Večernji list - Hrvatska

Večernjako­va ruža je unikat, za nju ne postoji kalup

Ivica Propadalo Glazbenik, slikar, scenograf i dizajner priprema veliku izložbu u zagrebačko­m muzeju Mimara

- Antonija Grbavac

Domaće zvijezde kao što su Arsen Dedić, Nina Badrić, Oliver Dragojević, Gibonni te svjetski poznati umjetnici Mick Jagger, Leonard Cohen, Carlos Santana, Robbie Williams – sve njih spaja jedno nama dobro poznato ime – Ivica Propadalo. Glazbenik, slikar, scenograf i dizajner priznao nam je da osjeća veliko uzbuđenje i veselje pred izložbu koja će se moći posjetiti od 7. do 17. studenog u Muzeju Mimara. Radi se o djelima koja do sada nisu nikada izlagana u Zagrebu, a imali smo ih priliku vidjeti samo na televizijs­kim prijenosim­a dodjela nagrada. Izložba je već predstavlj­ena u Sarajevu u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti, a prema riječima ovog cijenjenog umjetnika izazvala je velik interes posjetitel­ja i medija. Zagreb, Ljubljana, Rijeka, a zatim i Zadar gradovi su u kojima će gostovati izložba, a među izložbenim djelima naći će se i originalna statua nagrade Dora, koja je, kako kaže Propadalo, izazvala brojne diskusije, stoga će posjetitel­ji imati priliku sami donijeti svoj sud na tu temu. Dora, Porin i Večernjako­va ruža su nagrade koje su bile najzanimlj­ivije posjetitel­jima u Sarajevu jer se njihove dodjele tamo redovito prate.

Profil dobitnika

– Ja nisam kipar. Moja obitelj potječe s Brača, oni su bili klesari. Došli su u Livno raditi crkve, džamije i ostalo, što je moja jedina veza s kiparstvom. Ja nisam završio akademiju, ali tadašnja glavna urednica Marija Nemčić i Miroslav Lilić su mi došli i rekli da bih ja trebao napraviti nagradu za Porin. Prvo sam pomislio da su ludi jer nikada nisam ništa slično radio tako da je to bila velika zadaća – kazao nam je Propadalo.

Priznao je da mu je statuu za Porin bilo najteže raditi, dok je za

Doru bilo najjednost­avnije jer je odmah imao viziju što nagrada treba predstavlj­ati. Morao je čitati knjige u kojima je naučio o kulturi Hrvata kako bi nagrade predstavlj­ale i neki djelić povijesti.

– Prije samog početka izrade neke statue prva misao koja mi se nameće jest pitanje kome je ona namijenjen­a i koji je profil dobitnika. Prije nego što sam došao na ideju izgleda Porina, pročitao sam mnogo knjiga o povijesti Hrvata, o merovinško­j i karolinško­j kulturi kao i o kulturi Vikinga – opisao je kompleksno­st samog procesa prije izrade nagrade. Ističe kako je važno da je nagrada atraktivna, a kada se radi s kristalom, potrebne su posebne vještine, koje je, zadovoljno ističe, pronašao u slovenskoj Staklarni Rogaška, u kojoj su sve izrađene.

Intenzivan rad

Iako su još prije probali realizirat­i izradu u Hrvatskoj, suradnja sa slovenskom staklarnom pokazala se uspješnom i to traje već 30 godina. Propadalo je ponosan na svaku nagradu, a ističe i kako ih je do sada realiziran­o oko 60. Jedna od njih je i Večernjako­va ruža, na kojoj se intenzivno radi.

– Čim završi jedna Večernjako­va ruža, mi krećemo s novom. Večernjako­va ruža je unikatan rad, nema kalupa kao Dora, Porin i druge nagrade. Svaka nagrada je zasebna, radi se na licu mjesta i ručno. Počeli smo već, naravno, jer ima nešto manje od četiri mjeseca i velika mi je čast da sve ove godine radim i scenografi­ju – rekao je Propadalo.

Na izložbi koja uskoro dolazi u Zagreb sudjeluje i njegova supruga Dragana koja je pohvale za rad na izložbi dobila od zadovoljno­g supruga, ali i profesora s Likovne akademije. •

 ??  ??
 ??  ?? IZLOŽBU SU VEĆ VIDJELI U SARAJEVU, a posjetitel­jima su među svim izloženim djelima bili najzanimlj­iviji Porin i Večernjako­va ruža jer obje manifestac­ije redovito prate
IZLOŽBU SU VEĆ VIDJELI U SARAJEVU, a posjetitel­jima su među svim izloženim djelima bili najzanimlj­iviji Porin i Večernjako­va ruža jer obje manifestac­ije redovito prate
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia