Večernji list - Hrvatska

Vraćali su se s rođendansk­e proslave, kobna je bila brzina

Počela gradnja ceste do centra na Babinoj gori Advent otvaraju utrkom dugom tri kilometra

- Vedran Balen

Dvojica mladića poginula su, a dvojica su teško ozlijeđena u stravičnoj prometnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak u 21.45 sati u Dragovcima kod Nove Kapele, kada je zbog prebrze vožnje vozač prešao u suprotni trak, sletio u odvodni kanal i udario u betonski kolni ulaz, a zatim i u parkirani automobil te pročelje kuće.

Mještani uskočili u pomoć Strašna tragedija zavila je u crno dvije obitelji iz sela Dragovci i Batrina, ali i cijeli novogradiš­ki kraj. U nesreći su smrtno stradali 21-godišnji Stjepan R. iz Dragovaca i njegov tri godine mlađi prijatelj Jure B. iz susjedne Batrine, dok su teške tjelesne ozljede pretrpjeli putnici u vozilu 16-godišnjak iz Dragovaca i 19-godišnjak iz Donjeg Lipovca. Stjepan, koji je vozio svoju Alfu Romeo, i Jure, koji je bio suvozač, na mjestu su preminuli, pri čemu su obojica ispala iz automobila, kao i ozlijeđeni 19-godišnjak, dok je najmlađi među njima ostao zarobljen u vozilu.

Ivan Marijanovi­ć iz Dragovaca, koji živi u neposredno­j blizini mjesta gdje se dogodila tragedija, kaže da je imao osjećaj da su eksplodira­le tri bombe.

– Upravo sam gledao film kada je grunulo kao da je nešto eksplodira­lo, a odmah zatim čula su se još dva strašno jako udarca. Istrčali smo van i u tom mraku isprva nismo ništa vidjeli. Tek kada smo osvijetlil­i prostor shvatili smo da je pred nama velika tragedija. Susjedov Mercedes bio je u kanalu, dok je Alfa bila praktički potpuno zdrobljena. Jedan je mladić ispao kroz vjetrobran­sko staklo, drugi kroz bočno, treći koji je bio na stražnjem sjedalu ležao je između auta i kuće i jaukao, kao i četvrti kojemu su se noge zaglavile ispod sjedala pa se nije mogao pomaknuti – kazao je Marijanovi­ć i dodao:

– Iz kuća smo iznijeli deke, utoplili ih, držali za ruke, razgovavoz­ač je prešao u suprotni trak, sletio u odvodni kanal i udario u betonski kolni ulaz, a zatim i u parkirani automobil te pročelje kuće rali s njima dok nisu došli hitna pomoć i vatrogasci, koji su ih izvukli i odvezli u bolnicu. Bilo je strašno – rekao je Marijanovi­ć. Poginuli Stjepan R. ovoga je ljeta dragovoljn­o pristupio Hrvatskoj vojsci, a prije tri tjedna imao je prisegu u vojarni u Požegi. Inače, i otac mu je pripadnik HV-a. Njegov tri godine mlađi prijatelj Jure živio je pak s obitelji u Batrini, a za njega su nam prijatelji rekli da je bio iznimno dobar nogometaš. Branio je boje NK Slavonca iz Nove Kapele i malonogome­tnog kluba Brod 035.

Nogometni kolege u šoku

– Jure je bio sjajan mladić, veseljak, uvijek nasmiješen, pun pozitivne energije i uza sve to vrhunski igrač. Izgubili smo jednog vrlo kvalitetno­g, vrhunskog mladog čovjeka. Bio sam šokiran kada mi je kolega iz kluba javio da je stradao, u prvi mah pomislio sam da se šali iako znam da takve stvari nisu za šalu. Tuga, tragedija, ne znam što bih rekao – kazao nam je Jurin malonogome­tni trener Ivica Ćorluka, s kojim smo razgovaral­i nedugo nakon što je izašao iz kuće ožalošćeni­h roditelja nesretnog mladića kojima je došao izraziti sućut.

Kako smo doznali, dečki su se navodno vraćali s jedne rođendansk­e proslave koja je bila u prostorija­ma trenutačno ugaslog mjesnog nogometnog kluba u

• Dragovcima.

Početkom gradnje pristupne ceste vrijedne osam milijuna kuna započela je realizacij­a projekta Centra za gospodaren­je otpadom na Babinoj gori kod Karlovca. Po riječima župana Damira Jelića, pristupna cesta, vodovod i odvodnja do budućeg centra bit će gotovi u studenom i prosincu, izvođač radova za gradnju centra odabran do kraja godine, a sam centar trebao bi biti u pogonu do sredine 2023. godine. Grad Karlovac investitor je pristupne ceste duge 1,8 kilometara. Od ukupnog je iznosa 7,2 milijuna kuna bespovratn­ih sredstava; 85 posto troška je iz fondova EU, 15 posto će dati država, a 800.000 kuna izdvojili su gradovi i općine koji imaju udio u temeljnom kapitalu Kodosa, tvrtke koja će upravljati centrom.

Karlovački Advent ove će godine biti otvoren prvom Adventskom utrkom dugom tri kilometra koju će u crvenim majicama i kapicama trčati 300 sudionika kroz najstariji dio Karlovca. Najavili su to iz karlovačko­g TZ-a, udruge Izvan fokusa, koja organizira Advent, te iz Atletskog kluba Maraton 2000 koji već sedam godina organizira u Hrvatskoj poznati Karlovački cener. Nakon Božićnog sela koje će biti smješteno u parku između Glazbenog paviljona i Zorin doma, Adventska je utrka drugi novitet koji će obilježiti manifestac­iju koja će nuditi i puno gastronoms­kih delicija i koncerata popularnih izvođača od 14. do 30. prosinca.

POGINULI STJEPAN R. OVOGA JE LJETA DRAGOVOLJN­O PRISTUPIO HRVATSKOJ VOJSCI, A PRIJE TRI TJEDNA IMAO JE PRISEGU

 ??  ?? ZBOG PREBRZE VOŽNJE
ZBOG PREBRZE VOŽNJE
 ??  ?? Želimira Drkuleca dogodila se prometna u kojoj je Alfa Romeo uništio njegov Mercedes
Želimira Drkuleca dogodila se prometna u kojoj je Alfa Romeo uništio njegov Mercedes
 ??  ?? ISPRED KUĆE
ISPRED KUĆE
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? POLICIJA je objavila fotografij­u potpuno smrskanog automobila na večer stravične nesreće
POLICIJA je objavila fotografij­u potpuno smrskanog automobila na večer stravične nesreće
 ??  ?? DAN NAKON mještani koji su pomagali mladićima i dalje su u šoku gledali ostatke automobila
DAN NAKON mještani koji su pomagali mladićima i dalje su u šoku gledali ostatke automobila

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia