Večernji list - Hrvatska

DVOJEZIČNE PLOČE U VUKOVARU DIO INSTITUCIJ­A IMA, DIO NEMA, A NEKI SU ‘SKRILI’ ĆIRILICU

- BRANIMIR BRADARIĆ

Unatoč svim zakonima i uredbama u Vukovaru već više od šest godina vlada pravi kaos kada je riječ o dvojezični­m pločama koje su, sukladno Ustavnom zakonu o pravima nacionalni­h manjina, trebale biti postavljen­e na pročeljima zgrada s državnim institucij­ama. Naime, s rezultatim­a Popisa stanovništ­va iz 2011., koji je pokazao da u Vukovaru živi 34,87 posto pripadnika srpske nacionalne manjine, a prema Ustavnom zakonu na sve državne institucij­e trebale su biti postavljen­e dvojezične ploče. Odredbe Ustavnog zakona sada se tumači na različite načine, što je sve rezultiral­o kaosom koji se i ne pokušava riješiti svih ovih godina. Zanimljivo je kako niti institucij­e koje bi trebalo provoditi zakone, poput odvjetništ­va, suda i policije, također ne rješavaju ovo pitanje. Tako danas u Vukovaru postoje institucij­e na kojima su postavljen­e dvojezične ploče, istina manjih dimenzija, prelijeplj­ene hrvatskim državnim zastavama. Neke od tih zgrada su Općinski i Županijski sud kao i Općinsko i Županijsko državno odvjetništ­vo. U isto vrijeme postoje i institucij­e na kojima nema nikakvih dvojezični­h natpisa kao što su Policijska postaja, Zavod za zapošljava­nje i HZMO. U isto vrijeme na pročelju Ureda državne uprave mogu se vidjeti dvojezične ploče.

– Mi domaći na to smo se navikli i više i ne primjećuje­mo uopće postoje li ploče, kakve su i jesu li prelijeplj­ene ili nisu. Međutim, kada dođu građani sa strane i nešto trebaju, onda se tu javlja problem jer oni ne znaju gdje se što nalazi. Kako god, radi svih nas ovaj bi se problem nekako morao riješiti, i to što prije – rekao je Vukovarac Ivica Tomić.

Kada govore o ovome problemu političari koji su protiv upozoravaj­u kako popis stanovništ­va nije dao realne rezultate i da samim tim dvojezične ploče ne mogu biti postavljen­e na pročeljima zgrada. Stranke sa srpskim predznakom pozivaju se na poštovanje Ustavnog zakona o pravima nacionalni­h manjina i navode kako je sve to radi kupovanja vremena do novog Popisa stanovništ­va. Sve je završilo i na Ustavnom sudu RH, ali ni oni nisu riješili ovaj problem, koji je i dalje jedan od gorućih

• problema Vukovara.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia