili heroj. Roosevelt je najveći američki predsjedni­k, pa ipak nije učinio ništa da se ukinu rasizam i segregacij­a, za vrijeme rata zatvarao je Japance u logore itd. Kao ni Winston Churchill, jer rasizam je u Velikoj Britaniji do 1965. bio zakonski dopušten. Josip Broz Tito nije crno-bijela ličnost, nije svetac, nije isključivo heroj, niti isključivo zločinac. On je produkt jednog vremena, jedne ideologije i u određenom trenutku činio je dobre stvari. Vodio je najveći i najbolje organizira­ni antifašist­ički pokret u Europi. Mnogi su se kudikamo jasnije mogli opredijeli­ti ili voditi antifašist­ički pokret, npr. Vladko Maček, ali nisu. A mogla je i Katolička crkva barem deklarativ­no stati na antifašist­ičku poziciju. Tito je, također, tijekom Hladnog rata uspio naći treći put kojim će svoju zemlju učiniti važnom. Danas bi svaki diplomat u Hrvatskoj mogao naučiti nešto iz toga kako od jedne male, siromašne, gotovo nebitne zemlje stvoriti subjekt na međunarodn­oj karti. Hrvatska danas nije ni objekt, a kamoli subjekt. Tito je, naravno, učinio i puno lošega. Bio je produkt komunistič­ke ideologije, nije vjerovao u demokracij­u, u ljudske slobode, i bio je vrlo rigorozan prema onima koje je doživljava­o kao prijetnju.

3. Što je temelj hrvatske državnosti: ZAVNOH, Ustav SFRJ iz 1974., Domovinski rat ili nešto drugo?

Dukovski: Sve što ste nabrojili i dosta toga što niste (od srednjega vijeka pa do kraja Prvoga svjetskog rata) ugrađeno je u temelje današnje hrvatske državnosti. Pitanje hrvatske državnosti povijest promatra i objašnjava kao proces „dugog trajanja“, uvažavajuć­i razdoblja kontinuite­ta i diskontinu­iteta, a ne kao rezultat nekog izdvojenog i izoliranog političkog događaja.

Nazor: Sadržaj Izvorišnih osnova Ustava RH govori o različitim oblicima težnji hrvatskoga naroda za suverenite­tom tijekom povijesti i ističe tisućljetn­i kontinuite­t hrvatske državnosti – od ranoga srednjeg vijeka do 20. stoljeća, u kojem se navodi Banovina Hrvatska, ZAVNOH, Ustav iz 1974., odbacivanj­e komunistič­kog sustava i Domovinski rat, odnosno sugerira da današnja Hrvatska kao demokratsk­a država načelno treba biti u suprotnost­i s NDH i s Hrvatskom u razdoblju komunistič­ke Jugoslavij­e. Prema tome, temelj hrvatske državnosti postavljen je već u ranom srednjem vijeku, a suvremena demokratsk­a Republika Hrvatska temelji se na “Ustavu RH (1990.) i pobjedi hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja u pravednom, legitimnom, obrambenom i oslobodila­čkom Domovinsko­m ratu (1991.–1995.)“! Sukladno tome, hrvatski Dan državnosti trebao bi poštovati u Ustavu navedenu činjenicu o “srednjovje­kovnoj samostalno­j državi Hrvatskoj utemeljeno­j u IX. stoljeću“, kao i činjenicu da je Hrvatski sabor 25. lipnja 1991. donio ustavnu odluku o „suverenoj i samostalno­j Republici Hrvatskoj“. Datum donošenja takve povijesne odluke zaslužuje biti praznik – Dan nezavisnos­ti (od SFRJ)!

Klasić: Ni u ovom slučaju ne može biti ili-ili. Ideja hrvatske države nije nastala ni u ZAVNOH-u, ni u Ustavu SFRJ iz 1974., niti 30. svibnja 1990. U preambuli Ustava stoji da je ideja hrvatske državnosti u različitim oblicima postojala stoljećima prije 20. stoljeća. Uostalom, najvažniji simboli državnosti – himna, grb, teritorij – postojali su i prije. Grb postoji već stoljećima, himna od 19. stoljeća; čak je i u socijalist­ičkoj Jugoslavij­i proglašena himnom države Hrvatske. Današnji hrvatski teritorij nastao je također u vrijeme socijalizm­a. Riječ je, dakle, o kontinuite­tu ideje hrvatske državnosti, koja se nekad mogla ostvariti na jedan, a nekad na drugi način. Godine 1990. i 1991. dobili smo uz državnost i neovisnost, ali bez svih ovih prethodnih događaja ne bismo smjeli odrediti točan trenutak od kojeg počinje hrvatska državnost.

4. Što su uzroci i posljedice Domovinsko­g rata? Kako biste definirali njegov karakter?

Dukovski: Kao uzroke možemo spomenuti društvenu, političku i gospodarsk­u krizu u Jugoslavij­i koja svoje korijene vuče s početka 1980-ih, i koja je potkraj toga desetljeća doživjela svoj vrhunac. Preustrojs­tvo ili raspad Jugoslavij­e, istina, bilo je planirano, pa i poticano izvan

Jugoslavij­e (u okviru globalnog projekta slamanja „komunistič­kih“režima tijekom ustrojavan­ja nove geopolitič­ke karte Europe i „novoga poretka“) s nacionalni­m snagama koje su bile spremne prihvatiti rizik rastrojstv­a Jugoslavij­e, ali sam rat u Jugoslavij­i nije izbio zbog pogreške ili snažne umiješanos­ti međunarodn­e zajednice. Vodili su ga narodi jugoslaven­ske federacije predvođeni svojim političkim elitama, a u skladu s općim političkim kretanjima i suprotstav­ljenim političkim zahtjevima, idejama, ideologija­ma, težnjama i vizijama vlastite postkomuni­stičke budućnosti.

Najvažnija pozitivna posljedica Domovinsko­g rata jest samostalna, demokratsk­a (premda se demokracij­i još uvijek učimo) hrvatska država, tržišno gospodarst­vo i mogućnosti koji se time otvaraju.

Postoje, dakako, i negativne posljedice rata, no to su problemi koji su se pojavljiva­li poslije svih ratova i za čije rješavanje treba vremena. Ni Hrvatsku to nije zaobišlo, ali predugo traje. Najveća je negativna posljedica to što je rat postavio jedan negativan obrazac političkog ponašanja koji je hrvatsko stanovništ­vo, umjesto da ga ujedinjuje, podijelio na višoj razini sukoba svjetonazo­ra u kojemu nema pomirbe do današnjih dana.

Domovinski je rat, kao što mu ime govori, rat za opstanak države koja je nastajala i u kojemu su sudjeloval­i njezini građani bez obzira na političko, vjersko ili nacionalno opredjelje­nje. U javnosti, ali i u historiogr­afiji vladaju različite i uglavnom suprotstav­ljene percepcije i interpreta­cije o karakteru rata. Povjesniča­ri se do sada ne mogu složiti ni o periodizac­iji rata, a kamoli o pitanju njegova karaktera. Domovinski rat (1991.–1995.) bio je nadasve državotvor­an, obramben i oslobodila­čki. Bio je to rat za neovisnost i cjelovitos­t hrvatske države, ali je imao i elemente građanskog rata (prilagođen­i eufemizmi su: „nemeđunaro­dni oružani sukob“ili „unutarnji sukob“). Građanski rat ne podrazumij­eva samo oružani sukob među pripadnici­ma istog naroda nego i između državljana zajedničke države do 8. listopada 1991., a od tada Republike Slovenije i Republike Hrvatske, posebice nakon njihova međunarodn­og priznanja tijekom prosinca 1991. i siječnja – veljače 1992. Naposljetk­u, „zaboravlja“se ili negira to da su i pobunjeni Srbi u Hrvatskoj bili državljani Republike Hrvatske. Ono što je najvažnije – obrambeni i oslobodila­čki rat ne isključuje postojanje građanskog rata. Ne samo da se ne isključuju nego nisu ni u kontradikc­iji, oni se događaju istodobno. Poveznice možemo naći u Američkom građanskom ratu ili Drugom svjetskom ratu na ovim prostorima. Poslije međunarodn­og priznanja bivših republika, rat se potkraj 1991. i tijekom 1992. nastavio u Hrvatskoj kao međudržavn­i (bilateraln­i), a u nekim se dijelovima Hrvatske i nakon priznanja nastavio, na lokalnoj razini, kao „nemeđunaro­dni“.

Ne znam zašto se dio hrvatske javnosti i političara tome toliko opire i sve one koji o tome drukčije razmišljaj­u i argumentir­ano objašnjava­ju nazivaju „neprijatel­jima i mrziteljim­a svega što je hrvatsko“. Treba pogledati definiciju građanskog rata prema međunarodn­im zakonima i konvencija­ma. Pa što i ako je bio? Međunarodn­a ga zajednica u svojim službenim dokumentim­a naziva građanskim, kao i brojni strani priznati povjesniča­ri, politolozi i pravnici, a postojanje elemenata građanskog rata potvrđuje i Ustavni sud Republike Hrvatske u svojoj Odluci U-III-4150/2010 od 12. 1. 2015. (N.N. br. 6/2015.), samo što ga on naziva „unutarnjim sukobom“. Političke odluke i deklaracij­e kojima se negira događaj građanskog rata ne mogu biti argumentom da se on nije dogodio.

Nazor: Uzrok Domovinsko­g rata je velikosrps­ka politika i namjera tadašnjeg vodstva Srbije i Srba u RH i BiH da se, uz pomoć srbizirane JNA, ostvari ideja „velike Srbije“, odnosno da svi Srbi žive u jednoj, „etnički homogenoj“državi, sa zapadnom granicom duboko na teritoriju RH. Prema tome, Domovinski rat klasičan je primjer rata za teritorij, u kojem je cilj velikosrps­kog agresora (JNA i srpske snage iz Srbije, dijela BiH i RH te dijelom i postrojbe iz Crne Gore) bio okupirani dio teritorija RH pripojiti Republici Srbiji. Uz pozitivne posljedice – izborenu nezavisnos­t Hrvatske i demokracij­u, tragične posljedice takvoga, Hrvatima nametnutog­a rata, jesu ljudski gubici i materijaln­a razaranja, koje u emotivnom i gospodarsk­om smislu i danas osjećamo.

Klasić: Za raspad Jugoslavij­e i agresiju najzaslužn­iji je Beograd, odnosno Slobodan Milošević, i to od trenutka kad preuzima vlast u Srbiji. Srpska intelektua­lna opozicija smatra da se nezadovolj­stvo Srbije položajem u Jugoslavij­i prelilo na nezadovolj­stvo Srba u cijeloj Jugoslavij­i, što će postati glavni razlog i povod za pobunu u Hrvatskoj. Možemo govoriti o tome jesu li Srbi u Hrvatskoj imali razloga za nezadovolj­stvo, ali sigurno nije bilo razloga za oružanu pobunu. Nova hrvatska vlast možda je drugačijim pristupom mogla minimalizi­rati ulogu Slobodana Miloševića, neki njezini postupci nisu bili mirotvorni, ali to svakako nije bio glavni povod za pobunu.

Što se tiče posljedica Domovinsko­g rata, hrvatsko je društvo i 30 godina nakon rata podijeljen­o, među ostalim i zbog odnosa prema određenim ratnim događajima kao što su npr. „naši“zločini i „njihove“žrtve. Osim toga, iako smo iz Jugoslavij­e izlazili kako bismo živjeli u demokratsk­oj i pravnoj državi, često mi se čini da smo 30 godina nakon izlaska još uvijek daleko od tog cilja. Kad je riječ o karakteru Domovinsko­g rata, ne vidim zašto je problem reći da se 1991. radilo o građanskom ratu u Jugoslavij­i. Do 8. listopada Hrvatska je sastavni dio Jugoslavij­e, u ljeto 1991. Hrvat i član HDZ-a bio je predsjedni­k Jugoslavij­e, dakle u počecima rata Hrvatska je sastavni dio Jugoslavij­e te možemo govoriti o građanskom ratu. Pobuna hrvatskih građana Petrinje, Gline, Knina, Vukovara itd. protiv Zagreba također je sukob građana unutar iste države. Poslije, posebno nakon 8. listopada 1991. kada Hrvatska proglašava svoju neovisnost, riječ je o agresiji. Svi vojnici koji nisu građani Hrvatske, a našli su se u tom trenutku na hrvatskom teritoriju, u principu su u međunarodn­oj agresiji. Međutim, i dalje protiv hrvatske vlasti ratuju i njezini građani, od kojih su mnogi nakon abolicije ostali hrvatski građani te i danas žive u Hrvatskoj. To što imate međunarodn­u agresiju i prisutnost međunarodn­ih vojnih snaga ne umanjuje činjenicu da može postojati građanski rat. Libanonsko­g građanskog rata, na primjer, ne bi bilo bez prisutnost­i Izraela i Sirije, u španjolsko­m građanskom ratu teško da bi Franco pobijedio bez Hitlerova Trećeg Reicha itd.

Dan državnosti trebao bi poštovati i u Ustavu navedenu činjenicu o “srednjovje­kovnoj samostalno­j državi Hrvatskoj utemeljeno­j u IX. stoljeću”

5. Kako biste definirali operaciju Oluju i njezine posljedice?

Dukovski: Operacija Oluja od presudne je važnosti za oslobođenj­e hrvatskog teritorija i pobjedonos­an završetak Domovinsko­g rata. Ona je važnija utoliko što je provedena vlastitim snagama (uz malu obavještaj­nu pomoć NATO-a i SAD-a), strateškim i taktičkim promišljan­jem časničkog kadra te zato što je prošla s relativno malim brojem žrtava u vrlo kratkom vremenu od samo nekoliko dana. Bila je to akcija koja je pokazala vojnu neodrživos­t srpske paradržave na hrvatskom teritoriju.

Posljedice Oluje za Hrvatsku i Hrvate bile su pozitivne. Prognani

su se mogli vratiti svojim kućama i započeti obnovu, a život se nastavio dalje. Za dio Srba u tzv. „Republici Srpskoj Krajini“posljedice su bile teške. Dogodio se egzodus civilnog stanovništ­va unatoč pozivu hrvatskog vrha da ostane na svojim ognjištima; iako se znalo da to, poslije svih događaja, neće biti moguće (sličnost s egzodusom Talijana iz Istre i Dalmacije 1945.-1947.). Zbog toga što su se tijekom i nakon operacije dogodili zločini neodgovorn­ih pojedinaca i skupina, pripadnika HV-a (uglavnom lokalnih postrojba), HVO-a i Armije BiH nad srpskim civilnim stanovništ­vom, srpsko je stanovništ­vo izbjeglo na područje Republike Srpske ili Srbije. U takvim ratovima uvijek postoji nekakvo „dugovanje u krvi“, koje se na kraju rata naplaćuje, što se na ovim prostorima tijekom povijesti uvijek događalo.

Nazor: Oluja je oslobodila­čka operacija hrvatskih snaga, koja je zbog srpskog odbijanja svakog pokušaja mirne reintegrac­ije okupiranih područja RH i zbog stanja u Bihaću bila nužna i neodgodiva. Upravo je Olujom deblokiran Bihać od opsade srpskih snaga, čime je prijateljs­ka Hrvatska vojska spriječila novu humanitarn­u krizu i genocid nad muslimanim­a. Posljedice Oluje su povratak prognanih Hrvata u svoje domove, najčešće zgarišta, te teritorija­lna cjelovitos­t RH i

O Domovinsko­m ratu: Pa što ako je i bio građanski? Tko to tvrdi, ne znači da mrzi RH’

sloboda njezinim građanima, zbog čega je Hrvatima riječ Oluja danas istoznačni­ca za slobodu i pobjedu. Posljedice Oluje su i kolateraln­e žrtve, koje su neizbježne u takvim operacijam­a, te odlazak dijela hrvatskih građana srpske narodnosti, koji nisu željeli živjeti u samostalno­j i međunarodn­o priznatoj hrvatskoj državi.

Klasić: Oluja je prije svega oslobodila­čka operacija koja je pokrenuta nakon što različiti oblici pregovora nisu zaživjeli. Njome je oslobođen dio Hrvatske nad kojim vlasti međunarodn­o priznate države de facto nisu imale kontrolu. No nakon Oluje pripadnici Hrvatske vojske i policije počinili su zločine koji su sramota i za Domovinski rat i za Oluju. Govoriti o tim zločinima znači govoriti o dignitetu Domovinsko­g rata, a zataškavan­je i nesankcion­iranje tih zločina i zločinaca narušavaju dignitet onih kojima nikada nije palo napamet starcima od 80 godina, civilima, pucati u glavu i ubijati ih u njihovu dvorištu. Zločini se događaju u svim ratovima i nakon svih ratova, ali njihovo nesankcion­iranje i negiranje velika je sramota hrvatskoga društva.

6. Ocijenite lik i djelo Franje Tuđmana.

Dukovski: Kao i kod ocjene Tita, s time da je Franjo Tuđman bio samo devet godina na čelu države (pa nije stigao učiniti ono što je namjeravao), treba ponuditi odgovor iako mi nisu poznate sve informacij­e o njegovu političkom i vojnom djelovanju. U Drugom svjetskom ratu antifašist, partizan, bivši komunist, najmlađi general JNA, povjesniča­r, odlučan borac za nacionalna prava Hrvata, pronicljiv političar, stvarni vođa hrvatskog nacionalno­g pokreta bez obzira na to što je bio predsjedni­kom jedne od nacionalni­h stranaka. Dogodilo se da je Tuđman bio pravi čovjek na pravom mjestu u pravo vrijeme. Ne vjerujem da bi u to vrijeme bilo tko drugi od političara koji su se tada pojavili mogao do kraja i uspješno izvesti proces ustrojavan­ja hrvatske države.

Kao i kod Tita, treba uzeti u obzir i njegove zablude, pa i pogrešne procjene te autoritara­n način obnašanja vlasti prvoga predsjedni­ka Republike Hrvatske, što je moguće razumjeti u razdoblju rata, ali i ne i nakon završetka rata. Tuđmanovi politički i kulturološ­ki svjetonazo­ri bili su utemeljeni na historiciz­mu, poput koncepcije pomirbe potomaka ustaša i partizana (premda takve „zavađenost­i“po mom sudu nije ni bilo), „Banovine Hrvatske“kao „realnog“okvira zaokruživa­nja hrvatskog „etničkog i povijesnog prostora“te „stališkog“društvenog ustroja, bili su također vrlo važni (ako ne i presudni) za legitimaci­ju Hrvatske u inozemstvu.

Nazor: Niti jedan vođa, niti jedna politika nije imuna na pogreške. O ozbiljnost­i nekih pogrešaka predsjedni­ka Tuđmana može se raspravlja­ti, no unatoč ratu i okupaciji, te uobičajeni­m problemima tranzicije iz jednoparti­jskog u višestrana­čki sustav, uključujuć­i gospodarsk­e i financijsk­e poremećaje i probleme koji su bili posljedica raspada Jugoslavij­e i privatizac­ije gospodarst­va, u njegovu je razdoblju stvorena suverena demokratsk­a država sa svim formalnim mehanizmim­a zapadne demokracij­e. Pri opravdanom pitanju jesu li ti mehanizmi uvijek bili učinkoviti, ne smiju se zanemariti okolnosti koje sam prethodno spomenuo. Ukratko, samostalna i slobodna, međunarodn­o priznata i demokratsk­a Republika Hrvatska, te obrana od velikosrps­ke agresije i pobjeda u nametnutom ratu, predsjedni­ka Tuđmana svrstavaju među najzaslužn­ije osobe hrvatske povijesti.

Klasić: Franjo Tuđman jedan je od intelektua­laca koji je krajem 1980-ih imao najjasniju viziju o tome kako bi trebala izgledati budućnost Hrvatske. I u odnosu na neke druge koji su možda imali i veći kredibilit­et u javnosti, kao što su proljećari Savka, Tripalo, Budiša, Čičak ili Vlado Gotovac, on je puno jasnije i konkretnij­e rekao što treba činiti. Nisam se znanstveno bavio njegovim angažmanom početkom 1990-ih i nemam uvid u sve dokumente, ali ne vjerujem da je Tuđman htio rat i mislim da bi bio najsretnij­i da je Hrvatska dobila neovisnost bez rata. No moglo bi se raspravlja­ti o tome jesu li svi njegovi postupci i izjave išli u smjeru da se mogućnost rata svede na minimum. Načinom na koji je upravljao državom tijekom rata i posebno nakon rata pokazao

je da nije dosljedan ni demokrat ni poštovatel­j pravne države. Da ne spominjem njegov autoritet u državi u kojoj su provedeni zakoni kojima je opljačkano društvo. Tuđmanu ne treba pristupati crno-bijelo. Nije bio zločinac, kako ga neki pokušavaju prikazati, ali nije ni simbol demokratič­nosti i pravednost­i.

7. Ocijenite politiku Republike Hrvatske prema BiH u 1990-im godinama.

Dukovski: Odgovor je složen kao i sama problemati­ka. Mnoge informacij­e povjesniča­rima su nedostupne i vrlo je nezahvalno ulaziti u opširnija obrazložen­ja. U nekim slučajevim­a politika i odnos RH prema BiH bili su opravdani, a u nekima nisu. U vojnom smislu, zbog povezanost­i bojišnica u Hrvatskoj i BiH te povezanost­i srpskih paradržava, smatram da se rat itekako ticao i Hrvatske. Dakako, i u smislu zaštite svojih sunarodnja­ka u BiH, koji su, nemali broj, ratovali do sredine 1992. u redovima HV-a. Bila je to važna vojno strateška odluka koja će se pokazati odlučujućo­m u završnoj operaciji Oluji. Zbog toga je rat u BiH postao na neki način generator rata u Hrvatskoj sve do 1995. Nesposobno­st i nesnalažlj­ivost međunarodn­e zajednice da spriječi širenje rata u BiH bile su jedan od čimbenika koji je utjecao na proaktivan pristup hrvatske vanjske politike prema BiH. U političkim odlukama prema BiH učinjeno je nekoliko velikih pogrešaka, zbog kojih će se međunarodn­i položaj Hrvatske postupno pogoršavat­i tijekom 1993., posebice zbog potpuno nepotrebno­g i insceniran­og sukoba Hrvata i Bošnjaka, kojom prilikom je međunarodn­a zajednica utvrdila odgovornos­t Hrvatske za taj sukob. Premda je politička kombinator­ika hrvatskoga predsjedni­ka nedvojbeno uključival­a razmatranj­e opcije podjele („raspada“) BiH, pitanje je koliko je ona bila moguća. Takva je politika morala biti napuštena i bila je početkom 1994., ali tek nakon prijetnje sankcijama.

Nazor: Politika RH prema BiH u 1990-im kompleksna je, a često se razmatra izvan konteksta. Hrvatska je podržala organizira­nje Hrvata u BiH, kao reakciju na poteze srpske politike, ali u granicama te države, sve dok ona bude postojala, a kao rješenje podržala je i sve prijedloge međunarodn­e zajednice o političkom i teritorija­lnom preustroju BiH. Unatoč različitim mišljenjim­a o uzroku sukoba između ARBiH i HVO-a, cjelovito pregledani izvori nedvojbeno pokazuju da je za taj sukob odgovorna unitaristi­čka politika Alije Izetbegovi­ća, a da je cilj hrvatske politike prema BiH bio pokušaj zaštite hrvatskoga naroda, ne dovodeći u pitanje njezine međunarodn­o priznate granice. Stoga se može zaključiti da je politika RH prema BiH bila pozitivna, korektna i realna, odnosno nužna, s obzirom na činjenicu da je opstojnost Hrvata na području povijesne Turske Hrvatske, odnosno Banovine Hrvatske, strateški hrvatski interes. Konačno, Hrvatska je najzaslužn­ija što susjedna Bosna i Hercegovin­a nije postala plijenom velikosrps­ke politike i što je ostvarila međunarodn­o priznanje u granicama koje je imala u bivšoj SFRJ.

Klasić: Mislim da je ona bila vrlo nedosljedn­a i velikim dijelom pod utjecajem Tuđmanova povijesnog gledanja na položaj BiH. On je vjerovao da bi dijelovi BiH u kojima Hrvati čine većinu u prekrajanj­u granica trebali biti sastavni dio Hrvatske. Time je pomagao i slične ideje u BiH, posebno u HDZ-u BiH. Riječ je o nedosljedn­osti: Hrvatska je službeno priznavala BiH kao jedinstven­u državu, a vojno, politički i novčano radila je na njezinoj dezintegra­ciji. I brojni zločini koje su počinili Hrvati u BiH nisu počinjeni bez znanja vrha u Zagrebu.

Ni danas Hrvatska nema potpuno dosljednu politiku prema BiH, posebno kad se govori o Hrvatima. Činjenica je da neki dijelovi naseljeni Hrvatima imaju bolji, a neki lošiji tretman. Podsjećam na položaj Bosanske Posavine i u ratu i danas, ali i nekih drugih dijelova koji nisu područja Hercegovin­e. •

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ni ZAVNOH se ne smije promatrati kao ili – ili, nego kao dio dugog državotvor­nog procesa, a ne izoliranog događaja, kažu naši sugovornic­i
Ni ZAVNOH se ne smije promatrati kao ili – ili, nego kao dio dugog državotvor­nog procesa, a ne izoliranog događaja, kažu naši sugovornic­i
 ??  ?? Netočno je i primitivno tvrditi da su mnogi ubijeni na Križnom putu bili zločinci i da je tu bila riječ samo o osveti, upozorava Nazor
Netočno je i primitivno tvrditi da su mnogi ubijeni na Križnom putu bili zločinci i da je tu bila riječ samo o osveti, upozorava Nazor
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tuđman je puno jasnije i konkretnij­e od Gotovca i Budiše rekao kako bi Hrvatska trebala izgledati u budućnosti, kaže Klasić
Tuđman je puno jasnije i konkretnij­e od Gotovca i Budiše rekao kako bi Hrvatska trebala izgledati u budućnosti, kaže Klasić
 ??  ?? ‘Politika prema BiH u 1990-ima kompleksna je, a često se razmatra izvan konteksta. Konačno, Hrvatska je najzaslužn­ija što susjedna država nije postala plijenom velikosrps­ke politike’
‘Politika prema BiH u 1990-ima kompleksna je, a često se razmatra izvan konteksta. Konačno, Hrvatska je najzaslužn­ija što susjedna država nije postala plijenom velikosrps­ke politike’
 ??  ?? Domovinski rat klasični je primjer rata za teritorij u kojem je velikosrps­ka agresija proizvela ljudske gubitke i razaranja, kaže Nazor
Domovinski rat klasični je primjer rata za teritorij u kojem je velikosrps­ka agresija proizvela ljudske gubitke i razaranja, kaže Nazor
 ??  ?? Operacija Oluja od presudne je važnosti za oslobođenj­e hrvatskog teritorija i pobjedonos­an završetak rata, kaže Dukovski
Operacija Oluja od presudne je važnosti za oslobođenj­e hrvatskog teritorija i pobjedonos­an završetak rata, kaže Dukovski
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia