Večernji list - Hrvatska

Zbirka “Mars” na popisu najbolje fikcije

- Milena Zajović

Zbirka priča “Mars” spisatelji­ce Asje Bakić uvrštena je među najbolja izdanja fikcije 2019. godine po izboru uglednog američkog časopisa Publisher’s Weekly. U obrazložen­ju stoji kako je to djelo koje nadilazi žanrove, a “proza Asje Bakić transporti­ra spekulativ­ne priče na gotovo realističk­i teritorij tvoreći privlačnu i neobičnu kolekciju priča”. “Mars”, koji je u Hrvatskoj objavila izdavačka kuća Sandorf, a u SAD-u Feminist Press, nalazi se na popisu u društvu 25 naslova vrhunskih književnih ostvarenja poput “Tjeraj svoj plug preko mrtvačkih kostiju” nobelovke Olge Tokarczuk, “Baron Wenckheim’s Homecoming” Lászla Krasznahor­kaija i “Staljingra­d”

• Vasilija Grossmana.

Sjećate li se priče o mladoj Sari Connor koju je iz budućnosti progonio T-800 kako bi spriječio rođenje njena sina, koji će povesti pobunu protiv Skyneta? Sjećate li se kako je uspjela spriječiti opasnost, prvo uz pomoć njegova oca Kylea Reesea, a potom uz pomoć reprogrami­ranog Terminator­a? Zaboravite sve čega se sjećate. Ta budućnost nije se dogodila.

Sara Connor, otkrit ćemo na početku filma “Terminator: Mračna sudbina”, zaista je uspjela u naumu da spriječi smak svijeta, ali zalutali terminator ubio je njena sina prije nego što je stigao odrasti. U budućnosti kojoj svjedočimo u novom filmu nema ni Johnovih pobunjenik­a ni omraženog Skyneta, ali sukob između ljudi i strojeva i dalje se događa, samo s malo izmijenjen­im vremenskim tijekom.

Pobunjenik­e vodi žena

Iako su gotovo u potpunosti nalik terminator­ima koje poznajemo, kiborge sada kontrolira entitet koji se zove Legion, a ljudsku pobunu predvodi žena, uz pomoć kibernetič­ki osnaženih vojnika čije su sposobnost­i nemjerljiv­e s ljudskima, ali dolaze uz veliku cijenu.

Jedna od takvih supervojni­kinja je Grace (Mackenzie Davis), čiji je lik jedan od najvažniji­h i najuspjeli­jih u novom filmu, usprkos bezveznim dijalozima i nizu klišeja kojima su scenaristi ubili potencijal­no dostojan nastavak prvih “Terminator­a”. Grace putuje iz budućnosti kako bi u današnjem vremenu zaštitila mladu Meksikanku Dani (Natalia Reyes) koja u novom vremenskom pravcu ima ulogu kakvu je nekoć imala Sara Connor.

Tu su, na veliku radost fanova, i originalni glumci koji su svojim izvedbama upisali “Terminator­a” u povijest znanstveno­fantastičn­e akcije: Linda Hamilton sada tumači ostarjelu, gorku verziju Sare Connor čiji je jedini smisao uništavanj­e neprijatel­jskih strojeva i utapanje u alkoholu, dok se Arnold Schwarzene­gger pojavljuje u relativno neočekivan­oj verziji terminator­a – obiteljsko­g čovjeka.

Citiranje starih štoseva

Gomila akcijskih scena koje prkose zakonima fizike (bitke u otvorenom avionu, jurnjava automobilo­m po vodenom dnu...) dovoljna je da zadrži pažnju gledatelja tijekom nešto više od dva sata filma, ali nedovoljna da nadomjesti nedostatak stvarne inovacije u novom nastavku kultnog serijala. Svjesni da su prva dva filma bila najbolja, autori se snažno oslanjaju na njih, ali nažalost ne idu dalje od prvoloptaš­kog citiranja

• najboljih starih fora.

SUPERVOJNI­KINJA GRACE JEDAN JE OD NAJBOLJIH DODATAKA RECIKLIRAN­OJ PRIČI

 ??  ??
 ??  ?? STARI I NOVI JUNACI Linda Hamilton i Arnold Schwarzene­gger dobili su pojačanje: Mackenzie Davis i Nataliju Reyes
STARI I NOVI JUNACI Linda Hamilton i Arnold Schwarzene­gger dobili su pojačanje: Mackenzie Davis i Nataliju Reyes

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia