Večernji list - Hrvatska

Razboljela sam se nakon izlaska iz samostana

Bivša časna sestra u “Život na vagi” prijavila se kako bi život opet dovela u red

- Ivana Carević

Sudbine i tužne životne priče nekih od kandidata četvrte sezone showa “Život na vagi” mnogima su izmamile suze na oči, a zanimljiva je i životna priča 51-godišnje Julije Bošnjak, najstarije kandidatki­nje ove sezone.

Glavni okidač – stres

Julija je gledatelji­ma i ostalim kandidatim­a showa otkrila kako je bila časna sestra i da je deset godina provela u samostanu. Ispričala je kako je u obitelji njezina oca bilo nekoliko franjevaca i jedna časna sestra i Juliji je to bio poticaj da i ona odabere redovnički poziv. Juliji je mama preminula kada je imala četiri godine i odrasla je s ocem i pomajkom koju je zvala tetka. Vjeru joj je dodatno približila pomajka, s kojom je svake nedjelje išla u crkvu.

– Boraveći u samostanu nepunih deset godina, poglavaric­ama je, prije nego što sam sama mogla shvatiti, bilo jasno da sam brzopleto donijela odluku i da možda ipak moje zvanje nije časna sestra. Ako u svom zvanju, koje god to bilo, nisi predan 101%, onda si sigurno na pogrešnom kolosijeku – ispričala je Julija u intervju za RTL.

Kaže kako nakon odlaska iz samostana nije okrenula leđa vjeri i boravak u samostanu bio joj je velika životna škola. Nakon što je napustila samostan u potrazi za poslom otišla je u Austriju i ubrzo je otkrila kako ima zdravstven­ih problema povezanih sa štitnjačom. Zahvaljuju­ći tabletama koje je pila dok je živjela u Austriji, nije imala problema s kilogramim­a, ali kada se vratila u Hrvatsku, počeli su problemi s viškom kilograma jer je prestala piti tablete kojima je regulirala rad štitnjače. U Hrvatsku se vratila zbog oca i tetke koji su bili stari i trebao im je netko tko će se brinuti za njih. Godinu i pol nakon što se vratila kući preminula joj je pomajka, tri godine poslije umro joj je i brat, a Julija se sasvim posvetila ocu, koji je bio sve nemoćniji i sebe je skroz zanemarila.

Stres je bio glavni okidač za nagomilava­nje viška kilograma. – Kad je riječ o mojem debljanju, mislim da su na to najviše utjecale stresne situacije. S osam godina ostala sam bez mame, tri mjeseca poslije tata je ležao bolestan u bolnici, brat je bio u vojsci, a ja sama kod susjeda – za mene su to bili strani ljudi – rekla je Julija.

Do dolaska u ovaj RTL-ov show, kaže, nije bila svjesna koje greške radi kada je u pitanju prehrana i sada će svakako više paziti na unos soli, a crvenog mesa se odrekla i prije ulaska u show. Izbacila je iz prehrane tako sarme, bolonjez, ćevape i tek se ponekad počasti pršutom i čvarcima, a nakon showa, kaže, ubacit će što više zelenila u svoje obroke.

Ne traži srodnu dušu

– Kad se vratim kući, želim nositi odjeću koju nisam nosila desetak godina, a sve što bude preširoko, ide u otpad, okrećem novi list u životu – rekla je za RTL.

Svoju srodnu dušu još nije pronašla i kako je starije, veli, sve manje je to privlači i ne pati za tim da pod svaku cijenu ima nekoga samo zato da ne bi bila sama.

Za sve natjecatel­je u showu ima samo riječi hvale i govori kako su svi jedni drugima potpora na tom putovanju da svoj život i navike vrate na zdrave staze i nikoga ne izdvaja kao favorita.

– Show će mi uvelike pomoći da ponovno dovedem svoj život u red – ponajprije da smršavim, postanem ponovno pokretljiv­a i sposobna da se zaposlim – zaključila je na kraju intervjua Julija.

 ??  ?? Samostan je napustila jer je shvatila da nije sasvim predana redovničko­m pozivu
Samostan je napustila jer je shvatila da nije sasvim predana redovničko­m pozivu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia